20 rokov jedinečnosti

Pred dvadsiatimi rokmi sa do zoznamu svetového dedičstva UNESCO zaradili prvé monumenty zo Slovenska. Poznáte ich? Ukážeme vám, ktoré naše historické perly majú punc najvyššej kvality.

 

Čarovné mestá

Perla Šariša, mesto s jedinečným námestím, najgotickejšie mesto na Slovensku. Bardejov je okrem toho aj kúpeľné mesto, ktoré navštívila cisárovná Sisi a mnohí ďalší významní hostia. Pokiaľ sa vyberiete spoznávať neopakovateľné čaro gotických pamiatok na východe Slovenska, bude Bardejov vaším cieľom. Jeho krásu a historickú atmosféru musíte zažiť na vlastnej koži. Pre strieborné a zlaté náleziská bola Banská Štiavnica v čase najväčšej slávy tretím najväčším mestom Uhorska. Dnes jej lesk pripomína morový stĺp na hlavnom námestí a múzeum v prírode. V ňom navštívite baňu a pri kúsku šťastia nájdete kúsok vzácneho kovu. Návšteva dedinky Vlkolínec pri Ružomberku pôsobí ako stroj času, ktorý vás prenesie o niekoľko storočí dozadu. Domčeky v pôvodnom stave ukazujú, ako žili naši predkovia, a nejeden turista odtiaľ odchádza so žiariacimi očami a radostným nostalgickým povzdychom: „Presne takto to vyzeralo u mojich starých a prastarých rodičov!“

 

Majestátny Spišský hrad

 

Majestátny hrad na Spiši určite neprehliadnete. V zozname svetového dedičstva sa nachádza spolu s ostatnými pamiatkami v okolí, ako sú Kostol svätého Ducha v Žehre a historické budovy v Spišskej Kapitule. Odporúčame vám pozrieť si najmä samotný Spišský hrad, jeden z najrozsiahlejších hradov v Európe. Počas prehliadky uvidíte napríklad aj pôvodnú kuchyňu s receptmi na jedlá, ktoré varili hradným pánom.

 

Jedinečné drevené kostolíky

 

V zozname UNESCO majú drevené kostolíky svoje nespochybniteľné miesto. Nájdete ich v dedinkách na severovýchode a východe Slovenska, ale aj na Orave a pri Banskej Bystrici. Obce ako Bodružal, Ladomirová, Hervartov, Leštiny (pokrstený tu bol spisovateľ Pavol Országh Hviezdoslav), Hronsek (svadbu tu mal štúrovský spisovateľ Andrej Sládkovič) budete na mape hľadať asi dlhšie, ale návšteva kostolíkov a až mystická atmosféra v nich vás uchváti. Najmä keď si uvedomíte, že mnohé z nich boli postavené bez použitia čo i len jediného klinca. Všetky kostolíky sú verejnosti prístupné, väčšinou sa však musíte vopred ohlásiť u ich správcov, aby ste nenarazili na zatvorené dvere. Alebo treba prísť v čase omše, keďže mnohé kostolíky ešte stále slúžia svojmu účelu a poskytujú neopakovateľnú atmosféru.

 

Veselo na duši

 

Bez ľudovej hudby si Slovensko ani nemožno predstaviť. Bohatosť a pestrosť slovenskej ľudovej muziky sa v zozname UNESCO predstavuje v podobe dvoch zápisov. Prvým je neopakovateľný zvuk fujary, typického nástroja bačov a valachov, a druhým, úplne čerstvým prírastkom je Terchovská muzika. Návšteva folklórnych podujatí, z ktorých najznámejšie vo Východnej si tento rok pripíše už 60. ročník, sa bez týchto prvkov nezaobíde. Preto, až si budete pripravovať tohtoročnú dovolenku na Slovensku, naplánujte si do nej aj návštevu pamiatok UNESCO. Ich jedinečnosť a krásu k nám chodí obdivovať celý svet.

 

Podzemné tajomstvá

 

Súčasťou zoznamu UNESCO sú aj krásy skryté pod zemou v podobe jaskýň. Počnúc jedinečnou aragonitovou jaskyňou v Európe pri obci Ochtiná, ktorej výzdobu tvoria nevídané kryštály aragonitu, cez Dobšinskú ľadovú jaskyňu s typickou ľadovcovou výzdobou až po krasové jaskyne Gombasecká, Krásnohorská, Jasovská a Domica. V poslednej menovanej sa pri dobrom vodnom stave môžete previezť aj loďkou po bájnej riečke Styx.

 

Karpatská divočina

 

Bukové pralesy v pohorí Vihorlatu a v Národnom parku Poloniny ponúkajú jedinečný kontakt s divokou prírodou. Pri potulkách medzi stromami sa budete cítiť, akoby ste boli na míle vzdialení od nánosov civilizácie. Ak dobre nastražíte zmysly, pokojne stretnete aj vzácnych živočíšnych obyvateľov takmer nedotknutých lesov.

 

 

Viac aktuálnych informácií nájdete na www.slovakia.travel

 


Patrí do vydania