Libanon a Bejrút - Stoja za dobrodružný výlet

Stredozemné more poskytuje nespočetné množstvo prekrásnych dovolenkových destinácií. Pre nás Stredoeurópanov je najväčšou výhodou týchto vábivých lokalít relatívne nenáročná dostupnosť, dokonca často aj bez použitia leteckej dopravy. Krásy Dalmácie, talianskej alebo francúzskej Riviéry, či španielskeho katalánskeho pobrežia a gréckych ostrovov mnohí z nás poznajú vďaka dostupnosti vlastnými motorovými vozidlami. Pravda, naše nároky rastú z roka na rok a dnes sú veľmi vyhľadávanými destináciami dovolenkové „raje“ Egypta, Tuniska, Cypru a Turecka. Libanon je však úplný opak...

Všeobecne sa už niekoľko desaťročí neodporúča cestovať do tejto stredozemnej krajiny, ktorá leží medzi Sýriou a Izraelom. Môže sa pýšiť skutočne veľmi bohatou históriou. Aj na území dnešného Libanonu sa počas niekoľkých tisícročí vystriedali vládcovia z mocného starovekého Egypta, Rímskej ríše alebo neskoršieho vyspelého Grécka. Stretávali a miešali sa tu kultúry, rasy, náboženstvá vo víre vývoja ľudskej civilizácie. Priame stopy a dôsledky tejto dlhotrvajúcej genézy sú dodnes mimoriadne živé práve v Libanone.

Sme Libanončania

„My nie sme Arabi, my sme Libanončania!“ vyhlasuje s nesmiernou hrdosťou v hlase uvedomelá a moderne zmýšľajúca Jasmin, asi tridsaťpäťročná sprievodkyňa pri prehliadke hlavného mesta a okolia Bejrútu. „Ale veď hovoríte po arabsky,“ namietam. „Áno, to je pravda, ale v našich žilách prúdi krv po arabských, ale aj kresťanských a židovských predkoch,“ odpovedá a jej pohľad prezrádza, že nepripúšťa žiadnu inú alternatívu. Libanončania sú Libanončania a punktum! Veď oni to musia predsa vedieť lepšie ako ktokoľvek iný na tomto svete, to je skutočne pravda. A možno práve tento fakt je prapôvodcom všetkých konfliktov, ktoré najmä od sedemdesiatych rokov minulého storočia kvária túto prekrásnu krajinu na brehu Stredozemného mora.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania