Ivo Ladižinský - Za všetkým hľadaj ženu


Ono známe za všetkým hľadaj ženu, platí v jeho prípade asi do posledného písmena. Na začiatku jeho cesty do oblasti modelingu bola žena. Už viac než dve desiatky rokov sa so ženami, navyše krásnymi, stretáva takmer každý deň. Napriek tomu (alebo možno práve preto) sa na ženskú krásu pozerá inak než „obyčajní“ muži. Keby mal dcéru, modeling by jej ani nenahováral, ani nevyhováral, určite by ju však do neho nepustil neinformovanú.
IVO LADIŽINSKÝ.

Vyštudovali ste tanec, respektíve pedagogiku tanca, vaše meno je ale späté predovšetkým s modelingom a súťažami Miss. Ako sa vôbec stalo, že ste sa skamarátili a udomácnili práve v tejto sfére?

Na začiatku bola žena, respektíve dve dámy. Jedna sa volá Emma Tekelyová, všetci ju určite dobre poznajú. Druhou bola jej priateľka Jana Jeleneková, ktorá už, žiaľ, nie je medzi nami. Práve ony boli začiatkom 80. rokov takpovediac priekopníčkami modelingu na Slovensku. Ja som v tom čase viedol break dance skupinu Gumení chlapci, predstavujúcu – podľa vtedajších hodnotení – celkom nový vietor. Zrejme si to mysleli aj Emma s Janou, ktorým sa môj prístup navyše hodil do ich predstáv o organizovaní šoumodelingových akcií, a ponúkli mi spoluprácu. Tak vlastne odštartovali moje prvé kontakty s modelingom.

Mali ste dvadsať rokov a ako sa ukázalo, našli ste svoju parketu – v tejto oblasti pôsobíte už viac než dve desaťročia. Jedným zo zaujímavých rokov vášho profesionálneho života je určite rok 1996, kedy ste vstúpili do „sveta Miss“. A opäť za tým bola žena…

Bola to pani Danka Lapšanská, ktorá ma – na základe skúseností z našej dovtedajšej spolupráce – odporučila ako choreografa agentúre Forza, ktorá sa v tom čase etablovala na trhu. Po prvej Miss v roku 1996 som od majiteľa agentúry Forza dostal ponuku na trvalejšiu spoluprácu, ktorú som rád prijal. V súčasnosti pôsobím vo Forze ako konzultant a šéf prípravy Miss, pričom mám zároveň možnosť podieľať sa aj na námete a scenári, čo je pre mňa česť a vynikajúca škola. Celkovo môžem konštatovať, že v ostatných rokoch sa viac-menej venujem už iba Miss, so všetkým, čo k tejto súťaži patrí. Ani jednotlivé roky si už nepamätám podľa narodenín či Silvestra, ale práve podľa missiek…

Súťaže o Miss sú predovšetkým o pekných dievčatách, ich snoch, túžbach, predstavách. Aj tu ale platí, že je veľa povolaných, no málo vyvolených… Čo je v prvom rade nevyhnutné na to, aby sa misska stala aj tou vyvolenou? Teda aby sa v modelingovej branži presadila rovnako úspešne ako napríklad Andrea Verešová?

Zdravé sebavedomie, odvaha a odhodlanie ísť si za svojím. Našim dievčatám nechýba krása, šarm, teraz už ani jazykové znalosti. Čo im však chýba, to je zdravá drzosť a schopnosť predať sa v tom dobrom slova zmysle. Rodičov dnešných mladých dievčat vychovávali v duchu pravidla nevytŕčať z davu, byť sivým priemerom. A oni tieto ponaučenia teraz zase vštepujú svojim deťom. V modelingu sú ale podobné zásady dievčatám iba na škodu. Tam sa bez potrebnej dávky drzosti a dravosti presadiť nedá.
Rovnako dôležitá je výdrž, ochota čakať na svoju príležitosť. Ani meno Adriana Sklenaříková modelingový svet nepoznal hneď od prvého okamihu, ako doň vstúpila. Naopak, trvalo sedem či osem rokov, kým sa Adriane podarilo presadiť sa. Všetko to má svoj vývoj, svoju postupnosť: menšia robota, väčšia robota, prvá veľká robota... Je to proste beh na dlhé trate.

Vráťme sa ale od hviezd typu Adriany k dievčatám, ktoré sa iba rozhodnú venovať sa modelingu. Čo by mali spraviť celkom na začiatku?

Úplne najskôr si treba vybrať správnu agentúru. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale neverím, že na Slovensku to bude nejaká iná než v Bratislave. Koniec koncov, aj vo Francúzsku musí prísť dievča do Paríža, aby sa z nej mohla stať naozajstná modelka… Agentúr treba prejsť viacej a treba si o nich pozisťovať maximum informácií, najlepšie od dievčat, ktoré sa už v tejto oblasti pohybujú. Ak sa potom dievča pre niektorú agentúru rozhodne, malo by počúvať rady ľudí, ktorí v nej pracujú – sú to predsa profesionáli, ktorí vedia, čo a prečo robia.
Rovnako dôležité, ako vybrať si dobrú agentúru, je mať dobré fotky. A aj tu platí: vyhýbať sa amaterizmu, spoľahnúť sa iba na profesionála, aj keď je o niečo drahší. Do fotiek jednoducho treba zainvestovať, pretože tie bude každý vyžadovať, budú prvou „vizitkou“ dievčaťa.

A čo by mali dievčatá vedieť o súčasnom modelingu – čo ho najviac vystihuje? Alebo inak – čo predovšetkým vyžaduje a očakáva od dievčat, ktoré sa chcú stať jeho súčasťou?

Nebudeme sa baviť o tom, že dievča musí dobre vyzerať, že musí mať skvelú postavu a požadované miery, že sa musí o seba pravidelne starať – to je úplná samozrejmosť. Nebudeme hovoriť ani o zdravom sebavedomí, zdravej drzosti, odvahe, výdrži – tieto atribúty sme už spomenuli. Modeling je ale aj o komunikatívnosti, príjemnom a slušnom vystupovaní, dodržiavaní bontónu a pravidiel spoločenského správania sa, na ktoré sa dnes pri výchove, žiaľ, často zabúda, ktoré ale môžu zvýšiť kredit dievčaťa u klientov. Aj takéto na prvý pohľad drobné detaily sú totiž pri vytváraní celkového dojmu rovnako dôležité ako pekná tvár a postava. Nevyhnutná je tiež správna životospráva – neexistuje prísť na casting nevyspatá, po žúre či diskotéke, s červenými očami. A v žiadnom prípade neprichádzajú do úvahy neskoré príchody na casting, netolerujú sa ani hviezdam. Ale tie by si niečo tak neprofesionálne ako neskorý príchod ani nedovolili.

Niekoľkokrát sme spomenuli castingy, čiže

– jednoducho povedané
– predstavovanie sa dievčat potenciálnym klientom. Od dievčat to určite chce aj veľkú dávku samostatnosti…
Áno, to je ďalšia vlastnosť, bez ktorej sa vo svete modelingu neobídete. Ak je dievčina dobrá, dokáže ju agentúra veľmi rýchlo vyslať von – a tam sa už každá musí starať o seba sama, lebo tam ju nikto nebude vodiť za ruku. Navyše, musí rátať i s tým, že možno aj niekoľko mesiacov neuvidí rodinu, priateľov, že sa musí vzdať rodinného zázemia a pohodlia. V tejto súvislosti sa musí naučiť hospodáriť i s peniazmi, lebo príjmy nemusia byť pravidelné – a rodina, na ktorú by sa dalo obrátiť, nebude k dispozícii.

Hovoriac o modelingu, hovoríme zároveň o dievčatách, ktorých prirodzenou výbavou je pekný výzor. Čo však pojem „byť pekná“ v tejto branži znamená?

Tak to sa dnes absolútne nedá jednoznačne povedať, pretože každý hľadá iný typ a každý sa chce aj v tomto smere odlíšiť. Krása je špecifická v tom, že sa nedá odmerať, odvážiť, odstopovať – každý má o nej inú predstavu. Našťastie sa zdá, že už neletia nezdravo vychrdnuté dievčatá, takzvaný heroínový look, ktorý narobil veľa škody. A rovnako našťastie sa zdá, že skončila éra dvanásť či štrnásťročných modeliek. Napríklad vo Francúzsku už prijali zákon, na základe ktorého nemôžu byť modelkami dievčatá mladšie ako šestnásťročné. Myslím si, že v rámci Európskej únie podobné opatrenia skôr či neskôr prijmú i ostatné krajiny, čo ja osobne považujem za správne. My, teda Forza, posielame von dievčatá, ktoré nemajú osemnásť rokov, naozaj iba vo výnimočných prípadoch.

Predstavte si na chvíľu, že máte dospievajúcu dcéru, ktorá sa rozhodne byť modelkou. Ako by ste, aj na základe okolností, ktoré odzneli v našom rozhovore, reagovali?

No, nepovedal by som jej nie, zároveň by som sa ju ale snažil presvedčiť, nech radšej študuje či robí niečo iné. Keby však modeling naozaj chcela robiť, nezakazoval by som jej to. Objasnil a priblížil by som jej ale všetky detaily, súvisiace s touto prácou, aby vedela, čo ju skutočne čaká. A rozhodne by som ju poslal do takej agentúry, o ktorej by som bol presvedčený, že v nej pracujú profesionáli.

Patrí do vydania: 
Júl/August 2004