Ryžová kúra - Zrnká zdravia a krásy

Ryža je vďaka svojej prispôsobivosti rôznym klimatickým podmienkam jedna z najkonzumovanejších potravín na svete. Dokáže totižto narásť tak v púštnych podmienkach Saudskej Arábie, ako aj v mokrých častiach juhovýchodnej Ázie. A navyše dokáže robiť s naším telom zázraky. Zbavuje ho toxínov, nadbytočných kilogramov a lieči jeho neduhy.

O čo ide alebo celozrnná ryža

Ryžová kúra je celková očista organizmu, ktorá trvá 36 dní v štyroch 9-dňových fázach a v ktorej hlavnú úlohu hrá, ako inak, ryža. Ale pozor! Počas obdobia tejto kúry sa nekonzumuje klasická biela ryža, na akej si väčšina z nás pochutnáva k nedeľnému pečenému kuraťu. Jej základom je (varená) celozrnná ryža. Biela ryža je síce po procese brúsenia a leštenia nielen ľahšie a rýchlejšie pripraviteľná, ale je aj takmer plnohodnotná potravina z výživovej stránky. Zbavuje sa totižto vrchnej striebornej aleurónovej vrstvy a klíčka, ktoré obsahujú bielkoviny a ostatné výživné látky. Aby ryža splnila svoj účel, nikdy sa nepripravuje a ani nezohrieva v mikrovlnke. Takisto sa nepoužíva predvarená ryža či ryža vo varných vreckách. Správna príprava sa začína už večer, keď ju 3- až 5-krát prepláchneme a zalejeme 1,5- až 1,7-násobným množstvom vody. V tej istej vode ju ráno privedieme do varu a varíme na slabom „ohni“. Penu, ktorá vznikla na vrchu, odstránime. Uvarenú ryžu premiešame a ešte necháme dôjsť. Počas kúry pijeme vodu, prípadne bylinkové nesladené čaje a neužívame žiadne vitamínové doplnky, dokonca ani vitamín C.

Kedy začať

Keď sa na to cítime. Keď sme pripravení vzdať sa na pomerne dlhú dobu svojho doterajšieho jedálneho lístka, sladkostí a iných lahôdok, kávičkari kávy a fajčiari cigarety. Tieto zlozvyky totižto nejdú s kúrou dokopy. Takže ak ste ochotná vzdať sa svojej rannej kávy a poobedňajšej čokolády, tak začať s ryžovou kúrou môžete v podstate hneď. Ako najlepšie obdobie na jej začiatok sa však uvádza prelom ročných období (jesenná rovnodennosť a letný slnovrat) či pôstne obdobie pred Veľkou nocou či Vianocami. Zároveň je potrebné brať do úvahy aj fázy mesiaca, pričom za najvhodnejšiu sa považuje spln, príp. II. či IV. fáza mesiaca, prípadne nov.

Viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

 

Patrí do vydania