Vychutnajte si leto s krásnou a trvalo hladkou pokožkou

V moderných priestoroch bratislavského Apollo Business Centra prevádzkuje CosMed stredisko lekárskej kozmetiky. Hlavnými devízami sú kvalitné prístroje, skúsené pracovníčky, príjemné prostredie a maximálna starostlivosť o zákazníka.

Okrem bežných metód sú v stredisku CosMed ťažiskovými prístrojmi diódový epilačný laser, frakčný erbiový laser na fotoomladzovanie, pigmentové škvrny, jazvy po akné a vyhladzovanie vrások, IPL laser na fotoomladzovanie, pigmentové škvrny a rozšírené cievky, Nd-YAG laser na odstraňovanie tetovania, OMNILUX na omladzovanie pokožky a liečbu akne vulgaris a prístroje na formovanie postavy, cielené odbúravanie tuku ultrazvukom a liečba celulitídy (NovaShape, CellSonic a rádiofrekvencia). Pozrime sa teda spoločne s majiteľkou centra CosMed, renomovanou odborníčkou MUDr. Zorou Haviarovou bližšie aspoň na niektoré z nich.

Pani doktorka, mnohí sa chystáme na dovolenky, v lete sa obliekame tak, že šaty odhaľujú aj partie, ktoré by sme radšej nevystavovali pohľadom okolia. Existuje skutočne účinná metóda na formovanie postavy?

Modernými metódami korektívnej dermatológie vieme riešiť stále viac problémov. Mnohých z nás trápi ukladanie tuku na tých najnevhodnejších miestach, často s nimi márne bojujeme cvičením a diétami. Ide najmä o oblasť drieku, stehien a bokov. Prístroj na formovanie postavy NovaShape dokáže zredukovať množstvo tukových buniek, čo bolo doteraz možné len liposukciou. Vysokoenergetické ultrazvukové vlny zacielené presne do podkožnej tukovej vrstvy spôsobia prasknutie tukových buniek. Ich obsah sa odvedie lymfatickým systémom preč z postihnutého miesta. Veľkou výhodou prístroja NovaShape je možnosť nastavovať parametre ultrazvukového žiarenia individuálne. Každý sme totiž iný, každý máme trochu iný typ tukového tkaniva, každý ho máme inak uložené. Pri zákroku na NovaShape operátor nastavuje parametre dovtedy, kým pocíti, že skutočne dochádza k praskaniu membrán tukových buniek, po anglicky „popping effect“. Potom už len aplikuje toto žiarenie na želanú oblasť. Po rozkmitaní a následnom prasknutí membrány tukových buniek sa ich obsah vyleje do medzibunkového priestoru a pomocou lymfatického systému sa odplaví. V tejto fáze je výdatným pomocníkom ultrazvuková lymfodrenáž. Tou nielen urýchlime odstraňovanie mastných kyselín z prasknutých tukových buniek, ale zlepšíme odtok lymfy, čo má pozitívny vplyv aj na chudnutie a redukciu celulitídy.

Aký je efekt takéhoto ošetrenia? Je bolestivé? 

Liečebným efektom tejto metódy je redukcia objemu tukového tkaniva znížením počtu tukových buniek. Úbytok sa dosahuje v povrchových, podkožných oblastiach tukového vankúša. Netýka sa hlbokého tuku (napr. v brušnej dutine, ten je zodpovedný za tzv. pivné brucho), nemá vplyv ani na spevnenie svalov alebo pokožky. Vynikajúci efekt dosahujeme už po prvom sedení. Zákrok je nebolestivý, komfort liečby zvyšuje aj vnútorné chladenie aplikačnej hlavice. Účinnosť sa dá ešte výrazne zvýšiť podaním špeciálnych injekcií priamo do tukového tkaniva. Typické miesta zákroku sú stehná, vnútorná aj vonkajšia časť, brucho, boky, ale úspešne sa využíva aj na menších plochách, ako vnútorná strana kolien, ramená, podbradok. Celý zákrok trvá 30 minút, výsledok je viditeľný už po niekoľkých dňoch.

Koľko ošetrení treba?

Na rozdiel od klasickej liposukcie sa zákrok vykonáva ambulantne, počas 3 až 4 sedení v 4- až 6-týždňových intervaloch. Ošetrenie je bezpečné, efektívne a absolútne bezbolestné, necelú hodinu pohodlne ležíte na ležadle a rozbíjanie tukových buniek vôbec nepociťujete. Vykonávať sa môže v každom ročnom období a neobmedzuje žiadne vaše aktivity. Pomocou presne zacieleného vysoko energetického ultrazvuku vieme zredukovať odolávajúce tukové vankúšiky a dolaďovať kontúry tela. Ak nedôjde k výraznému zvýšeniu váhy, efekt liečby pretrváva roky. Na zlepšenie odtoku lymfy a rozprúdenie celého lymfatického systému nasleduje po rozbití tukových buniek aj druhý krok – tzv. ultrazvuková masážna lymfodrenáž prístrojom CellSonic. Jeho pôsobením dochádza k skvapalneniu obsahu tukovej bunky, zvýšeniu priepustnosti bunečných membrán, uvoľneniu tuku z buniek a k aktivácii lymfatického systému, a tým k urýchleniu odplavenia čiastočiek tuku z liečenej oblasti. Rádiofrekvencia sa v poslednom čase používa na napínanie kože a podkožia. Kombinácia s infračerveným svetlom výrazne zlepšuje prehriatie väzivovej vrstvy kože a urýchľuje novotvorbu kolagénu. Parametre prístroja sú nastavené tak, že k prehrievaniu dochádza v hĺbke kože a nie na jej povrchu, takže je výrazne znížený pocit pálenia, ktorý bol typický pre doterajšie rádiofrekvenčné prístroje. Vypínanie pokožky sa dá robiť na tvári aj na tele. Zákrok sa opakuje 5- až 6-krát v dvojtýždňových intervaloch. Dá sa robiť kedykoľvek, v zime aj v lete. Po zákroku pretrváva len mierne začervenanie. Kombinácia rádiofrekvencie s ultrazvukovým rozbíjaním tukových buniek (Novashape) urýchli efekt tvarovania postavy, hlavne v oblasti brucha, zadku a stehien. Liečba celulitídy je najúspešnejšia, ak sa použije kombinácia viacerých metód, čiže rozbíjanie tuku Novashapom, lymfodrenáž Cellsonicom a vypnutie pokožky rádiofrekvenciou.

Ako si dokážete poradiť v CosMede s prejavmi starnutia pleti v letnom období?

Moderné metódy korektívnej dermatológie dokážu aj omladiť starnúcu pleť. Pílingy ovocnými kyselinami, fotorejuvenizácia alebo fotoomladenie, laserový resurfacing, injekčné implantáty na vypĺňanie vrások, to sú len niektoré z moderných omladzovacích procedúr. V posledných rokoch sa na odstraňovanie mimických vrások, najmä na hornej polovici tváre s úspechom používa botulotoxín. Má vynikajúci efekt pri liečbe mimických vrások. Ide najmä o vodorovné vrásky na čele, vrásky hnevu medzi obočím, ryhy na koreni nosa a tzv. vranie nohy, vejárovité vrásky, ktoré vznikajú vo vonkajších očných kútikoch pri úsmeve. Trvalým hitom v omladzovaní pleti je fotorejuvenizácia (fotoomladzovanie) intenzívnym červeným svetlom prístrojom Omnilux. Pri tomto nebolestivom ambulantnom zákroku dochádza k novotvorbe kolagénnych vlákien v pokožke. Súčasne dochádza k redukcii vrások. Zlepšuje sa reliéf kože – je hladšia, napätá, zmenšujú sa rozšírené póry. Omladzovací efekt sa prejavuje postupne a dlhodobo pretrváva. Zákrok sa vykonáva počas celého leta.

Čo s rušivými chĺpkami? Stredoeurópskym štandardom je už aj u mužov hladké podpazušie...

Keďže leto je tu, treba už začať práve s odstraňovaním nežiaduceho ochlpenia. Aby sa už neopakovali problémy so zarastajúcimi chĺpkami, s vyrážkami a následnými pigmentovými fľakmi po holení alebo trhaní. Skutočnou revolúciou v snahe o dosiahnutie hladkého tela sa stalo objavenie epilačných laserov. Moderné diódové lasery so zabudovaným kontaktným chladiacim systémom umožňujú epiláciu aj u hnedších typov pokožky a odstraňujú aj bledšie chĺpky. Veľmi dobre sa odstraňujú chĺpky na hornej pere, v podpazuší a v bikini oblasti, na stehnách a predkoleniach, vytrvalejšie bývajú na brade. Epilácia nie je tabu ani pre mužov, často im prekáža ochlpenie na lícnych kostiach, chrbte, hrudníku, krku, a v podpazuší, ale aj zrastené obočie alebo chĺpky na ušniciach. Moderné diódové lasery ponúkajú rýchle a dlhodobé riešenie problémov s chĺpkami. S trvalo hladkou pokožkou si môžeme leto naozaj naplno vychutnať.

Čo povedať na záver? Spomenuté ošetrenia som vyskúšal doslova na vlastnej koži. S výsledkami som viac ako spokojný. Nuž a o spokojnosti s ošetrením pokožky v CosMede svedčia aj klienti, ktorí toto centrum pravidelne navštevujú.

Autor
MUDr. Martin Petráš
Patrí do vydania