Liv Tyler - zvodná krása


Keď mala Liv štrnásť rokov, presťahovali sa s matkou do New Yorku, kde Liv začala s modelingom. Už onedlho sa objavila na titulných stránkach veľkých časopisov ako Seventeen, Interview a Mirabella. Prvýkrát na seba naozaj upozornila v roku 1994 vďaka videoklipu a veľkému hitu Aerosmith Crazy, kde sa spolu s Aliciou Silverstone objavili ako sexy tínedžerky. Svoj filmový debut mala za sebou v rovnaký rok v thrilleri Nemý svedok (Silent Fall). O rok neskôr sa objavila v úspešnej romantickej dráme Ťažká váha (Heavy). A jej filmová kariéra sa rozbehla.

Detstvo Liv Tyler

Liv se narodila bývalej modelke a rockovej fanúšičke Bebe Buell 1. júla 1977. Do svojich dvanástich rokov žila ako normálne americké dievča. Snívala o kariére modelky. Takmer celé detstvo si myslela, že jej otcom je Todd Rundgren, a preto aj používala meno Liv Rundgren. Krátko po jej narodení sa jej matka s Toddom rozišla a presťahovali sa do Portlandu v štáte Maine. Práve keď dovŕšila spomenutých dvanásť rokov, navštívil jej matku známy spevák Steven Tyler zo skupiny Aerosmith. Liv si ho zmýlila so spevákom Mickom Jaggerom. Postupne si začala uvedomovať svoju podobu so Stevenom, ktorý k nim prichádzal ako rodinný priateľ. Zistila, že Steven Tyler je skutočne jej biologickým otcom, preto ako dvanásťročná prijala priezvisko Tyler. To bol súčasne i štart jej sľubnej kariéry.
Keď mala Liv štrnásť rokov, presťahovali sa s matkou do New Yorku, kde Liv začala s modelingom. Už onedlho sa objavila na titulných stránkach veľkých časopisov ako Seventeen, Interview a Mirabella. Prvýkrát na seba naozaj upozornila v roku 1994 vďaka videoklipu a veľkému hitu Aerosmith Crazy, kde sa spolu s Aliciou Silverstone objavili ako sexy tínedžerky. Svoj filmový debut mala za sebou v rovnaký rok v thrilleri Nemý svedok (Silent Fall). O rok neskôr sa objavila v úspešnej romantickej dráme Ťažká váha (Heavy).
A jej filmová kariéra sa rozbehla. Nsledovala komédia Na plné pecky (Empire Records, 1995), ktorá však nemala komerčný úspech a nechala sa počuť aj kritika. O to úspešnejšia však bola romantická dráma Zvodná krása (Stealing Beauty, 1996). Zahrala si v nej devätnásťročnú dievčinu, ktorá príde do Talianska hľadať svojho otca a stratí tu panenstvo. Potom prišiel na rad megafilm Armageddon, v ktorom si zahrala po boku Brucea Willisa. Hollywoodskeho nováčika,
Liv Tylerovú magazín People zaradil v roku 1997 medzi päťdesiat najkrajších ľudí sveta. To bol štart k jej ďalšiemu úspechu – stala sa oficiálnou tvárou kozmetického koncernu Givenchy.

Filmová kariéra Liv Tyler – Armageddon, Pán prsteňov a iné

Hoci jej hviezdnu kariéru otvoril film Zvodná krása, Liv sa preslávila vo veľkorozpočtovom akčnom sci-fi filme Armageddon, v ktorom úspešne sekundovala hviezde prvej veľkosti Bruceovi Willisovi ako jeho dcéra a súčasne vystupovala po boku Bena Afflecka ako jeho dievča. Téma ohrozenia Zeme obrovským asteroidom je pre takéto veľkofilmy vďačným námetom. Okrem asteroidu však musí B. Willis zvládnuť aj nápadníkov, ktorí sa krútia okolo jeho peknej dcéry (Liv). Do filmu však okrem urastenej postavy prispela Liv aj hudbou. Zabezpečila rockové piesne v podaní svojho otca Stevena Tylera z Aerosmith. Výborná zmes melódií urobila svoje a veľmi dobre dopĺňa dej filmu. I vďaka úspechu tohto filmu sa Liv Tyler dostala na výslnie.Zahrala si aj s Tomom Hanksom vo filme To je náš hit (That Thing You Do!, 1996), ďalej v úspešnom filme Vitajte v Holly Springs (Cookie‘s Fortune) spolu s Glennom Closom a Julianne Moore­ovou. V sarkastickej komédii Dr. T a jeho ženy (Dr. T & the Women) o neľahkom životnom údele obľúbeného dallaského gynekológa si zahrala menšiu úlohu Marilyn. Skutočne životný úspech ale prišiel v obrovskom kinohite, keď sa objavila v trilógii režiséra Petera Jacksona Pán prsteňov 1 – Spoločenstvo prsteňov (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001). Tu hrala po boku Elijaha Wooda (Frodo) v úlohe Arwen. Úspešná trilógia na motívy J. R. R. Tolkiena pokračuje podľa názvov jej troch dielov: Pán prsteňov 2 – Dve veže (The Lord of the Rings: The Two Towers, 2002) a Pán prsteňov 3 – Návrat kráľa (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003). Arwen – večernica, elfská princezná – je láskou Aragorna a po jeho boku sa z nej stane gondorská kráľovná. Vo filme bola jej úloha prikrášlená, nakoľko v knihe veľa priestoru nemala. Podľa toho by sa na plátna kín dostala až v treťom dieli. Preto je vo filme zvýraznený ľúbostný príbeh medzi Arwen a Aragornom, čo v treťom dieli vyvrcholí kráľovskou svadbou v Gondore. Na trón Gondoru však zasadne už ako smrteľná, pretože kvôli láske sa vzdala svojej elfskej nesmrteľnosti.
A prečo má Liv za sebou také skvelé úlohy vo filmoch? Pretože si ich jednoducho veľmi trpezlivo vyberá a vždy dlho čaká na tú pravú úlohu. Rozhoduje sa podľa osoby režiséra. Ak dostane do rúk podľa nej dobrý scenár a režisér nie je k nemu priaznivo naklonený, úlohu odmietne. „Veľa záleží odo mňa, veď ja som tá, ktorá sa má vžiť do charakteru svojej postavy, a chcem jej veriť. Preto musím byť vedená rovnako zmýšľajúcim človekom, ktorý je osobnosťou. Nič viac a nič menej,“ hovorí Liv.

Liv Tyler dnes

Liv sa vo februári 2001 zasnúbila s Roystonom Langdonom, lídrom rockovej skupiny Spacehogs. Navštívila s ním už aj Yorkshire, rodisko Langdona, a hovorí sa, že tu chce kúpiť dom. Do krajiny s jej zvlnenými kopcami sa vraj zaľúbila. Liv sa chce usadiť, pretože čaká dieťatko, ktoré sa má narodiť po Novom roku. Svetovou tlačou nedávno preletela správa, že v reštaurácii The Pearl (Perla) v Massachussetts Island pri večeri s Roystonom a niekoľkými priateľmi odpadla od vyčerpania a prepracovania. Z nemocnice Nantucket Cottage odkázal jej zástupca David Nesmith nedočkavým priaznivcom Liv, že všetko je v poriadku a Liv mala problém zrejme z nadmerného slnka.
Na materstvo vraj Liv dobre pripravuje jej psík, ktorý vyžaduje veľkú opateru podobne ako dieťa. A na ňom si vraj teraz trénuje a usmerňuje aj svoj temperament.

Autor: 
Natália Drábová, foto: Parfums Givenchy, TASR
Patrí do vydania: 
September 2004