Ako starnúť a nezostarnúť…

Kto netúži zostať fit, zdravý a výkonný až do neskorej staroby? Moderná medicína dospela k poznaniu, že úbytok telesného i duševného zdravia nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia. Človek si ho sám „predpláca” v mladom a strednom veku. Už vtedy by mal myslieť na zachovanie kvality svojho života v neskoršom veku. Problémom nie je starnutie. Problémom je zachovať si zdravie a aktívny život čo najdlhšie.

 

Povzbudenie pre šedé bunky mozgové sú antioxidantyAko potvrdili výsledky niekoľkoročného výskumu uskutočneného tímom vedcov a lekárov z oxfordskej univerzity pod vedením profesora Davida Smitha, poruchám mentálnych schopností možno správnou výživou predchádzať a začiatočné štádiá ochorení priaznivo ovplyvniť a do istej miery zvrátiť. Optimálny príjem vitamínov, minerálov, probiotík či extraktov rastlín má priaznivý vplyv na zvýšenie duševnej vitality, najmä (ale nielen) u starších ľudí, keďže vo všeobecnosti práve oni trpia väčším výživovým deficitom.Výskum preukázal, že pozoruhodne účinnými v spomalení progresie Alzheimerovej i Parkinsonovej choroby, ale aj ďalších porúch pamäti súvisiacich so stratou pozornosti a vnímania u pacientov, ktorí ešte nezačali medikamentóznu liečbu, sa ukázali vitamíny D, E, C, spolu s vitamínmi skupiny B (najmä vitamíny B6, B12 a kyselina listová), ale tiež koenzým Q10 či omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté v rybích olejoch, ale aj rastlinnom – ľanovom oleji.

 

Terapie vitamínmi v prírodnej forme, zostavené na podporu antioxidačných mechanizmov, sa prejavili ako účinná prevencia a úspešne korunovali snahu pri zvrátení začiatočných symptómov a významne dokázali spomaliť progresiu už v rozvinutých formách mentálnych porúch, najmä v raných štádiách.

 

Slnečný vitamín d – váš tromf

Ako jeden z hormónov zasahuje do biochemických procesov, známy je jeho účinok na zdravie kostí a zubov. Najnovšie štúdie však dokumentujú súvis medzi nedostatkom vitamínu D v organizme a celým radom civilizačných ochorení – kardiovaskulárnych, duševných, cukrovky, chronických ochorení obličiek, osteoporózy, oslabenou imunitou a rizikom vzniku nádorových ochorení. Ľudský organizmus si ho dokáže čiastočne vytvárať v koži vystavenej slnečnému žiareniu, ale vo vyššom veku sa táto schopnosť znižuje. Zároveň za jeho rapídny pokles v tele vo všetkých vekových kategóriách nesie zodpovednosť aj rastúca fóbia populácie pred slnečným žiarením. Výskum poukázal na fakt, že u pacientov s mentálnymi poruchami, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou, malo zníženú hladinu vitamínu D v krvi viac ako 50 % z nich! Na osobitnú potrebu vitamínu D pri nervovosvalových a duševných chorobách upozorňujú vo svojej publikácii „Slnečný” vitamín – Pandémia nedostatku vitamínu D aj slovenskí lekári, prof. MUDr. A. Šašinka a mim. prof. MUDr. K. Furková. Účinný spôsob, ako zvýšiť hladinu vitamínu D v krvi, je podľa nich príjem 2 000 IU vitamínu D denne a pri jeho vysokom deficite i niekoľkonásobne viac. Deficit vitamínu D dokáže vynikajúco doplniť optimálny prírodný vitamín D3 – cholekalciferol, vyrobený jedinečnou patentovanou technológiou z čistého „slnečného” lanolínu z ovčej vlny z oviec chovaných na slnečných pasienkoch Nového Zélandu. Odborníkom sa tým podarilo vytvoriť takú formu vitamínu D, ktorá je biologicky dostupná pre náš organizmus, a tým je jej účinok spoľahlivejší.


Vitamíny c, e, koenzým q10 a omega-3 mastné kyseliny

Podľa štúdie prof. Smitha kombinácia aspoň 2 z týchto antioxidantov ovplyvňuje funkčné schopnosti mozgu omnoho účinnejšie ako iba použitie jedného samostatného antioxidantu. Dôležité sú tiež vyššie dávky týchto vitamínov a ich kvalita, keďže je ťažšie dosiahnuť ich antioxidačnú hladinu v mozgu. Vitamíny C a E spolu s koenzýmom Q10 vo vzájomnej symbióze pomáhajú chrániť bunky vrátane buniek produkujúcich mozgovú chemickú látku dopamín, ktorá sa zúčastňuje na prenose vzruchu medzi jednotlivými nervami. Omega-3 mastné kyseliny z rybieho tuku alebo ľanového oleja vyživujú nervové tkanivá, čo takisto podporuje zvyšovanie hladiny dopamínu (jeho nízka hladina je príčinou progresívnej stuhnutosti, trasu a straty svalovej koordinácie). Spolu s ďalšími antioxidačnými nutričnými látkami napríklad pomáhajú udržať fyzické i mentálne funkcie organizmu v kondícii aj do vyššieho veku. Výskumníci preukázali, že antioxidanty v prírodnej, biologicky dostupnej forme môžu pomôcť predchádzať aj ďalším chorobám súvisiacim s antioxidačným stresom. Pre organizmus sú veľmi dobre využiteľné a ľahko stráviteľné kanadské prírodné vitamíny Jamieson, ktoré sú vo vysokej kvalite vyrábané už viac ako 90 rokov. Vďaka využitiu špeciálnej patentovanej technológie 360 Pure každý z vyrábaných prírodných vitamínov podlieha najmenej 360 patentovaným krokom kontroly kvality výrobných postupov, technologických procesov a testov čistoty. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky získané z čistých prírodných zdrojov chemicky nemení, nezbavuje prirodzených vlastností a zabezpečuje ich vysokú biologickú dostupnosť pre náš organizmus.

 

Vitamíny skupiny b – b6, b12 a kyselina listová

Tím vedcov a lekárov z oxfordskej univerzity upozornil na fakt, že príčinou mnohých ochorení súvisiacich so stratou poznávacích funkcií môže byť nedostatočná výživa buniek spôsobená nedokrvením tkanív a orgánov, ktoré môžu mať na svedomí cholesterol a homocysteín ukladajúci sa na cievnych stenách. Ich nežiaduce účinky sú podobné – obe látky znižujú prietok krvi v cievach a tým zamedzujú potrebný príjem živín dôležitých pre biochemické pochody. Výskumníci preukázali zlepšenie vitálnych prejavov a podstatné spomalenie až úplné zastavenie straty pamäti pri podávaní vitamínov skupiny B pacientom so zníženými kognitívnymi funkciami práve v súvislosti so zvýšenou hladinou homocysteínu v krvnom sére. Vo svojej rozsiahlej štúdii poukázali na závažný fakt, že zvýšenú hladinu homocysteínu súvisiacu s chronickým nedostatkom vitamínov skupiny B má viac ako polovica obyvateľov vyspelých krajín. Na ich podávanie najlepšie reagujú pacienti, ktorí trpia znížením mentálnych funkcií menej ako 6 mesiacov, je preto potrebné podávať ich včas. Antihomocysteínová liečba – príjem vysokých dávok vitamínov B6, B12 a kyseliny listovej – podľa mnohých klinických štúdií vykonávaných na celom svete preukázateľne pomáha zachovávať vitálne funkcie a zlepovať tak kvalitu života až do vyššieho veku.



Celkovo je snahou výskumníkov nielen podporiť dosiahnutie vysokého veku, ale predovšetkým dospieť cestou výživy k posilneniu funkcií mozgu a nervovej sústavy a docieliť tak možnosť užívať si vyšší vek v plnom zdraví.

 

Jedinečný efekt spoločného pôsobenia vitamínov skupiny B – B6, B12 a kyseliny listovej – na zníženie hladiny homocysteínu poslúžil kanadskej firme Jamieson Laboratories pri rozhodnutí vyrobiť jedinečný originálny prírodný výživový doplnok – tzv. antihomocysteínový komplex, ktorý tvorí spomínaná trojica vitamínov radu B.

 

Probiotiká – podpora kvality a dĺžky nášho života

K udržiavaniu dobrej psychickej a telesnej kondície až do vyššieho veku podľa tímu prof. Smitha v neposlednom rade neodmysliteľne patrí zdravé trávenie potravy v našom tráviacom trakte. Vedci upozorňujú na jeho priamu závislosť od správneho zloženia črevnej bakteriálnej flóry – črevo obsahuje prirodzene až 1,5 kg rôznych baktérií, ktorých hlavnou úlohou je napomôcť nášmu tráveniu. Majú dôležitú úlohu pri detoxikácii čriev, podporujú však aj produkciu niektorých vitamínov, napríklad vitamínu K – je nevyhnutný pre činnosť niekoľkých proteínov podieľajúcich sa na zrážavosti krvi, ale tiež mnohých ďalších látok, ktoré môžu pozitívne pôsobiť na našu imunitu i regeneráciu a rast buniek, a tým i na dĺžku nášho života. Priaznivo ovplyvňovať práve zloženie našej črevnej flóry a nadväzne aj kvalitu nášho života pri nedostatku probiotík v strave, môžu pomôcť aj bakteriálne kultúry vo výživových doplnkoch – probiotiká.

 

Homocysteín je aminokyselina, ktorá nám bežne koluje v krvi. Ak je naša strava veľmi bohatá na živočíšne bielkoviny – častý príjem mäsitej potravy a pri postupnom deficite niektorých enzýmov v našom organizme, vzniká v krvi viac homocysteínu, ako môže telo odbúravať. Jeho priveľké množstvo spôsobuje závažné poškodenie tkanív, jeho usadzovanie v cievach a následné ochorenie srdca a nebezpečenstvo mozgovej cievnej príhody – porážky. Hranica, za ktorou začína byť jeho koncentrácia v krvi nebezpečná, je podľa najnovších výskumov 6,3 µmol/l.

Patrí do vydania