Michaela Kocianová - Slovenka, ktorá dobyla módny svet

Jej kariéru odštartovala v 16 rokoch prestížna súťaž krásy Elite Model Look. Ako prvej Slovenke sa jej podarilo predvádzať pre najúspešnejšiu značku spodnej bielizne Victoria’s Secret. Počas svojej kariéry fotila pre časopisy Vogue, Elle či L’Officiel. Kráčala po mólach na módnych prehliadkach zvučných mien, ako Dior, Vivienne Westwood, Givenchy alebo Guy Laroche. To, ako úspešná Trenčianka vidí krásu, modeling, mladý vek modeliek a módu, sa dozviete v nasledujúcom rozhovore.

Ste tvárou súťaže Schwarzkopf Elite Model Look, ktorá bola míľnikom aj vo vašej kariére, ako svoju novú úlohu mentorky súťaže krásy vnímate?

Ešte nikdy som nebola ambasádorkou a veľmi sa na túto úlohu teším. Som veľmi poctená, že Sáša Jány a firma Schwarzkopf mi dali svoju dôveru, no zároveň cítim aj veľký rešpekt. Na druhej strane bude zaujímavé sledovať priebeh tejto súťaže z druhej strany, keďže v roku 2004 som sa na nej sama zúčastnila. Som zvedavá na dievčatá, ktoré sa zúčastnia kastingu, aj na celý proces výberu. Nebude ľahké vybrať tú jednu absolútnu víťazku, verím však, že to napokon dobre zvládnem.

Čo by ste odkázali tým dievčatám, ktoré začínajú v modelingu. Na čo si majú dávať pozor?

Dievčatá aj ich rodičia by si mali dávať pozor hlavne na podvodníkov, ktorých je na Slovensku veľa. V žiadnej serióznej modelingovej agentúre by modelky nemali platiť vstupné ani žiadne iné vymyslené poplatky. Nie sú potrebné modelingové kurzy a nafotenie fototestu ako podmienka, je to tiež len ďalší spôsob, ako z ľudí vytiahnuť peniaze. Dobrá agentúra všetky náklady preddavkuje a dievčatá si všetko splácajú sprostredkovanou prácou. Množstvo ľudí dokonca tvrdí, že spolupracujú s agentúrou Elite, no nie je to pravda. Takže odporúčam, aby si informácie rodičia aj dievčatá overovali a nedôverovali hneď prvému zástupcovi modelingovej agentúry, ktorého stretnú.

Ako by mali dievčatá túžiace po práci modelky na sebe pracovať?

To je individuálne. Niektoré potrebujú upraviť miery a mali by sa 5-krát denne zdravo stravovať a cvičiť, iné musia popracovať na angličtine, ktorá je takisto veľmi dôležitá. Výška ani miery nie sú hneď automatickou vstupenkou do sveta modelingu. V každom prípade by určite nemali držať drastické diéty a ničiť si tak zdravie. Odporúčam im, aby si možno najskôr vo vybranej agentúre overili, či vôbec majú predpoklady na modeling a ako ich vníma kamera. Až potom investovať čas a peniaze do práce modelky.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania