Krásy Tuniska a čaro Mediny

Základy Mediny vznikli už pred 500 rokmi a tie sú doteraz zachované. Vstup do Mediny, ktorá je centrom každého mesta v Tunisku je impozantný. Síce sa trocha zmenil za obdobie troch rokov, kedy som navštívila nádherné Mediny v Tunise, Sousse, Bizerte či v Hammamete. Nájdete tu malé kaviarne, čajovne, posedavajúcich turistov, ale aj Tunisanov, prevažne mužov. V Medine sa prechádzate desiatkami uličiek, väčšinou vydlaždených pôvodnou dlažbou, ktoré sú lemované stovkami obchodíkov, minibarov, čajovní a kaviarní, v ktorých posedávajú muži a pri debate bafkajú šišu.

 

 

Môžete tu kúpiť úplne všetko. Vládne tu veľmi pokojná a pohodová atmosféra. Obchodníci radi zjednávajú, chcú predať svoj tovar a tešia sa, keď sa pristavíte práve pri „jeho“ obchodíku. Medina je mesto v meste. Nájdete tu typické holičstvo, najdôležitejší point a zdroj informácií. Holič vie o všetkom, čo sa tu deje. Nerád sa fotí, hoci všetci ostatní obchodníci a výrobcovia originálnych tuniských výrobkov vám s ochotou zapózujú pred kamerou. Zaujímavý je rybný trh, ktorého vôňa nie je príliš lákavá, ale tá atmosféra a to množstvo morských plodov a čerstvých rýb, či kreviet, im tak trocha závidím. Zaujal ma aj trh so zeleninou, najväčšími a najkrajšími artičokmi, ochutnala som pravý bergamot, ktorého výťažky z kvetov sa používajú v množstve drahých parfumov. Samotné ovocie je veľmi sladké, ale už vôňa kôry napovedá, že je to niečo exotické. Keďže milujem bylinky a rôzne vzácne korenia, nemohla som len tak obísť vrecia s pravou kurkumou, sušenou harišou či šafránom. Vôňa trhu so zeleninou a ovocím ma dostala do pokušenia nakupovať. V každej Medine sa nachádza mešita, do ktorej majú povolený vstup iba muži. Navštívila som nádvorie Mešity Zitouana v Tunise a mohla som nazrieť do nádherne vyzdobenej miestnosti s obrovskými lustrami. Zaujala ma podlaha pokrytá do bodky ručne tkanými drahými kobercami. Už na nádvori mešity cítite niečo výnimočné. Hudba zvolávajúca k modlitbám do Mešity sa rozlieha v celej Medine. Vtedy som si uvedomila, že som v Afrike.

 

 

Prečo cestovať do Tuniska

 

Okrem bohatej histórie, ktorú musíte aspoň raz v živote vidieť, je to nádherné Stredomorské more s dlhými pieskovými plážami a tyrkysovo priezračnou vodou. Tie nájdete vo všetkých mestách, ale tie najznámejšie sú určite v Hammamete a Nabeul, či v nádhernej Mahdii. Poetické Mediny nájdete aj tu. Poloostrov Cap Bon, na ktorom sa nachádza Hammamet a Nabeul je vzdialený len 140 km od Sicílie. Z priľahlých hradieb je nádherný výhľad na more, mesto, mešitu a medinu. Cesty sú lemované pomarančovníkmi, ktoré sú obsypané šťavnatými pomarančami.

 

 

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 


 

Autor
Daniela Drábová
Patrí do vydania