Erózia je postrachom pre zuby

Máte poškodenú sklovinu? Odlomil sa vám kúsok zuba? Pozor na príjem kyslých nápojov či potravín! Ich častá konzumácia totiž nesie so sebou zvýšené riziko zubnej erózie! Chráňte si preto zubnú sklovinu špeciálnymi produktmi dentálnej hygieny!

Zubní lekári pozorujú stratu zubnej skloviny - zubnú eróziu - obzvlášť u tých, ktorí často konzumujú kyslé potraviny a nápoje, ale aj u tých, ktorí kladú veľký dôraz na svoje zdravie a udržiavajú zdravý životný štýl – napr. konzumáciou ovocia a zeleniny aj 5-krát denne a predimenzovanou úrovňou zubnej hygieny. Problémom však je, že ovocie a zelenina obsahujú kyseliny, ktoré rozpúšťajú zubnú sklovinu a tým ju poškodzujú. Navyše intenzívnym čistením zubov abrazívnou zubnou pastou (veľké častice obrusujú sklovinu) a tvrdou zubnou kefkou dochádza k ďalšej strate zubnej skloviny.

Keď je menej viac...

Ešte problematickejšia je pravidelná konzumácia džúsov a zmixovaného ovocia, pretože tieto nápoje nielenže obsahujú kyseliny, ako napr. kyselinu jablčnú a kyselinu citrónovú, ale aj fruktózu - ovocný cukor. Podporujú teda tvorbu zubného kazu rovnako ako obyčajný biely cukor. Hodnota pH týchto nápojov je v silne kyslom rozsahu, takže ak našu potravu nedopĺňame vápnikom, s ich opakujúcim sa príjmom súvisí zvýšené riziko straty zubnej skloviny. Optimálny príjem vápnika zabezpečíme napr. vyváženou kombináciou s jogurtmi alebo mliekom.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania: 
Október 2011