Trenčianske Teplice, kúpele s nádychom orientu

Slovenská agentúra pre cestovný ruch vás pozýva do kúpeľov Trenčianske Teplice. Orientálny Hammam, liečivá sírna voda, ale aj filmový festival lákajú do kúpeľov každoročne tisíce návštevníkov. Pridáte sa tento rok aj vy?

Kúpele Trenčianske Teplice vlastnili od ich vzniku v 13. storočí panovníci Trenčianskeho hradu, pričom o ich najväčší rozvoj sa pričinila rodina llésházyovcov. V tom čase patrili medzi najvýznamnejšie kúpele v celom Rakúsko-Uhorsku. V roku 1835 získal kúpele viedenský finančník Juraj Sina, ktorý ich prebudoval a zmodernizoval. Jeho syn Šimon dal postaviť hotel a rozšíril kúpeľný park. Skutočnú exkluzivitu dodala kúpeľom Sinova dcéra Ifigénia de Castries.

 

Orientálny Hammam

Na Svetovej výstave v Paríži očaril Ifigéniu model prepychového tureckého kúpeľa postavený pre egyptského miestokráľa Izmaila. Odcestovala preto do Egypta a požiadala ho o povolenie postaviť podobný kúpeľný dom v Trenčianskych Tepliciach. Izmail jej žiadosti vyhovel a jeho dvorný architekt vybudoval v roku 1888 v kúpeľoch vernú kópiu egyptského Hammamu, čo v preklade znamená kúpeľ. Stavba v orientálnom maurskom slohu nemala dovtedy v Európe obdobu a kúpeľných hostí nadchýna dodnes. Hneď pri vstupe vás očarí osvetlenie cez presklené otvory, čo vytvára dojem hviezdnej oblohy. Mramorová fontána a krásna orientálna architektúra s arkádami a ornamentmi je zážitkom pre všetkých, ktorí si tu doprajú masáž alebo oddychujú po kúpeli v zrkadlisku Sina.

 

Základom je liečivá voda

Liečebná starostlivosť v kúpeľoch Trenčianske Teplice má dlhoročnú tradíciu. Využíva sírnu termálnu vodu zo šiestich liečivých prameňov s teplotou od 36 °C do 39 °C. Kúpele sa špecializujú na liečbu a prevenciu ochorení pohybového aparátu, pooperačných stavov, reumatických a kožných ochorení. Medzi najobľúbenejšie procedúry patrí kúpeľ Sina v kúpeľnom dome Hammam, plavecké a rehabilitačné bazény, bahenné alebo parafínové zábaly. Priamo v liečebných domoch môžete využiť služby kaderníctva, kozmetiky, manikúry a pedikúry. Po procedúrach dobre padne prechádzka kúpeľným parkom so vzácnymi drevinami a Labutím jazierkom alebo posedenie v útulných kaviarničkách.

 

Významné kultúrne centrum

Trenčianske Teplice lákajú nielen kúpeľných hostí, ale aj milovníkov umenia. Hudobné leto, ktoré štartuje 8. júla, je najstarším medzinárodným festivalom komornej hudby v strednej Európe. Zažijete komorné koncerty a hudobné predstavenia renomovaných sólistov a symfonických orchestrov z celého sveta. Na tradíciu známeho Art Film Festu, ktorý do Trenčianskych Teplíc prilákal filmové hviezdy ako Franco Nero, Sophia Loren či Jean-Paul Belmondo, nadviazal tento rok nový International Film Festival Trenčianske Teplice. Kúpele nezabúdajú ani na športovcov. Kondičku si udržíte v out­doorovom fitness centre v kúpeľnom parku, na tenisových kurtoch alebo si požičajte bicykle a vydajte sa po cyklotrasách okolitých Strážovských vrchov.

 

Preneste sa v čase a cíťte sa ako šľachtici na hradoch a v kaštieľoch alebo si doprajte relax na legendárnom kúpalisku na vrchole lesa. Viac inšpirácií nájdete na www.slovakia.travel

Trenčiansky hrad

Stredoveké mučiace nástroje a hladomorňa čaká na odvážnych návštevníkov Trenčianskeho hradu v rámci novej expozície Hladomorňa – Teufelsturm. Hrad v minulosti preslávil pán Váhu a Tatier Matúš Čák Trenčiansky, ale aj legenda o Studni lásky, ktorú vraj pre svoju milú Fatimu vykopal na hrade Omar.

Kúpalisko Zelená žaba 

Legendárne kúpalisko v Trenčianskych Tepliciach komplexne obnovili a minulý rok otvorili pre verejnosť. V prírodnom areáli nad mestom nájdete plavecký bazén, detský bazén, vírivku, atrakcie pre deti, multifunkčné ihrisko aj VIP zónu. Jedinečný projekt vonkajšieho saunového sveta si môžete dopriať celoročne.

 

Žrebčín Motešice

Najväčší súkromný žrebčín na Slovensku sa špecializuje na chov vzácneho plemena koní Furioso. Areál v peknej prírode je obľúbeným miestom pre rodiny s deťmi. Koníky si deti môžu nielen pohladkať, ale aj sa na nich povoziť v rámci hipoterapie alebo v škole jazdectva. V Motešiciach sa počas roka organizujú aj viaceré jazdecké podujatia.  

 

Kaštieľ Brodzany

Renesančný kaštieľ zo 17. storočia ukrýva posmrtnú masku a rukopisy významného ruského literáta Alexandra Sergejeviča Puškina. Kaštieľ v minulosti navštívili aj spisovateľova žena a deti. V rámci expozícií si môžete prehliadnuť rodinné salóny a obrazy bývalých majiteľov kaštieľa Friesenho­fovcov a Oldenburgovcov.

Patrí do vydania: 
Júl - August 2016