Vianočné pečenie s Korunným cukrom

Len málokedy v roku nás pečenie baví práve tak ako pred Vianocami. Preto vám prinášame odskúšané recepty, ktoré nenechajú „v štichu“ ani vianočnú cukrárku – začiatočníčku.

 

Karamelové rožteky

 

Potrebujeme:

Cesto: 210 g hladkej múky, 140 g mletých orechov, 70 g Korunného cukru práškového, 140 g masla, 1 lyžicu kakaa, 2 žĺtky, citrónovú kôru Krém: 397 ml sladeného kondenzovaného mlieka, 250 g masla Na ozdobenie: čokoládovú polevu

 

Postup:

Z múky, tuku, cukru, orechov, kakaa, žĺtkov a citrónovej kôry vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme pol hodiny v chladničke. Cesto vyvaľkáme a pomocou formičky vykrajujeme rožteky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do ružova pri 180 °C. Uzatvorenú plechovku kondenzovaného mlieka ponoríme do vody a varíme cca 3 hodiny, získa tak krásnu čokoládovú farbu a zhustne. Mlieko necháme vychladnúť a vyšľaháme ho s maslom na hladký krém. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame krém na rožteky a nakoniec jeden po druhom namáčame do čokoládovej polevy. Môže byť aj biela, získame tak kontrastný optický efekt.

 

 

Kokosové placky

 

Potrebujeme:

3 bielky, 300 g Korunného cukru práškového, 100 g mletého kokosu, 100 g múky, 1 lyžičku octu

 

Postup:

Bielky s cukrom miešame v hrnci nad parou, až je zmes horúca. Prisypeme mletý kokos, vlejeme ocot a znova zahrievame. Odstavíme a vmiešame múku. Na vymastený papier na plechu tvoríme z hmoty lyžičkou kôpky a necháme ich asi 2 hodiny odpočívať. Pečieme v mierne vyhriatej rúre do ružova.

 

 

Jablkové guľôčky s polevou

 

Potrebujeme:

250 g Korunného cukru hnedého, 1/5 l vody, 500 g jabĺk, 2 citróny, 50 g sekaných lúpaných mandlí, svetlú polevu z mliečnej čokolády, 50 g pekných vlašských orechov

 

Postup:

Cukor pokropíme vodou a zvaríme ho na niť. Potom pridáme na plátky nakrájané jablká a uvaríme ich na hustú kašu. Pridáme šťavu z citrónov, prevaríme a prisypeme sekané lúpané mandle. Keď zmes vychladne, tvoríme z nej guľôčky, ktoré necháme oschnúť. Potom ich opatrne napichujeme na špajdľu a namáčame v hustej poleve. Nakoniec ozdobíme orechom.

 

 www.korunnycukor.sk

 

 

Patrí do vydania