Chráňte si zubnú sklovinu pred kyslými útokmi

Obľubujete kyslé jedlá a nápoje? Trpíte refluxom, pálením záhy či zníženým prietokom slín? Používate tvrdú zubnú kefku? Aj vy sa môžete stať obeťou zubnej erózie! Jej rizikové faktory ohrozujú čoraz väčšiu skupinu populácie.

Rovnako ako mnoho ďalších ľudí, ktorí vyznávajú zdravý životný štýl, aj vy máte pravdepodobne vyváženú stravu, ale pozor! Aj zdravé jedlo môže obsahovať prírodné kyseliny! Prírodné kyseliny spolu s ďalšími rizikovými faktormi, ako sú pálenie záhy či reflux alebo užívanie niektorých liekov, môžu viesť k zmäknutiu a postupnému rozpúšťaniu zubnej skloviny. Silný tlak pri čistení zubov môže navyše prehĺbiť straty už zmäkčenej zubnej skloviny.

Ako včas spoznáte zubnú eróziu?

Vyvážená strava plná vitamínov je pre zdravie organizmu dôležitá, ale kyseliny obsiahnuté v ovocí a ovocných nápojoch prinášajú riziko zmäknutia a postupného rozpúšťania zubnej skloviny – čo vedie k strate zubnej skloviny (zubnej erózii). Keď sa zubná erózia stáva viditeľnou, je už v postupujúcej fáze. V skorých štádiách ju spozorujete alebo cítite len zriedka. Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je poradiť sa so svojím zubným lekárom alebo s dentálnou hygieničkou. Pri najbližšej návšteve zubnej ambulancie sa u nich informujte, či by ste mohli byť ohrození stratou zubnej skloviny.

Urobte si orientačný domáci test!

Odpovedzte na nasledujúce otázky!

Viac sa dočítate v dvojčísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania