Boston - Najeurópskejšie mesto v USA

Najeurópskejšie mesto v USA. Asi najvýstižnejšia charakteristika významného priemyselného, kultúrneho a spoločenského strediska 300 km severovýchodne od New Yorku. Je centrom oblasti, ktorá sa volá odjakživa New England.

V tomto meste sa sústreďovali najvýznamnejšie vysťahovalecké anglické rodiny v 17. a 18. storočí, takže s 25-tisícovým obyvateľstvom v tých časoch predstihlo aj New York a Philadelphiu. Silný anglický vplyv nielen v architektúre, ale aj v životnom štýle a spoločenských spôsoboch si Boston zachoval do značnej miery dodnes.

Benjamin Franklin a John F. Kennedy

Nie je mestským gigantom. Počet obyvateľov je asi 600-tisíc, pravda metropolitné územie spája asi tri milióny ľudí. Boston je na americké pomery veľmi bohatý na historické budovy, ale aj územia, kde sa písali dejiny USA. V klasickej anglikánskej budove Old State House sídlila anglická koloniálna vláda. Až do vyhlásenia nezávislosti Spojených štátov amerických. Vyhlásenie nezávislosti prečítal z východného balkóna tejto historickej budovy v roku 1776 John Adams. A vojská, ktoré viedol George Washington vo vojne proti Angličanom, táborili dlhé týždne na pahorku na opačnom brehu rieky Charles, kde sa dnes rozprestiera Harvard Common, najväčší park mesta Cambridge. Toto asi stotisícové mestečko je s Bostonom spojené niekoľkými mostmi cez Charles River – a tvoria vlastne jeden nerozlučný celok. Európski prisťahovalci pomenovali osídlenie na pravom brehu rieky menom Cambridge aj preto, že tu vznikla v roku 1636 prvá americká univerzita. Dnes patrí Harvardova univerzita k najuznávanejším na svete. Boston sa pýši aj svetoznámymi rodákmi. Narodili sa tu Benjamin Franklin a John F. Kennedy. Obaja veľkou mierou prispeli k rozvoju USA, pravda, v úplne iných etapách svetových dejín...

Viac sa dočítate v aprílovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania