Taba už nie je tabu

Taba je síce nové, ale v súčasnosti rýchlo sa rozvíjajúce rekreačné a turistické centrum na severe Akabského zálivu. Predtým malá beduínska dedinka na severe krajiny pri brehoch Červeného mora na Sinajskom polostrove sa už stala vyhľadávaným letoviskom, ako stvoreným pre nádhernú dovolenku v luxusných hotelových komplexoch. Tie sa tu totiž rozprestierajú na celom pobreží od Nuweiby až po Tabu. Táto oblasť je známa aj najmenšími motýľmi na svete, ktoré môžete objaviť v miestnych horách. Taba je fakticky hraničným priechodom do susedného Izraela a súčasne i Jordánska.

V skorších dobách v tomto egyptskom mestečku neexistovala žiadna dopravná infraštruktúra. V posledných rokoch však možno do Taby lietať z mnohých zahraničných destinácií, lebo je tu medzinárodné letisko. Dopravu do centra zaisťujú transfery. V prípade, že by vám lety do Taby nevyhovovali, je možnosť letieť do prístavného mesta Eilat v susednom Izraeli, ktorý je odtiaľ vzdialený len asi 10 km.

Krásy Taby a okolia

Celé pobrežie obklopujú vysoké hory spadajúce takmer až k dlhým piesočnatým či okruhliakovým plážam a panenská príroda. Pri pohľadu na horizont môžete vidieť nádherné pozadie púštnych hôr. Vďaka jedinečnej polohe je tu nádherný výhľad na Izrael, Jordánsko a Saudskú Arábiu. Krásy pobrežia Taby si môžete vychutnať hlavne v podvečer, keď slnko klesá za končiare a vám sa zdá, že sa rýchlo zvečerieva. Naskytne sa vám však úchvatný pohľad na protiľahlé kontúry hôr ožiarené do červena, neskôr do ružova až oranžova a túto scenériu sledujete z Taby prakticky už ponorenej do tmy. Kvalitné ubytovanie je zabezpečené v dobre vybavených luxusných hoteloch s priaznivými podmienkami pre najrôznejšie športy. Na svoje si prídu nielen milovníci relaxácie, ale aj potápači – pobrežie je lemované pestrofarebnými koralmi, pôsobivými útesmi a bohatou podmorskou faunou. Potápačské školy uspokoja nielen začiatočníkov, ale i pokročilých. A k tomu malebné zátoky a malé zálivy. Taba je teda ideálna prázdninová destinácia, ak si prajete pokojnú dovolenku. Stredisko je určené pre turistov, a patria k nim dnes už aj slovenskí dovolenkári, ktorí sa radi nechávajú rozmaznávať komfortom hotelov a pritom dávajú prednosť aktívnej dovolenke a výletom. V samotnom meste sa nudiť nebudete, i keď je menej rušné než napríklad centrum Hurghady.

Taba Hights

Asi 35 km od medzinárodného letiska v Tabe je novovybudované letovisko Taba Hights, ktoré už v súčasnosti ponúka veľa športových, nákupných aj kultúrnych aktivít. Môžete tu využiť potápačské centrum, centrum vodných športov či systém stravovania „dine around“ (po predchádzajúcej dohode a miernom doplatku môžete večerať v ktoromkoľvek hoteli v oblasti). Z jachtárskeho prístavu, ktorý je súčasťou tohto centra, sa veľmi pohodlne a rýchlo dostanete i do jordánskej Akaby. Súčasťou tohto areálu sú luxusné päťhviezdičkové hotely Mariott, Sofitel, Hayatt Regency, Three Corners El Wekalla a dopĺňa ich najnovší hotel Intercontinental. Preslávený je aj hotel Taba Hilton s krásnym výhľadom a štrkovitú pláž. Taba sa tak stala oblasťou s veľkým reťazcom hotelov. Najmä pre mladých ľudí je pripravený Basata-Camp, jeden z najlepších ekologických kempov v Egypte. Taba je populárna aj pre pokojnú krásu Beduínskych kempov, ktoré ponúkajú jednoduché ubytovanie s nádherným výhľadom na more. Potápanie, potápačské kurzy, windsurfing, vodné lyžovanie, plávanie s delfínmi, fitnes, aerobik, gymnastika, tenisové kurty, biliard či sauna. Milovníkov golfu poteší jedno z najlepších golfových ihrísk v Egypte s 18 jamkami. V Tabe môžete skúsiť hrať golf na originálnom púštnom ihrisku.

Spoznajte ďalšie atrakcie Egypta

Dovolenka v Tabe je dobrou príležitosťou, ako poznať Egypt. Jednou z hlavných atrakcií Taby je Faraónov ostrov s križiackou pevnosťou Salah-ad-Din. Hrad a ostrov, zvonka obklopený tyrkysovou vodou, zostal neporušený až do súčasnosti. Pôvodne bola oblasť beduínskym sídlom, preto nie je posiata množstvom pamiatok ako iné egyptské mestá. Odporučiť však možno napríklad výlet na Mojžišovu horu. Vďaka svojej polohe je mesto ideálne aj na fakultatívne výlety do susedného Izraela či Jordánska. Pri výletoch do blízkeho pohraničia nesmiete vynechať návštevu hlavného mesta Svätej zeme – Jeruzalemu so známym Múrom nárekov. Môžete tu navštíviť miesta, kde Ježiš strávil posledné dni svojho života, Olivovú horu, prejsť sa časťou Krížovej cesty až na Golgotu alebo sa okúpať v Mŕtvom mori. Poloha letoviska v blízkosti Jordánska umožňuje pohodlnú návštevu jedného z novodobých divov sveta – Petry. Vidieť toto monumentálne skalné mesto je nezabudnuteľným zážitkom. Vznik Petry sa datuje do tretieho storočia pred Kristom. Alebo sa vyberte do ružového skalnatého mesta Nabadejcov a navštívte tam najvýznamnejšie zákutia starobylého mesta – pokladnicu, amfiteáter, kráľovský palác či obydlia pôvodných obyvateľov Petry. Wadi Rum – to je dobrodružný výlet do púšte na džípoch po piesočnatých dunách popri skalnatých útesoch s možnosťou vychutnať si nezabudnuteľný západ slnka. A napokon môžete navštíviť aj najznámejšie izraelské letovisko Eilat nachádzajúce sa na najjužnejšom výbežku Izraela. Má ideálne podmienky na podmorské potápanie a výlety do Negevskej púšte alebo po Červenom mori. Jednou z najznámejších atrakcií mesta je určite podmorské observatórium.

Pár informácií na záver...

Let z Bratislavy do Taby trvá približne 4 hodiny. Na vstup do Egyptskej arabskej republiky potrebujete cestovný pas a víza, ktoré sa klientom vybavujú ihneď po prílete. V arabských krajinách je zvyčajné venovať pri rôznych príležitostiach menšiu sumu ako prepitné (bakšišné). Väčšinou je určené pre vodičov autobusov, miestneho sprievodcu, recepciu, nosičov a iný personál v hoteli. Bakšiš je zahrnutý v cene servisných poplatkov. Časový posun v Egypte je +1 hodina oproti SEČ. A nezabudnite, že v hoteloch vyššej kategórie sa vyžaduje, aby muži nosili na večeru dlhé nohavice.

Autor
JOZEF DRÁB