Belize - Raj potápačov a mayských ruín

Jeden z najchudobnejších štátov sveta. Ešte nedávno, pred tromi desaťročiami, sa nazýval Britský Honduras. Aj preto tu ako v jedinej krajine Strednej Ameriky sa okrem španielčiny a kreolčiny hovorí oficiálne aj po anglicky. Rozprestiera sa na pobreží Mexického zálivu, na území medzi Mexikom a Guatemalou.

Neopakovateľný podmorský život

Áno, Belize je dnes destináciou, ktorú vyhľadávajú predovšetkým potápači a milovníci neopakovateľného podmorského života. Pred brehmi Belize sa tiahnu koralové útesy, ktoré sú svojou rozlohou druhé najvýznamnejšie na svete, po austrálskej Veľkej koralovej bariére (Great Barrier Reefs). Nuž a tu nájdete aj tri zo štyroch existujúcich koralových atolov v karibskej oblasti. Proste každý, kto raz zažil toľkú morskú krásu, sa sem pokúša každoročne vrátiť, prípadne sa tu usadiť navždy. Pravda, nesmierne bohatstvo obsiahnuté v belizskom mori je, žiaľ, až príliš citeľne vyvažované chudobou v krajine. Je to spôsobené celkovou zaostalosťou miestneho pôvodného obyvateľstva, zlou hospodárskou politikou vlády, nedostatočne rozvinutou infraštruktúrou a rozsiahlou korupciou v štátnej správe.

Príťažlivé mayské ruiny

Druhým významným lákadlom pre cudzincov sú mayské ruiny, ktorých sú tu desiatky. Je pravda, že zrekonštruované mayské pyramídy v Mexiku alebo v Guatemale sú vo svete oveľa viac preslávene, ale tie v Belize sú často príťažlivejšie práve preto, že sú zatiaľ málo známe a že sú ťažšie dostupné. Spomenúť treba najmä tieto lokality: Altun Ha, Chan Chich, Lubaantun, Caracol, La Milpa a v neposlednom rade Xunantunich blízko hraníc s Guatemalou. Hoci Belize je jedinou stredoamerickou krajinou bez vulkánov, Mayské hory poskytujú množstvo príležitosti na horské túry v neprebádanej a divokej džungli. Ako protipól morských útesov.

 

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Autor
cestovateľ Gabriel Kollár
Patrí do vydania