Juraj Droba - Nastal čas na zmenu

V roku 1996 zakladal PR agentúru na Slovensku. Od roku 2002 bol divíznym riaditeľom v T-Mobile Slovensko. V roku 2008 sa vrátil k podnikaniu a zároveň začal s Richardom Sulíkom pracovať na projekte novej politickej strany Sloboda a Solidarita. Tú spolu zakladali v marci minulého roku. SaS má dnes preferencie v prieskumoch nad 10 % a odborníci ju považujú za najväčšie prekvapenie tohtoročných volieb. Juraj má v SaS na starosti zahraničnú a bezpečnostnú politiku a na kandidátke má šťastné číslo 13. Vo voľnom čase sa venuje cestovaniu, lyžovaniu a turistike. Hovorí po anglicky, nemecky, holandsky a rusky a dohodne sa po španielsky. Za najdôležitejšie považuje byť užitočný a robiť veci, ktoré ho bavia.

Detské predstavy o budúcej kariére zostali v rovine úsmevných spomienok. Váš skutočný študijný a pracovný profil sa vyvíjal trochu iným smerom...

S odstupom času si myslím, že za všetko môže angličtina :-). Rodičia ma k nej viedli už v časoch hlbokého socializmu. Som im za to nesmierne vďačný. Jediná šanca dostať sa k štúdiu angličtiny na VŠ bez známostí však pre mňa ako aktívneho basketbalistu v tom čase viedla cez šport. Vtedy ma zastihli politické zmeny na Slovensku, ktoré výrazne otvorili študijné možnosti. Vďaka tomu som „domáce“ štúdium niekoľkokrát prerušil. Prvýkrát v roku 1991, keď som strávil rok na univerzite v Belgicku. O rok nasledoval 12-mesačný študijný pobyt v USA.

Prvú vysokú školu ste skončili v roku 1996, ani potom ste sa však – napriek absolvovaniu pedagogického smeru – nevrhli na dráhu učiteľa...

V čase, keď som končil školu, som už viac-menej na plný úväzok podnikal ako živnostník, robil som tlmočníka. A koncom roka sme s partnermi založili Omnipublic. Agentúru, ktorá sa stala jednotkou na trhu a v ktorej som pracoval do roku 2000. Potom som sa opäť vrátil do vysokoškolských lavíc, tentoraz v USA. Akademické prostredie je pre mňa veľmi inšpiratívne. Aj dnes chodievam občas prednášať na vysoké školy a cítim, že skôr či neskôr sa tam vrátim, možno aj na plný úväzok. Je úžasný pocit byť obklopený mladými ľuďmi.

Viac sa dočítate v júnovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.