Ružové víno si vychutnáte po celý rok

Volajú ho aj víno lásky a priateľstva a všade vo svete sa teší veľkej obľube. Po opatrných začiatkoch prežíva v posledných rokoch ružové víno svoj rozmach aj u nás. Milujú ho najmä ženy.

Kde sa vzalo ružové tajomstvo?

Rosé, klaret alebo ak chcete „po našom“ ružové víno - to všetko sú označenia pre lahodné vína, ktoré si vás získajú svojou ľahkosťou, sviežosťou a všestrannosťou. V súčasnosti sa za domovinu ružového vína považuje Francúzsko, kde sa jeho výrobe venuje rovnaká pozornosť ako bielym a červeným druhom. V oblasti Provensálska sa dokonca podieľa na celkovej produkcii viac ako z polovice. Ak si aj vy chcete pochutnať na ružovom víne, nemusíte cestovať do Francúzka. Vo výbornej kvalite ho možno dostať i u nás.

 

Ružové víno v slovenských reáliách

Tradícia výroby ružových vín na Slovensku nie je stará, vo vinárskej spoločnosti Matyšák ho každoročne vyrábajú čoraz viac. „Spočiatku sme sa stretávali s rôznymi predsudkami pokiaľ ide o tento druh vína a väčšina pritom súvisela s jeho výrobou,“ hovorí Kristína Matyšáková, spolumajiteľka spoločnosti Víno Matyšák. Málokto vie, že výroba pravého ružového vína odráža skutočný vinársky kumšt. Podľa slov Kristíny Matyšákovej ešte aj v súčasnosti pretrváva medzi laickou verejnosťou skôr názor, že ružové víno sa získava iba akýmsi prifarbením bieleho vína červeným. Nie je to však pravda, alebo len čiastočne. Metóda asambláže (zjednodušene miešania) červeného a bieleho vína sa používa len v oblasti Champagne, čím vzniká známe Cuvée. Takáto výroba je v iných oblastiach Francúzska dokonca zakázaná zákonom. „Ružové víno sa vyrába z modrých odrôd okamžitým a šetrným lisovaním. Tým sa dostane do vína iba zlomok farbiva, čím vzniká charakteristická jemná farba. Ďalší postup je ako u bieleho vína“, uzatvára K. Matyšáková.

 

Patrí do vydania