Za zdravím a novou energiou do Luhačovíc

Kúpele Luhačovice patria medzi najväčšie a súčasne i najkrajšie kúpeľné zariadenia v Českej republike. Nachádzajú sa v malebnom údolí riečky Šťávnice v nedotknutej prírode chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Jedinečné liečivé pramene zaraďujú Luhačovice medzi najlepšie liečebné kúpele v Európe v liečbe dýchacích ciest a ďalších ochorení. Jedinečná je i architektúra Luhačovíc.

 

 

 

Má nenapodobiteľný a neopakovateľný charakter, ktorej pečať nesie meno slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Nádhernou ukážkou jeho umenia je súčasný exkluzívny kúpeľný hotel Jurkovičov dom. Chcete zostať zdraví, načerpať novú energiu či spomaliť tempo pracovných dní? Kúpele Luhačovice k tomu priamo vyzývajú. Ak chcete spoznať krásy tohto malebného kraja, určite navštívte aj historické mestečko Uherské Hradiště, urobte si výlet na Baťov kanál alebo navštívte prekrásny zámok Buchlovice, tak ako nedávno skupina slovenských novinárov.

 

 

Osobitosť kúpeľov Luhačovice

 

Hlavným liečebným prírodným zdrojom v kúpeľoch Luhačovice už viac ako 300 rokov sú minerálne vody s teplotou 8 – 10 ºC. Na ploche kúpeľov sa v súčasnosti nachádza 14 prameňov. Najznámejšie z nich sú Vincentka, Aloiska, Ottovka a Pramen Dr. Šťastného. Mená pochádzajú hlavne od členov šľachtického rodu Serenyi, bývalých majiteľov panstva, na ktorého pozemkoch sa pramene nachádzali. Luhačovické minerálne vody sú považované za jedny z najúčinnejších v Európe. Majú vysoký obsah minerálnych látok a vynikajúce preplynenie voľným oxidom uhličitým. Využívajú sa na pitnú kúru, na inhalačné procedúry a minerálne kúpele. Základným a najznámejším luhačovickým prameňom a súčasne inhalačným médiom vo väčšine inhalatórií v Českej republike je Vincentka. Kúpeľná liečba je založená na využití prírodnych liečivých zdrojov v kombinácii s najmodernejšími liečebnými a rehabilitačnými metódami. Celkom je tu možné poskytnúť približne 60 procedúr rôzneho typu.

 

 

Viac sa dočítate v letnom dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

 

 

Autor
Jozef Dráb
Patrí do vydania