PROMEDIS - pre zdravie a krásu

Neurológia a rehabilitácia súkromné centrum s novými a modernými metódami

Chrbát bez bolesti

Vieme, že potrebujeme priemerne sedem hodín spánku, aby sme sa cítili dobre a zdravo. Vieme, že potrebujeme navštevovať salóny krásy, používať kvalitnú kozmetiku, módne sa obliekať... Jednoducho to všetko robíme v snahe získať vlastný „look krásy“. Krása ide ruka v ruke so zdravím. Vieme, že aj toto je jedna z definícií krásy.

O nových trendoch a metódach informuje MUDr. Iveta Valachovičová, neurológ a rehabilitačný lekár.

Elegancia už v chôdzi

S chôdzou je to ako s písmom – neexistujú dve ženy s rovnakou chôdzou. Ak nás bolí chrbát, zmeníme, často aj podvedome, stereotyp chôdze. Správne by sa mali pri každom kroku aktivovať najskôr sedacie svaly a svaly zadnej strany stehna. Nedostatok pohybu, sedavý životný štýl alebo bolesť chrbtice zmenia stereotyp chôdze. Pri preťažení driekovej a krížovej chrbtice sa chôdzou aktivujú svaly trupu pred sedacími svalmi, tým sa zmení fyziologické zakrivenie chrbtice na tzv. hyperlordózu. Ak sa však chôdzou aktivujú ešte aj svaly pleca pred svalmi trupu a sedacími svalmi, je to komplikovanejšia porucha stereotypu chôdze, pri ktorej sa preťažuje krčná chrbtica.
Podľa štatistiky až 60 % žien má z času na čas bolesti v krížoch, výnimkou nie sú ani vekové kategórie 20 – 30-ročných žien, a to je dôvod myslieť na prevenciu. Bolesť sa niekedy objavuje postupne, nenápadne, inokedy náhle, bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. No vždy je signálom, že v pohybovom aparáte niečo nie je v poriadku. Bolesť je teda nevypočitateľná, ale dá sa jej veľmi jednoducho predchádzať – treba menej sedieť a viac sa hýbať.

Správna motivácia

„Po 10 lekciách sa budete lepšie cítiť, po 20 lekciách budete lepšie vyzerať, po 30 lekciách budete mať úplne nové telo.“ (J. H. Pilates)
V súčasnosti sú veľmi populárne Pilatesove cvičenia. Cvičia ich modelky, športovci, jednoducho všetci, čo túžia po pekných, pekne formovaných postavách s dlhými štíhlymi svalmi a plochým bruškom. Pilatesovo cvičenie je však v kombinácii s rehabilitačným cvičením efektné a vhodné i pri bolestiach chrbtice. Týmto cvičením totiž ovplyvňujeme tzv. svaly hlbokého stabilizačného systému. To sú svaly panvového dna, bránice, svaly šije, krátke medzistavcové chrbtové svaly, ktoré v koordinácii s brušným svalstvom fixujú chrbticu. Hlboko uložené svaly sa na rozdiel od povrchových (tie mimochodom cvičíme v posilňovniach) pomalšie unavia. Ak sa nám cvičením podarí hlboko uložené svaly, t. j. pravé svaly, a to najmä v oblasti trupu, ovplyvniť, stáva sa chrbtica naozaj stabilnou. Pohyby tela budú presné, obratné, zharmonizované. A čo je dôležité, pri každom náhlom či nevhodnom pohybe nebude na chrbát číhať bolesť. Podľa novších neurofyziologických poznatkov dochádza pri použití balančných pomôcok k vyššej aktivite hlbokého stabilizačného svalového systému. Tento systém je základom koordinovaných pohybov celého tela, ktoré sa vykonávajú s maximálnou efektivitou a minimálne vynaloženou energiou. Cvičí sa pomaly, využíva a zdokonaľuje sa správne dýchanie, sústredenosť, zdôrazňuje sa zapojenie centrálneho nervového systému. Ale stojí to za to.

Po prvé posilniť, po druhé natiahnuť

Je to úplne nová metóda, ktorá sa zameriava iba na jeden systém, a to najskôr silovým cvičením a potom cieleným strečingom. Svaly v tzv. strede tela (napríklad svaly brucha a bokov) sú ideálne na takéto cielené kombinácie pohybov. Ak sa k tejto forme cvičenia pridá aj ľahký stupeň aerobnej aktivity a vyvážená strava, už po dvoch týždňoch je viditeľný úspech v podobe zoštíhlenia bokov a pásu a tiež plochého a pevného bruška.

Ako dlho cvičiť a čo ak to nepomáha

Približne 80 % všetkých bolestí chrbtice je v dôsledku svalovej dysbalancie, t. j. nevyváženosti, čo ďalej spôsobuje nestabilitu chrbtice. A taká chrbtica je náchylnejšia na vznik blokád, ktoré znamenajú nielen obmedzený pohyb, ale aj bolesť. V takýchto prípadoch je efektná manipulačná liečba a cvičenie pokračuje. Bolesť je však aj pri poškodení medzistavcovej platničky, kde okrem cvičenia je potrebná aj iná liečba (napr. lieky, injekcie, infúzie, elektroliečba, ultrazvuk, laser a mnohé ďalšie). Ak bolesť pri poškodení medzistavcovej platničky pretrváva, ak dochádza k recidívam, ak sú prítomné aj iné symptómy okrem bolesti chrbtice, zvažujú sa v rámci liečby mikrochirurgické zákroky a neurochirurgické operačné výkony. Po zákrokoch i po operáciách je však nevyhnutné cvičenie.
Ideálne je športovanie a pohyb či v zime, či v lete – pohyb chrbtici jednoducho prospieva. Výnimkou je akútny bolestivý stav, kedy samozrejme nie je vhodný žiadny šport.
Ak ale chceme mať chrbát bez bolesti a pritom krásne formovanú postavu, malo by byť cvičenie pre nás takou samozrejmosťou ako používanie obľúbeného lesku na pery.