Slniečko – jedinečný darca vitamínu D

Teplé, slnečné dni sú konečne opäť tu a je čas sa z nich radovať. Aj keď sa tešíte, že budete tráviť viac času vonku, v záhradke či na terase, existuje niečo, čo vám napriek občasným chvíľam stráveným na slnku, môže chýbať – vitamín D.

 

Vitamín D je „slnečný vitamín” a ak sa ním chcete zásobiť, potrebujete byť vystavení slnečnému žiareniu pravidelne. Znie to pomerne jednoducho, ale reálne získať dostatok vitamínu D je oveľa ťažšie.

 

Na dosiahnutie dostatočnej hladiny vitamínu D nestačia ani 2 týždne pobytu pri mori počas letnej dovolenky.


Prirodzená produkcia vitamínu D si vyžaduje odhaliť pokožku – znamená to, že aspoň 15 až 30 minút denne by mala byť vystavená slnečným lúčom celá plocha rúk a nôh bez opaľovacieho krému. Opaľovací krém blokuje totiž UV žiarenie zo slnka, ktoré telo vyžaduje na dostatok produkcie vitamínu D. Za 30 minút si ľudské telo vie vyrobiť 10 000 až 12 000 IU vitamínu D, lenže v praxi bráni tomu vrstva opaľovacieho krému nanesená na našej pokožke najčastejšie už od prvej minúty opaľovania… Najnovšie lekári odporúčajú používanie tradičných prírodných olejov s prirodzeným ochranným faktorom. Je tiež veľmi dôležité, aby ste sa vždy následne opaľovacím krémom natreli a poskytli tak pokožke ochranu pred spálením a rakovinou kože. Schopnosť tela produkovať vitamín D klesá s vekom, a tiež v prípade, že máte tmavú pleť. Inhibovať produkciu vitamínu D môžu aj vonkajšie faktory, ako sú dni pod mrakom a znečistenie ovzdušia, ktoré majú na svedomí blokovanie UV lúčov. Navyše väčšina z nás pracuje v uzavretých priestoroch a ak sme aj vonku, obávame sa, že sa spálime. Ukryli sme sa pred blahodarnými účinkami slnka, a preto nie sme schopní dostatočne sa ním zásobiť.

 

V akých dávkach potrebujete vitamín D?

Podľa posledných zistení trpia nedostatkom vitamínu D až dve tretiny našej populácie! Lekári upozorňujú, že ani 2 týždne pobytu pri mori počas letnej dovolenky nestačia na dosiahnutie jeho dostatočnej hladiny! Preto je nevyhnutná jeho suplementácia počas celého roka. Takže bez ohľadu na to, že je leto, vitamín D je dôležité živina, ktorú potrebujete prijímať denne. Rýchly a jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť svojmu organizmu jeho dostatok, je jeho príjem vo forme prírodného vitamínu D3 – cholekalciferolu – kanadskej firmy Jamieson. Vyrába sa z čistého „slnečného” lanolínu z ovčej vlny, z oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Vitamín D3 získaný prírodnou cestou je pre organizmus lepšie využiteľný a ľahšie stráviteľný. Spoločnosť Jamieson ponúka vitamín D3 v rôznych formách, s maximálnou biologickou dostupnosťou. Od klasických tabliet, cez soft gélové – ľahko prehĺtateľné tablety, až po veľmi obľúbené cmúľacie tablety s pomarančovou a čokoládovou príchuťou. Pre vyvíjajúci sa detský organizmus je vhodný vitamín D3 vo forme kvapiek a pre deti od 2 rokov forma cmúľacích tabliet s jahodovou príchuťou. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D v krvnom sére, je podľa lekárov príjem 1 000 IU vitamínu D3 denne a u detí 400 IU denne.

 

Podľa posledných klinických štúdií optimálna hladina vitamínu D3 v našom organizme pomáha predchádzať mnohým civilizačným ochoreniam. Poskytuje ochranu pred chorobami srdca a ciev, osteoporózou, chronickými ťažkosťami s obličkami, sklerózou multiplex a tiež pred psychickými a autoimunitnými ochoreniami – napríklad cukrovkou a psoriázou. Nedávna štúdia Canadian Cancer Society ukázala, že užitie vitamínu D3 vo forme výživového doplnku v množstve 1000 IU/ deň pomáha organizmus chrániť pred vznikom onkologických ochorení a zároveň posilňuje jeho celkovú imunitu.

Patrí do vydania: 
Júl - August 2016