Idan Raichel - Píšem srdcom

Je ráno osem hodín v Tel Avive a spolu s fotografkou Yael Rosenovou sme na ceste do Hotela Brown Tel Aviv, kde sa máme stretnúť s Idanom Raichelom. V hoteli nás víta PR manažérka projektu a spolu s ňou čakáme na Idana, ktorý prichádza okolo 8.45. Vyzerá presne tak ako na fotkách. Jednoduché tričko, voľné nohavice a baganče, ktoré sa stali spolu s dlhými rastami jeho poznávacou značkou.

Idan Raichel je najväčšia hviezda Izraela. Je asi jediným umelcom, ktorý má fanklub po celom svete, a to aj v krajinách, kde by ste to možno ani nečakali. Známym sa stal v roku 2002 pesničkou Bo´ee (v preklade Poď), ktorá ho rovno vystrelila medzi najväčšie hviezdy Izraela a umožnila mu vstup na svetovú hudobnú scénu. Stal sa najpredávanejším muzikantom Blízkeho východu. Spôsobil prevrat. Mladý klavirista, spevák a skladateľ do izraelskej populárnej hudby primiešal očarujúce melódie Blízkeho východu, Afriky, Indie či Karibiku. Vďaka debutu sa stal svetovo uznávaným umelcom. Odvtedy spieva po celom svete v hebrejčine, marokánskej arabčine, španielčine či svahilčine. Hral v slávnej Opere v Sydney, v newyorkskom Central parku, v svetoznámom Kodak Theatre v Los Angeles, ako aj v Singapure, Moskve, Hongkongu. Zaujímavá je aj jeho skupina, ktorej členovia pochádzajú z rôznych krajín, tak ako inšpirácie jeho hudobnej tvorby – z Kuby, Jemenu, USA, Etiópie.

Hovoríš, že tvoja hudba nemá mať politické posolstvo, no napriek tomu si ju ľudia s politikou spájajú. Hovoria o vzájomnej tolerancii – či už kultúr, alebo viery. Ako to vnímaš?

Všetky krajiny túžia po mieri, aj tie naše. A politika je cestou, ako mier dosiahnuť. Samozrejme, spôsob je všade rozdielny a ináč chápaný. No ja nechcem hovoriť o svojich politických názoroch, mne ide skôr o to, aby som v štúdiu spojil kultúry a dal šancu ľudom ich spoznávať. Idan Raichel Project ešte nedosiahol všetky ciele, ktoré sme si stanovili. V Izraeli bolo pre nás dôležité prezentovať menšiny našej krajiny, teda ľudí, čo prišli z Etiópie, Jemenu a iných krajín.

Viac sa dočítate v októbrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania