Koža ako na mape

Prvé jarné lúče sú vábivé. A hoci sme na slnko čakali celú zimu, pre mnohé z nás môže byť nepriateľom! Okrem dobrej nálady a pozitívnej energie môžeme totiž zakúsiť bolesť spálenej pokožky či alergickej reakcie, ba dokonca podnietiť vznik kožného melanómu. Neotáľajte a pripravte sa! Dnes už dokážeme zmapovať každý milimeter ľudskej kože. Vďaka unikátnej technológii ATBM® sa môžeme vyhnúť závažnej diagnóze!

Rozjarené slnko verzus citlivá pleť

Vedeli ste, že jednou z príčin vzniku obávaných kožných nádorov je opakované spálenie sa? Tak to formuluje súčasná medicína. U mnohých z nás je koža citlivá po celý život. Ak patríte k fototypom I či II a máte svetlú pleť posiatu pehami, blond či ryšavé vlasy a modré či zelené oči, zbystrite pozornosť! Hoci chrániť sa pred agresívnym slnečným žiarením musíme všetci, svetlé fototypy sú rizikovou skupinou. Osobitne pri prvom kontakte so slnečnými lúčmi, keď je naša pokožka vyblednutá po dlhej zimnej prestávke. Náhla dávka slnečného žiarenia ju môže veľmi hravo poškodiť. Dôkladná ochrana pred jarným slnením je rovnako dôležitá ako tá letná. Na prekrytie znamienok používame najvyšší ochranný faktor, ktorý nám odporučil dermatológ. 

 

Bodkovaná ako lienka

Pleť svetlých jedincov býva posiata znamienkami. Melanocytárne (pigmentové) lézie kože, ako ich kožní lekári definujú, môžu mať rôznu podobu. Od červenej bodky, cez hnedú škvrnku na koži až po stopkatý výrastok vo farbe pokožky. Nie všetky sú nebezpečné. Lekári odporúčajú, aby sme si znamienka pravidelne kontrolovali a raz ročne si ich nechali prezrieť dermatológom. Samovyšetrovanie nezaberie veľa času, je bezplatné a často život zachraňujúce. Pri kontrole znamienok postupujeme zhora nadol, pozorne si prehliadame všetky znamienka, aj tie v záhyboch či na nedostupných miestach. S tými ťažko viditeľnými nám pomôže spätné zrkadlo či blízka osoba. Postupujeme podľa tzv. ABCD pravidla a všímame si asymetriu znamienka (Asymetry), jeho okraje (Borders), farbu (Colour) a priemer (Diameter). Normálne znamienko by malo byť symetrické, s ostrými okrajmi, rovnomerne sfarbené a menšie ako 6 milimetrov. V prípade, že v znamienku nachádzame viac než 1 odtieň alebo sú jeho okraje asymetrické, bezodkladne kontaktujeme svojho dermatovenerológa. Ak chcete mať istotu, že vašej pozornosti neunikla žiadna zmena, nechajte si kožu zmapovať! 

 

Celá koža v obraze

Vyšetrenie znamienok nebolo nikdy precíznejšie! To najlepšie z digitálnej epilumininescenčnej mikroskopie je prítomné v jedinom ošetrení ATBM® FotoFinderom. Automated Total Body Mapping (ATBM) je celosvetovo unikátna technológia, ktorá zabezpečuje holistický skríning rakoviny kože s dôrazom na jej prevenciu! Zmapuje celý povrch vášho tela, nevynímajúc jediný milimeter, a vyhodnotí skóre pravdepodobnosti malígneho potenciálu. S pomocou SmartMatch technológie systém vytvára brilantný obrazový prehľad každej strany tela vo vysokom rozlíšení (až do 72 megapixelov). Dokonalosť prepracovaného softvérového procesu fotodokumentácie spočíva v porovnávaní skríningových fotografií po odporúčanom časovom intervale (zväčša 1 rok), ktoré sú archivované vo full HD kvalite. Systém okamžite vyhodnotí akúkoľvek zmenu či abnormalitu a pacient má istotu, že prevenciu nepodcenil. Celé vyšetrenie potrvá len 3 minúty, keďže ho vykonáva kamera plno­automatizovaným posunom, a to od hlavy až po päty.

 

PORADŇA KOREKTÍVNEJ DERMATOLOLÓGIE očami odborníčky MUDr. Ivety Hasovej

„Po prvom pôrode sa mi výrazne zvýšil počet materských znamienok. S každým pobytom na slnku mi pribudli vždy nové a nové. Poruchu zdedila aj moja dcéra, ktorá je blondínka. Pre koho je skríningové vyšetrenie znamienok vhodné a kde ho môžeme podstúpiť? Aký je zaň doplatok?“ 

Zita (39), Poprad

 

Milá Zita,

ako iste viete, tehotenstvo je obdobie plné zmien. Hormonálne výkyvy v organizme môžu podporiť vznik aj zmenu materských znamienok. Pigmentové znamienka (tzv. névy) vznikajú na tých miestach v koži, ktoré boli počas vývoja poškodené. Sú vopred dané a ich tvorbu nevieme ovplyvniť ani zastaviť. Dokážeme ich však sledovať a v prípade potreby či pozitívneho nálezu i odstrániť. Pigmentové znamienka sa začínajú tvoriť v detstve, postupne pribúdajú počas puberty, no tvoria sa aj počas tehotenstva a u starších ľudí. Preto rovnaké „obsypanie“ pozorujete aj u svojej dcéry. Pri vyššom počte znamienok je okrem samovyšetrovania dôležitá i pravidelná kontrola znamienok u dermatológa. Nový typ vyšetrenia prostredníctvom bodystudio ATBM® revolučným spôsobom uľahčuje skríning rakoviny kože. Počet melanómov v populácii stúpa, ale ich záchytnosť sa vďaka moderným vyšetrovacím postupom presúva do skorších a terapeuticky ľahšie zvládnuteľných štádií. Ošetrenie novým systémom ATBM® je vhodné pre každého, komu je zdravie najdôležitejšou prioritou. Osobitne odporúčané je pre osoby s pozitívnou osobnou či rodinnou anamnézou a tiež jedincov so svetlou pokožkou (fototyp I a II). Skríningové vyšetrenie realizujeme na našom pracovisku MEDISKIN v Poliklinike na Mýtnej ulici v Bratislave s dobou opakovania raz ročne. Cena za vyšetrenie celého tela je 60 €. V prípade, že si želáte vyšetriť menej ako 5 znamienok, zaplatíte 20 €. Tešíme sa na vašu návštevu!

 

Ak sa aj vy chcete poradiť s odborníčkou v korektívnej dermatológii MUDr. Ivetou Hasovou, neváhajte ani sekundu a kontaktujte MEDISKIN na tel. čísle: 02/ 57 78 67 78 alebo e-mailom: mediskin@mediskin.sk.

Patrí do vydania