Karpálny tunel – „choroba pracujúcich za počítačom“

Možno vám tento pojem nič nehovorí a možno googlite a hľadáte definíciu karpálneho tunela. Je jedno, z akého zdroja sa dozviete o tejto chorobe postihujúcej najmä ľudí pracujúcich za počítačom. Treba si uvedomiť, že táto kedysi neznáma choroba postihuje posledné roky čoraz viac ľudí. Hovorí sa, že najmä ženy. Štatisticky to však nie je dokázané. A prečo? Lebo máme počítače a pracujeme za klávesnicou.

Definícia

Ako znie definícia karpálneho tunela? Definícia karpálneho tunela znie: „Karpálny tunel je choroba, ktorá vzniká pri dlhodobom presilení zadného zápästného svalu, cez ktorý prechádza prístredný nerv. Keď miesto prechodu zhrubne, nazýva sa karpálny tunel.“

 

Príznaky

Ani dokladné ošetrenie nechtov u profesionálov vám nepomôže zabrániť vzniku karpálneho tunela. Prejavuje sa tŕpnutím palca a ďalších troch prstov ruky. Okrem toho sa pacienti trpiaci karpálnym tunelom sťažujú na to, že v noci nevedia spať, lebo intenzita bolesti sa počas noci výrazne zvyšuje. Majú pocit, akoby im palec brnel.

 

Liečba

Ak sa karpálny tunel nebude liečiť, ani liečebný víkendový pobyt v Maďarsku nebude prospešný. Na začiatok by mal pacient absolvovať elektromyografické vyšetrenie, na základe ktorého lekár určí nasledujúcu liečbu. Na Slovensku sa za najefektívnejšiu liečbu považuje práve operácia, ktorá má 100% úspešnosť.

 

Predchádzajte tejto chorobe, ktorá vás môže poslať na niekoľko dní až týždňov na PN. Začnite s redukciou času stráveného pri počítači. Ak samozrejme vašou pracovnou náplňou je práca za počítačom a na klávesnici, skúste si nájsť cviky, ktoré budú prevenciou pred karpálnym tunelom.

Patrí do vydania