Infekciami močových ciest trpia aj deti

Pálenie, bolesť pri močení alebo časté močenie. To sú najčastejšie príznaky zápalu močových ciest. V prípade malých detí však neraz infekcia prebieha bez typických príznakov – dieťa je len nepokojné, odmieta jesť či piť alebo má horúčku bez ďalších viditeľných ťažkostí. Pri hľadaní zdroja problémov treba aj u maličkých myslieť na možnú infekciu močových ciest!

Zápal močových ciest, bohužiaľ, nie je u detí nijakou výnimočnou diagnózou. Deti do troch rokov totiž nedokážu naraz vymočiť všetok objem moču a v močovom mechúre tak vždy časť zostáva. Hovorí sa mu zvyškový moč a ten je dokonalým prostredím pre množiace sa baktérie. Infekcia močových ciest býva častá predovšetkým u dievčatiek, keďže ich konečník sa nachádza asi 1 cm od močovej rúry a baktérie spôsobujúce infekciu prirodzene sa vyskytujúce v hrubom čreve to do nej nemajú ďaleko. Dôvodom infekcií močových ciest môžu byť u precitlivených detí dokonca aj plienky. Menšie deti do plienok robia malú, ale aj veľkú potrebu a baktérie zo stolice tak majú do močového traktu doslova vydláždenú cestu. V často používaných jednorazových plienkach je navyše v porovnaní s plátennými vyššia teplota, čím vzniká ideálne prostredie na rozmnožovanie týchto choroboplodných zárodkov. Infekciu močových ciest možno diagnostikovať vyšetrením moču. Ak má teda rodič podozrenie na tento problém, pretože dieťa ciká po kvapkách, pričasto, nemočilo viac ako 4 hodiny, má bolesti brucha, chrbta, boku, poplakáva od bolesti priamo pri cikaní, treba myslieť na odber moču, aby sa neskôr u lekára už nestrácal čas. Naberanie moču u malých detí priamo v ambulancii je totiž problematické. Každý rodič by mal mať preto v domácej lekárničke aj vrecúško na odber moču. Čím skôr sa dá moč vyšetriť, tým rýchlejšie sa určí diagnóza a nastaví liečba. Zápal močových ciest sa obyčajne lieči antibiotikami, pretože ide o bakteriálnu infekciu. Dôležitý je dostatočný prísun tekutín a mnohí odborníci odporúčajú pacientom aj prípravky s obsahom brusníc. WALMARK ponúka v rámci svojej známej značky Urinal® aj novinku pre najmenších – Urinal® SIRUP, kde množstvo šťavy v maximálnej dennej dávke (15 ml) zodpovedá 37 500 mg brusníc. Urinal® SIRUP je vhodný už pre deti od jedného roka ako doplnok antibiotickej liečby aj ako prevencia zápalov. Tento čistý výťažok z brusníc obsahuje len bezpečné prírodné látky a nemá nežiaduce účinky. Pre pacientov od troch rokov vyššie je v rámci prevencie k dispozícii klasický Urinal® v tobolkách a Urinal® hot drink vo forme chutného nápoja.

Prevencia zápalov močových ciest u najmenších: časté prebaľovanie, správne utieranie po močení a stolici (odpredu smerom dozadu), pravidelné sprchovanie „odspodu“ a následné dôkladné vysušenie záhybov kože, pravidelná stolica, vyhýbanie sa sedeniu na studených povrchoch, dostatok tekutín, užívanie prípravkov z radu Urinal®.

www.urinal.sk

 

Patrí do vydania