Tunis a jeho tajomstvá

Väčšina Slovákov si pod slovom Tunis predstaví hotel, letovisko, pláž a služby all inclusive. Dovolenka pri mori, ležanie na pláži a celodenné maškrtenie arabských dobrôt, tradičného humusu, ktorý už pripravujú aj v našich reštauráciách a, samozrejme, drinkov. Počas dovolenky sa niektorí turisti rozhodnú prežiť jeden fakultatívny výlet spojený s nákupmi, návštevou tradičných trhov a mediny a potom sa už opäť oddávajú sladkému ničnerobeniu. Tunis však nie sú iba pláže a letoviská. Je to krajina s bohatou históriou, s jedinečnými historickými pamiatkami, múzeami a kultúrou. Túžia ich vidieť a spoznať turisti z celého sveta.

Súky ako centrum života

Tunis sa nachádza na severe Afriky. Rok po arabskej „jazmínovej revolúcii“ bolo počuť na trhoch a v medinách najčastejšie slovo „liberty“. Tunisania si užívajú slobodu každý po svojom. V súčasnosti je v Tunise obrovská nezamestnanosť, priemerný plat 200 eur a podľa vyjadrení domácich všetko je veľmi drahé. I keď je tu veľmi rozvinuté poľnohospodárstvo a nachádzajú sa tu nekonečné polia s olivovníkmi, cukrovou trstinou, viničom, pomarančové a mandľové plantáže, pri vstupe do mediny akoby sa zastavil čas. Všetko vyzerá tak ako pred stovkami rokov. Ošarpané a neopravené domy medzi úzkymi uličkami, s typickými modrými bránami a kovovými okenicami sú ozdobou mediny, v ktorej sa nachádza mešita. Úzke uličky lemujú reštaurácie a kaviarne, v ktorých väčšinou posedávajú muži s vodnou fajkou. Súčasťou každej mediny je miestny trh, na ktorom môžete kúpiť ovocie a zeleninu od farmárov, domáce orientálne koreniny, čerstvé ryby, krevety, slávky a ostatné plody mora, ale aj textil, topánky, rôzne šatky, keramiku či kabelky, napodobeniny originálov Burberry, Gucci, Armani, Louis Vuitton. Ak sa uspokojíte s „fejkom“, tak domov môžete prísť oblečení v značke od hlavy po päty. Dôležité je zastaviť sa a niečo kúpiť, ale hlavne sa zjednávať. Ak nemáte tento talent, predavač akoby stratil záujem, aj keď jednoznačne chce, aby ste tam utratili svoje peniaze. Ak sa chcete iba prejsť a ponoriť sa do čarovnej atmosféry mediny, tak sa radšej nepristavujte. Obchodníkovi neujde jediný váš pohľad na vystavený tovar a pozýva vás na nákup. Veľmi sa mi zapáčil originálny výraz „just podívej“, ktorým sa obchodníci často prihovárajú turistom. Čím väčšie mesto, tým rozľahlejšia medina a vačší trh. Najmä tie trhy s čerstvými rybami a plodmi mora sú aj pastvou pre oči. Súk alebo trh je už po stáročia centrom spoločenského života v meste. Platia tu prísne pravidlá, jednotlivé stánky s výrobkami majú stále miesta, náboženské knihy, sviečky a kadidlá a náboženské predmety sa nachádzajú najbližšie k mešite, domáce potreby sú rozmiestnené na okraji trhu. Dôležitou turistickou atrakciou je ručné maľovanie henou na telo, prednostne na ruky. Motívy maľované henou údajne chránia nositeľku a očisťujú ju.

Tuniské tradície

Tradície sú veľmi silno zakorenené a tuniská spoločnosť na ne kladie veľký dôraz. Patria k nim náboženské sviatky alebo „noc heny“, ktorá sa koná pred svadbou. Bežná je aj obriezka u chlapcov. Najväčšia sláva je počas ramadánu, keď veriaci moslimovia dodržujú od úsvitu do súmraku pôst. V provinciách ľudia navštevujú verejné kúpele, navliekajú si šperky s kúzelnými talizmanmi a chodia na púte k hrobkám moslimských svätcov. V tuniskej spoločnosti má rodina výsostné postavenie. Jej členovia sa pravidelne stretávajú pri spoločných hostinách. Ženy nosia väčšinou na hlave tradičnú šatku – hidžáb, ale Tunisanky nosia prevažne sifsárí. Ženy s úplne zahalenou tvárou stretnete veľmi zriedka.

Tunis a jeho bohatá história

Dejiny Tunisu siahajú do začiatku vzniku Kartága a mesto bolo zakreslené už na rímskych mapách, ktoré pochádzajú z prvej púnskej vojny. Po zničení v roku 146 pred Kristom ho Rimania upravili, ale až do príchodu Arabov v 7. storočí nemalo mesto veľký význam. Neďaleko od Tunisu sa nachádza antické mesto Kartágo, ktoré založili Féničania v roku 814 pred Kristom. Na vrchu Byrsa sa nachádza Katedrála sv. Ludvíka, ktorá sa týči nad starovekým mestom. Priamo vedľa katedrály sa nachádza Múzeum Kartágo. Nájdeme tu základy púnskych domov, Hadriánovo divadlo z 2. storočia a amfiteáter Kartágo s kapacitou 3 000 divákov. Antonínove kúpele z 2. storočia boli kedysi najväčšie kúpele v Afrike. V roku 439 ich zničili Vandalovia a dnes môžeme vidieť iba zrúcaniny, ktoré pozostávajú z niekoľkých miestností a zlomkov klenieb. Nachádzajú sa tu mozaiky, ktoré sa postupne reštaurujú a potom sa kladú na pôvodné miesta. V Kartágu bolo objavených veľa fénických pamiatok, púnske domy so zachovanými mozaikami a fénické cintoríny a hrobky. Féničania a ich púnski potomkovia verili v posmrtný život. Tofet je tragický pomník púnskej kultúry, ktorý sa nachádza v Kartágu. Staroveký fénický kult bol obetovanie zvierat, ľudí a väčšinou prvorodených detí. Boli obetovaní bohovi Baal Hamonovi a Tanite. Rodičia mali zakázané plakať, pretože ich žiaľ by údajne zmenšil význam obetí.

Uthina, jedna z najstarších rímskych kolónii v Afrike, bola bývalá berberská osada. Nachádza sa tu archeologické nálezisko, starý rímsky amfiteáter, ktorý ešte nie je sprístupnený pre verejnosť. Práce na odkrývaní tohto amfiteátra trvajú už deväť rokov. Asi 2 kilometre od dediny je cesta z Tunisu do Zaghouanu lemovaná pozostatkami rímskeho akvaduktu, ktorým kedysi prúdila voda do Kartága.

Bizerte je najvýznamnejšie mesto na severovýchodnom pobreží Tuniska. Mesto sa nachádza pri vodnom kanáli, ktorý spája Bizertské jazero s morom. Prví sa tu usadili Féničania, ktorí vyhĺbili kanál medzi jazerom a morom, a tak vybudovali jeden z najbezpečnejších prístavov v Stredomorí. Okúzľujúce historické centrum a rybárska zátoka sa rozprestierajú pri vodnom kanáli. V Bizerte sa nachádza veľká mešita v strede mediny s minaretom v tvare osemuholníka. Malebné domčeky v medine skupujú Francúzi, ktorí ich postupne upravujú na zaujímavé a netradičné ubytovanie pre turistov pri zachovaní pôvodných stavieb. V medine sa nachádza tradičný trh s množstvom rôznorodého tovaru, kvetín, ovocia, zeleniny, čerstvých rýb a korenín.

Sidi Bou Said je dedinka, ktorá sa nachádza vysoko na útesoch a je to jedno z najnavštevovanejších miest s ohromujúcim výhľadom na Tuniský záliv. Dedinka bola pomenovaná podľa súfijského svätca z 13. storočia Sídí Bú Saída, ktorý sa tu usadil na spiatočnej ceste z  Mekky. Odvtedy sa stala centrom súfizmu a priťahuje pútnikov zo všetkých končín krajiny. Hrob a malá mešita Sídí Bú Saída sa stále teší záujmu moslimských veriacich. Úzke uličky mesta sú lemované bielymi domami s modrými bránami a oknami, balkónikmi s krásnymi ornamentmi rovnakej modrej farby. Všetky dvere aj okná sú rozdielne, iba modrej farby, ale sú zdobené odlišnými dekoráciami. Najobľúbenejšími motívmi sú mešity a hviezdy. Biele steny vytvárajú nádherné pozadie modrým okeniciam, ozdobným mrežiam a farebným bránam a dverám. Na útesoch sa nachádzajú luxusné vily s výhľadom na prístav a Tuniský záliv. Café des Nattes je vyhľadávaná kaviareň. Môžete si tu vychutnať pravý mätový čaj s píniovými semienkami. Sidi Bou Said je dedinka, v ktorej pôsobilo veľa významných umelcov, nachádzajú sa tu galérie a ateliéry. Brány domov sú ovenčené voňavým jazmínom. Je to nádherné miesto, ktoré by mal turista Tunisu určite navštíviť. Malebné vydláždené uličky sú lemované obchodíkmi s rozličným tovarom, tuniskou keramikou, šperkmi, parfumami a esenciami, stánkami s tradičnými sladkosťami a občerstvením. V Sidi Bou Said vás očarí nádherný prístav s množstvom luxusných lodí.

Hammamet je mesto na východnom pobreží medzi Tunisom a Sousse. Nachádzajú sa tu najlepšie pláže v Tunise. V 20. rokoch minulého storočia si tu postavil vilu rumunský milionár George Sebastian. V tomto období sa stal Hammamet vyhľadávanou destináciou pre umelcov, aristokratov a politikov. Winston Churchill tu písal svoje pamäte. Vila sa nachádza v krásnom rozľahlom parku, kde sú uchované pôvodné rastliny a zeleň a zároveň sa tu záhradníci starajú o výsadbu rôznych druhov stromov, ovocia a zeleniny. Na prízemí vily sa nachádza galéria a v hornej časti s výhľadom na more sú uchované niektoré časti zariadenia vily z čias, keď tu žil George Sebastian. Je tu množstvo paliem a obrovských opuncií, ktoré dodávajú tomuto miestu majestátny charakter. V Hammamete vás upúta stará arabská pevnosť – kasba – z 15. storočia, ktorá sa nachádza vedľa hlavnej brány do mediny. Z hornej terasy je nádherný výhľad na pláže, strechy domov, na ktorých sa suší paprika, hrach, sezamové semienka, kuskus a iné rastliny. V medine nájdete opäť množstvo zaujímavých obchodíkov so šperk­mi, textilom, ovocím a zeleninou, takisto rybí trh. Hneď pri vstupe do mediny sa nachádzajú turecké kúpele prístupné dopoludnia mužom a popoludní ženám. Avenue Habib Bourguiba je hlavná ulica Hammametu plná obchodov, úzkych pasáží a reštaurácií a stánkov s rýchlym občerstvením s originálnym arabským chlebom a inými miestnymi špecialitami. Popoludní v čase siesty trávia Tunisania svoj voľný čas pitím mätového čaju v čajovniach a fajčením vodnej fajky – šiši. Pláže sa rozprestierajú na severe medzi Hammametom a Nabeulom a tie novšie Hammamet Jasmine, v ktorých sa nachádzajú luxusné štyri- a päťhviezdičkové hotely, sú vzdialené 8 až 10 kilometrov južne od Hammametu.

Sousse je tretie najväčšie mesto Tuniska, ktoré založili Féničania v 9. storočí pred Kristom. Určitý čas bolo toto mesto námornou základňou Hannibala. V súčasnosti je Sousse moderné obľúbené rekreačné letovisko s nádhernými širokými pieskovými plážami, so starobylou opevnenou medinou, ktorej súčasťou je Veľká mešita z 9. storočia a ribát, opevnený kláštor. Západná a južná časť mediny je veľmi dobre zachovaná a mimoriadne malebná. Pri prechádzke uličkami mediny sa vám môže podariť nahliadnuť do života jej obyvateľov. V Sousse je nádherný prístav obklopený bielymi vilami, obchodíkmi s keramikou, textilom a predmetmi z dreva alebo kovu, bižutériou a stánkami tatoo, kde je vždy veľký záujem turistov o tetovanie henou pre štastie. Nachádzajú sa tu kvalitné reštaurácie, v ktorých si môžete pochutnať na čerstvých rybách a plodoch mora. V okolí Sousse je množstvo olivovníkových sadov s viac ako 50 druhmi olivovníkov. Tunis je štvrtým najväčším výrobcom olivového oleja na svete. V meste Sousse sa nachádza aj nádherné golfové ihrisko.

Múzeum Bardo

Pri návšteve Tunisu si nájdite čas na prehliadku múzea Bardo, ktoré sa nachádza na predmestí Tunisu. V múzeu môžete vidieť unikátnu zbierku rímskych mozaík z 2. až 4. storočia po Kristovi, ktoré boli ozdobou najbohatších ľudí rímskej provincie Africa. Rímske mozaiky sú rozmiestnené na všetkých troch poschodiach. Nájdete tu mozaiky, mramorové sochy a iné artefakty vrátane púnskych pohrebných masiek, islamských dlažieb, predmety z vraku lode v Mahdii, púnske, kresťanské a rímske umenie zobrazené na mozaikách. Páv na mozaikách v kresťanských hroboch symbolizoval vzkriesenie. Náhrobné kamene s vyobrazením zosnulých sú veľmi vzácne. Veľa neporušených kresťanských nápisov sa nachádza na náhrobných kameňoch, na ktorých je meno zosnulého a skromná výzdoba. Najviac vás zaujme sieň Douggy a Sousse s mimoriadne vyzdobeným stropom a podlahovou mozaikou z vily v Sousse, na ktorej je zachytený Neptúnov triumf. V sieni Kartágo je to zbierka sôch z rímskeho Kartága, pomník Augusta z 1. storočia po Kristovi. Podlahové mozaiky pochádzajú z obdobia 3. storočia po Kristovi a kedysi boli ozdobou bohatých obyvateľov Uthine.

 

SATUR TIPY

 

Po stopách Rimanov

8-dňový poznávací zájazd s pobytom pri mori “Po stopách Rimanov”, počas ktorého navštívite najznámejšie pamiatky – legendárne Kartágo, najväčší rímsky amfiteáter na africkom kontinente, prejdete sa na ťavách po dunách na Sahare. Cena od 499 €. 

Hammamet Hotel Paradis Palace ****+ so službami all inclusive

Hotel sa nachádza v rozľahlej upravenej záhrade neďaleko centra mestečka Hammamet s historickou medinou a tradičným orientálnym „soukom“, reštauráciami a kaviarňami. O zábavu počas dňa i večer sa starajú animátori, v hoteli je Wi-Fi. Pre milovníkov golfu sú v Hammamete k dispozícii 18 jamkové golfové ihriská Yasmine a Citrus, ktoré sú od hotela vzdialené približne 3 km. Piesočnatá pláž s pozvoľným vstupom do mora sa nachádza priamo pri hoteli. Odlety z Bratislavy a Košíc na 8, 11, 12 a 15 dní, cena od 499 €.

 

Kompletnú ponuku nájdete na www.satur.sk callcentrum 0850 333 333 ponuky@ba.satur.sk

 

Autor
DANIELA DRÁBOVÁ
Patrí do vydania