Luhačovice opäť rozširujú kultúrne podujatia

Pôvabné kúpeľné mestečko Luhačovice, vďaka bohatej ponuke kultúrneho vyžitia, je právom považované za kultúrne a spoločenské centrum juhovýchodnej Moravy. Ešte pred otvorením novej kúpeľnej sezóny prekvapí akciová spoločnosť Kúpele Luhačovice (Lázně Luhačovice) novým projektom LUHAČOVICE V TANCI, ktorý bude prebiehať v dňoch 26. – 29. 4. 2015. Informoval o tom Ing. Jiří Dědek, MBA, výkonný riaditeľ Kúpeľov Luhačovice, a.s.

 

 

,,Novým projektom Luhačovice v tanci by sme radi pripomenuli a zároveň sa tiež zapojili do osláv tanca. Tanca, ktorý navodí nielen lepšiu náladu a príjemnú zábavu, ale je zrozumiteľný pre všetkých bez rozdielu reči a v neposlednom rade má aj pozitívne účinky na našu duševnú pohodu - teda zdravie. Medzinárodným dňom tanca je streda 29. apríla. V Luhačoviciach budeme ale tancovať, či sa len tancu prizerať a tanečné umenie obdivovať už od nedele 26. apríla. Oslavu Dňa tanca začneme na Kúpeľnom námestí nedeľnou popoludňajšou tanečnou prehliadkou Kolonáda vo víre tanca, kde sa predstaví cca 150 účinkujúcich z 15 tanečných škôl, klubov či krúžkov s rôznymi tanečnými žánrami. Svoju lásku k tancu a pohybu vyjadria všetky vekové kategórie. Od malých detí cez mládež, až po staršiu generáciu,“ povedal J. Dědek. Dodal, že v ponuke nového projektu Luhačovice v tanci sú ďalej zahrnuté večerné Tančiarne vo vinárni Domino a v nightclube hotela Alexandria s ukážkami latinsko-amerických a štandardných tancov v podaní Dance Studia Starligt vrátane večera venovaného charlestonu, ktorý zatancujú v patričných „charlestonkách“ dámy Luhačovického okrášľovacieho spolku Calma. Milovníci baletu sa môžu tešiť na záznamy baletov Romeo a Júlia a Zimná rozprávka z Kráľovského baletu v Londýne. Medzinárodný deň tanca vyvrcholí predstavením v Kúpeľnom divadle (29. 4.) Tanec v divadle a divadlo v tanci brnenského tanečného divadla Davida Strnada MAXIMVS.

 

 

Luhačovice pozývajú na bohaté kultúrne leto

 

Tradičnou trojdňovou ponukou programov, s nedeľným posvätením prameňov, otvoria tohtoročnú hlavnú kúpeľnú sezónu Kúpele Luhačovice. V programoch, od piatku 8. mája do nedele 10. mája 2015, nebudú chýbať dobové kostýmy, historické automobily, velocipédy a kolonádne koncerty. Čerešničkou na torte bude priamy prenos obľúbeného rozhlasového programu Aleša Cibulku Tobogan. Jeho hosťami budú tentoraz Viktor Preiss, Kateřina Cajthamlová a Ilona Svobodová. Svoje široké publikum si nájde so svojím koncertom tiež Radůza. Neoddeliteľnou súčasťou kúpeľných pobytov je vyplnenie voľného času. Kúpele vždy boli a zostali centrom spoločenského života a bohatého kultúrneho diania. Práve preto kúpele pripravujú v Kúpeľnom divadle celý rad relácií z hudobného, aj dramatického žánru, ku ktorým patrí aj prestížny Festival Janáček a Luhačovice. V cykle piatich festivalových koncertov sa predstaví popredná violončelistka Michaela Fukačová s filharmóniou Bohuslava Martinů, Wihanovo kvarteto, svetovo preslávená sopranistka Simona Houda Šaturová s mladým nádejným tenoristom Petrom Nekorancom, komorný orchester Musica Florea pod vedením Marka Štryncla, vynikajúci organista Jaroslav Tůma a husľový virtuóz Pavel Šporcl. Dramaturgia Kultúrneho leta ponúka slávne spevácke divy či sólistov a orchestre, renomované divadelné súbory a herecké osobnosti. Kúpeľné divadlo tento rok privíta napríklad Simonu Stašovú, T. Kostkovú, N. Boudovú, M. Vladyku, R. Holuba, J. Paulovú, D. Suchařípa. Veľkej pozornosti a obľúbenosti sa tiež teší Akadémia Václava Hudečka, Divadelné Luhačovice alebo festival Piesňou a tancom.

 

 

Pre veľký ohlas a záujem, budú kúpele aj v tomto roku pokračovať v novozačatých akciách z minulého Kultúrneho leta. V termíne od 1. do 6. júna bude pripravené 3. Stretnutie rezbárskych majstrov pod názvom Krása v dreve ukrytá, ktoré sa uskutoční v kúpeľnom areáli v blízkosti hotela Jestřabí. Téma na rok 2015 je Štyri ročné obdobia. Hosťom tohtoročného Stretnutia rezbárskych majstrov bude aj peruánsky sochár Alberto Gedeon Soto, ktorý bude pracovať s kameňom.

 

Predĺžený víkend od 11. do 13. júna bude už druhýkrát patriť Luhačovickým divadelným stretnutiam, pri ktorých sa predstavia tri amatérske divadelné súbory z Čiech, Moravy a Slovenska.

 

Od 3. do 5. septembra rozoznie Luhačovice opäť krásna a mäkká slovenčina pri 3. ročníku Dní slovenskej kultúry. Hostia sa môžu tešiť na populárnu vokálnu skupinu Fragile, ktorá získala tento rok už druhýkrát slovenskú divácku cenu OTO (2014 a 2015). Skupina pripravuje na rok 2015 dlhé koncertné turné po Česku. Jeden z koncertov bude aj v Luhačoviciach. Slovenský divadelný žáner bude prezentovať Divadlo Andreja Bagara z Nitry s predstavením Skok z výšky.

 

Príjemnú pohodu a odpočinok nájdu hostia pri Kolonádnych koncertoch, ktoré rozoznievajú počas leta Kúpeľné námestie. Prežité chvíle pri koncerte Hudby Hradnej stráže alebo krojovanej dychovej hudby Vlčnovjanka či vyhláseného Dixieland Jazzzubs a ďalších orchestrov, patria určite k pekným zážitkom. V mimosezónnom období kúpele pripravujú ponuku klubových programov v nightclube hotela Alexandria ****, kde zároveň po celý rok usporadúvajú pravidelné tanečné večery.

 

 

Bližšie informácie na www.lazneluhacovice.cz

 

 


 

Patrí do vydania