Karlove Vary sú stále v hre o zápis do UNESCO

Karlove Vary sú stále symbolom českého kúpeľníctva a značkou najvyššej kvality. Tento rok ich čaká niekoľko významných udalostí súvisiacich s ich vznikom a rozvojom. V roku 2016 uplynie 700 rokov od narodenia zakladateľa mesta, českého kráľa a rímskeho cisára Karola IV. Karlove Vary majú (aj Mariánske Lázně) šancu dostať sa na zoznam pamiatok UNESCO a tradične sa tu bude konať Medzinárodný filmový festival. Tohtoročná sezóna tak bude výnimočná a rozhodne stojí zato sa do Karlových Varov nielen pozrieť, ale aj pobudnúť tu dlhší čas na liečebnom alebo relaxačným pobyte. Bohemia-lázně, a. s., ktoré patria k popredným kúpeľom v Karlových Varoch, očakávajú tento rok nárast predovšetkým domácej českej klientely. Informoval o tom riaditeľ spoločnosti Bohemia-lázně, a. s., Karlove Vary, Jiří Sluka.

„Nastávajúca sezóna by mohla znamenať obrat v záujme domácich návštevníkov a ich masívnejší záujem o Karlove Vary. Už v roku 2015 sme zaznamenali oživenie domáceho záujmu a tým aj čiastočné nahradenie úbytku ruskej klientely. Zmenená medzinárodná situácia sa odráža v preorientovaní časti turistov, ktorí dávajú prednosť domácim destináciám pred prímorskými. Karlove Vary im majú čo ponúknuť. Predovšetkým sú blízko a cenovo dostupné. V zariadeniach spoločnosti Bohemia-lázně nájdete ubytovanie aj s procedúrami už od cca 42 eur (1 125 Kč) na deň. Okrem klasických liečebných pobytov tu môžete absolvovať aj niekoľkodňové wellness, relaxačné, rehabilitačné a regeneračné pobyty. Kúpeľné objekty Karlových Varov sú architektonickým skvostom a právom sa uchádzajú o nomináciu pamiatky UNESCO,“ povedal J. Sluka.

 

Dodal, že nominácia Karlových Varov a Mariánskych Lázní, by sa v UNESCO presadzovala ešte s ďalšími piatimi európskymi kúpeľnými mestami. Šancu dostať sa medzi nominovaných majú ešte Františkovy Lázně. České kúpele s prírodnými prameňmi sú súčasťou nominácie „Významné európske kúpeľné mestá“. Vybrané sú také kúpele, ktoré boli zdrojom šírenia kultúrnych vplyvov súvisiacich s kúpeľníctvom. Nominácia je spoločnou aktivitou siedmich krajín, Česko ju koordinuje.

 

Karlove Vary sa tento rok chystajú na jednu z najvýznamnejších sezón, čo súvisí s výročím 700 rokov od narodenia zakladateľa mesta, cisára Karola IV. Mesto, ktorého meno nesie, pripravilo 6 veľkých akcií. Pri plánovaní svojho pobytu v Karlových Varoch sa nezabudnite informovať, či sa v tom čase niečo v meste nekoná. Nezabudnite pritom, že najatraktívnejšie termíny spojené s konaním akcie sa vždy vypredajú ako prvé. Od 1. 5. 2016 do 30. 7. 2016 je to interaktívna výstava „Noc na Karlštejne“, v dňoch 6. - 8. 5. 2016 zahájenie kúpeľnej sezóny, 3. - 4. 6. 2016 sa bude konať Mattoni karlovarský karneval, 18. 6. 2016 Karel vo Varoch - hrané prehliadky, 2. - 4. 9. 2016 Dni európskeho dedičstva, 3. 9. 2016 Príbehy z obory - ako to bolo naozaj. Viac o nich je na www.700.karlovyvary.cz.

Liečebné kúpeľné pobyty v Bohemia-lázních prebiehajú v sanatóriu Kriváň a hoteloch Slovan a Concordia, umiestnených v blízkosti kolonád. Všetky procedúry sú poskytované v novo vybavenej balneoprevádzke s výberom viac ako 45 druhmi procedúr. Budovy Bohemia-lázní patria k typickej kúpeľnej architektúre Karlových Varov z konca 19. a začiatku 20. storočia.

 

Zrekonštruovanú a zmodernizovanú budovu sanatória Kriváň s bezbariérovým prístupom tvorí niekoľko historických budov, vzájomne prepojených v jeden celok. Komplex budov sanatória Kriváň ponúka ubytovanie v 83 jednolôžkových, 111 dvojlôžkových izbách a 8 apartmánoch v kategórii STANDARD (***). Kriváň sa nachádza v kúpeľnom centre Karlových Varov, v tesnej blízkosti dvoch karlovarských kolonád s minerálnymi prameňmi. Hlavná Mlynská kolonáda je vzdialená len dve minúty chôdze. Sadová kolonáda sa nachádza priamo oproti hlavnému vchodu do sanatória. Za kolonádou sa rozprestiera jeden z mestských parkov - Dvořákovy sady. Hostia majú možnosť využiť v rámci kúpeľného pobytu širokú ponuku kúpeľných a rehabilitačných služieb, vrátane balneoprevádzky. V sanatóriu Kriváň je celkom 8 kúpeľných reštaurácií.

 

Historická budova hotela - depandance Slovan sa nachádza v pokojnom prostredí Sadovej ulice, približne 120 m od hlavnej budovy sanatória Kriváň. Hotel Slovan s bezbariérovým prístupom prešiel celkovou rekonštrukciou a ponúka kvalitné ubytovanie aj stravovanie. Hotel Slovan vznikol prepojením niekoľkých pôvodných domov. V súčasnosti ponúka ubytovanie v 16 jednolôžkových, 42 dvojlôžkových izbách a 4 apartmánoch v kategórii STANDARD (***). Kúpeľná starostlivosť je klientom poskytovaná v hlavnej budove sanatória Kriváň. Hostia hotela Slovan majú k dispozícii prepojené kúpeľné reštaurácie o celkovej kapacite 130 miest.

 

Hotel - depandance Concordia sa nachádza približne 80 m od hlavnej budovy sanatória Kriváň. Hotel tvorí komplex dvoch pôvodných hotelových domov, ktoré boli postavené na prelome 19. a 20. storočia. V ponuke je 26 jednolôžkových, 32 dvojlôžkových izieb a 1 apartmán v kategórii STANDARD (***). V ponuke je tiež 1 jednoposteľová izba, 7 dvojlôžkových izieb a 5 dvojizbových moderných apartmánov s klimatizáciou a priamym pripojením na internet. Liečenie i stravovanie prebieha v sanatóriu Kriváň. Izby smerom k mestskému parku Dvořákovy sady ponúkajú prekrásny výhľad na zeleň a kolonádu.

Karlove Vary majú čo ponúknuť počas celého roka a návštevníci tu vždy nájdu zaujímavé akcie. Vo Varoch sú stále výstavy v Galérii umenia či v Becherovej vile, k dispozícii sú aj múzeá Becherovky, sklárne Moser, Múzeum voskových figurín a výlety do okolia. V prípade, že si klienti chcú urobiť dlhšie výlety, k dispozícii je im vlastná cestovná kancelária Kaleidoskop Travel. Predáva aj vstupenky na koncerty a to prostredníctvom portálu Infocentra Karlovy Vary www.vstupenky.karlovyvary.cz.

 

Blízkosť mesta Karlových Varov s hranicami s Nemeckom ponúka rad výziev v oblasti cestovateľských zážitkov. Medzi najnavštevovanejšie miesta patria Drážďany s galériou Starých majstrov, alebo mesto hudobného skladateľa Richarda Wagnera - Bayreuth, kde sa snúbi história s nákupmi. Do týchto miest sa z Karlových Varov návštevníci dostanú v priebehu 2 hodín, preto sú vhodné aj na popoludňajšie výlety. Ďalšie vyhľadávané miesta sú Praha a kúpeľný trojuholník, Český Krumlov a Mariánske Lázně so svojou spievajúcou fontánou a možnosťou zážitkového večera v historických priestoroch pivovarskej reštaurácie Ve Skále. V blízkosti Karlových Varov je možnosť navštíviť hrad Loket, zámok Kynžvart alebo zámok Bečov s relikviárom sv. Maura.

 

Ďalšie informácie sú na www.bohemia-lazne.cz

Patrí do vydania: 
Apríl 2016