Roman Skyba - Perfekcionista pri zachytávaní osudových okamihov

Za dvadsať rokov si zo svojho mena vybudoval značku. Profesionalita a ľudský prístup mu otvorili dvere aj k tým najväčším hviezdam sveta politiky, ekonomiky i šoubiznisu. Milovník adrenalínových športov, milovník dobrého jedla, ale predovšetkým perfekcionista pri zachytávaní osudových okamihov – fotograf Roman Skyba.

Tvoja cesta k fotografovaniu?

Všetko okolo fotoaparátov ma fascinovalo už od detstva. Fotenie bolo najskôr mojou záľubou, neskôr som bol už pevne rozhodnutý, akým smerom sa moja kariéra bude uberať. Sedem rokov som pracoval pre významnú fotografickú firmu a popritom som sa venoval vlastnej tvorbe. Koncom deväťdesiatych rokov som sa pustil na dráhu súkromného fotografa, keď som si zriadil svoj prvý ateliér. Posledných päť rokov vlastním priestranný ateliér v Ružinove.

Podľa teba – čo má mať dobrá fotografia?

V prvom rade musí z technickej stránky spĺňať parametre kvality, mať dobrú ostrosť, rozlíšenie, správne farby a vedieť vyvolať emócie. Preto je u fotografa nevyhnutná predstavivosť a tvorivosť. Dôležitá je aj atmosféra počas fotenia, pohoda na strane fotografa i modelu.

Aké typy fotografií nesú tvoj rukopis? Kde hľadáš motívy pre svoju umeleckú prácu?

Venujem sa reklamnej, produktovej, portrétnej, modelingovej i svadobnej fotografii, či už vo svojom ateliéri, alebo v exteriéroch. Tiež sa venujem rodinnej fotografii, kam patria tehotenské akty a fotenie detí. Rád fotím architektúru, firemné podujatia, fotoreportáže z akcií či koncertov, spolupracujem s časopismi. Dbám na to, aby vznikla pekná pocitová fotografia, ktorá sa dá vytvoriť, ak je fotograf dostatočne kreatívny a má k dispozícii špičkovú techniku. Osobne totiž inklinujem viac k umeleckej tvorbe, a preto sa aj komerčným snímkam snažím dať tento punc. Konečným výsledkom je potom akási fúzia komerčnosti s umením. Momentálne tento trend vyhľadávajú najmä nároční klienti. Motívmi mojej umeleckej tvorby sú samotní ľudia, krivky ženského tela, emócie, ale aj rôzne zaujímavé miesta, ktorými prechádzam, momenty a situácie.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania