Trápi vás kašeľ? Stavte na vašu domácu „čajovú“ lekárničku

Chladný december, i keď stále bez snehu, nás núti vytiahnuť šále aj rukavice. Časté prechody zo zimy do vyhriatej kancelárie či domu môžu spôsobiť nášmu organizmu problémy, najmä začiatkom zimy, keď si na chladné dni iba zvykáme. Často podceníme aj oblečenie – veď len „prebehneme“ z domu do auta... Ale nečakane studený vietor si čoskoro vyberá svoju daň – zapálené priedušky. Skúste namiesto liekov siahnuť po bylinkách!

 

Keď už to bolí...

Ak vstávate s rannými bolesťami na hrudníku, vytrvalým kašľom alebo už dokonca vykašliavate či máte horúčku, s najväčšiu pravdepodobnosťou čelíte zápalu priedušiek. Priedušky sú totiž veľmi citlivé a to najmä na jeseň, počas ktorej „zúria“ chrípkové vírusy. Lekár stanoví liečbu, no s touto diagnózou si určite pár dní poležíte, nepríjemný kašeľ ustupuje po piatich až desiatich dňoch. Doprajte si oddych, spánok, vitamíny, dostatok tekutín a raďte sa pokynmi lekára. Súčasťou podpornej liečby by určite mali byť aj bylinky. Je to doslova to najmenej, čo pre svoj vysilený organizmu môžete urobiť.  Bylinky pomáhajú ľuďom už stáročia, babky bylinkárky s nimi v minulosti liečili každý  zdravotný problém, keďže dostupnosť liekov bola takmer nulová. Jednoducho povedané, bylinky sú trend, ktorý nikdy nevymizne s našich kuchýň aj domácich lekárničiek. V rámci leta sú v podstate všadeprítomné, ľudia si ich pestujú doma v kvetináčoch, záhradkách alebo ich zbierajú priamo na rozkvitnutých lúkach. Výhodou a zároveň dobrou správou je, že dnes sú bylinky voľne dostupné aj supermarketoch, najmä v podobe čajov. Ako si vybrať ten správny?

 

Bylinkovo – čajová lekárnička

Ak vás už bolesť priedušiek zaskočila, zabudnite na klasické čaje. Tie sú určené na bežnú konzumáciu no nie na pomoc pri zapálených priedušiek. To, čo hľadáte je skutočná sila byliniek a ich správna kombinácia, ktorú namiešali odborníci. V bežných obchodoch totiž nájdete tzv. funkčné čaje. Pojem „funkčný“ vlastne znamená, že kombinácia byliniek na daný problém je miešaná odborníkmi a obsahuje niekoľkonásobne viac byliniek ako čaj klasický. Tým sa samozrejme podstatne zvyšuje priaznivý účinok čaju, čím viac byliniek, tým lepšie. Výhodou je nielen účinok, ale aj skvelá chuť a vôňa byliniek. Aká je však ideálna kombinácia na pomoc našim prieduškám?

 

Stavte na lipový kvet

Jednou z hlavných prísad funkčného čaju zameraného na priedušky je práve kvet lipy malolistej. Využíva sa najmä pri zápaloch dýchacích ciest, nachladnutí, angíne, horúčke a  rozpúšťa hlieny. Kvety lipy podporujú činnosť dýchacieho systému a  prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Čaj, ktorého základom je lipa, uľahčí vykašliavanie a zmierni nepríjemný dráždivý kašeľ. Aby bol čaj ešte účinnejší, je možné doň zakomponovať ešte niekoľko bylín, ktoré pozitívny účinok zdvojnásobia. Vytvoriť správnu kombináciu nie je také jednoduché, preto sa nechajte inšpirovať overenými ingredienciami.

Medzi bylinky, ktoré napomôžu kvetom lipy pri návrate správnej funkcie dýchacieho systému, patria aníz, materina dúška a fenikel obyčajný, ktorý spolu so šalviou podporuje aj imunitný systém a uľahčuje vykašliavanie. Kombináciu byliniek dopĺňajú tymian, ktorý pôsobí protizápalovo, a mäta pieporná, ktorá posilňuje obranyschopnosť organizmu. Toto zloženie je pri bolesti priedušiek doslova „trefa do čierneho“. Ak nie ste práve šamanom a bylinky sú vám cudzie napriek tomu, že viete o ich pozitívnych účinkoch, vsaďte na overené. Dnes sa vám táto geniálna kombinácia byliniek na priedušky ponúka v  hotových funkčných čajoch. Bylinkovú lekáreň si môžete urobiť aj doma s čajom PICKWICK Herbalis Priedušky. Obsahuje všetky bylinky, ktoré na oslabené priedušky potrebujete a zároveň si vychutnáte aj skvelú chuť a vôňu prírody.  Unikátne zloženie tohto čaju s najvyšším podielom byliniek vás dostane svojou silou, ktorá je ukrytá v jednom malom vrecúšku. „Funkčný čaj s obsahom lipového kvetu, vám uľahčí vykašliavanie a zmierni dráždivý kašeľ. Vysoký obsah fenyklu a tymianu zvyšuje pohyblivosť riasiniek v dýchacích cestách, ktoré spôsobujú uvoľňovanie hlienov a pôsobia tiež antibakteriálne,“ uvádza MUDr. Janka Tóthová, praktická lekárka.

 

Funkčné čaje sú zárukou kvality a patria do každej domácej lekárničky. Podať pomocnú ruku vášmu organizmu môže totiž aj príroda.

 

Funkčné čaje PICKWICK Herbalis Priedušky s lipovým kvetom, Nachladnutie so zázvorom, Trávenie s extra silnou mätu a novinku PICKWICK Herbalis Urologický čaj s brusnicami, nájdete v obchodoch za odporúčanú cenu 1,89 Eur.

 

Viac informácií získate na www.pickwick.sk.

Patrí do vydania