Pokoj v duši - Nakrúcanie plné adrenalínu!

Tvorcovia nového slovenského filmu Pokoj v duši, ktorý už vstúpil do našich kín, nemali vždy len pokojné chvíle pri nakrúcaní.

Herci súčasne kaskadérmi

Uprostred drsnej hornatej prírody v okolí Čierneho Balogu sa totiž rozhodli aj pre náročné kaskadérske scény, absolvovali niekoľkodňovú naháňačku lesom za jeleňom či nakrúcanie z vrtuľníka. Aj napriek poetickému názvu filmu Pokoj v duši sa v ňom objaví niekoľko akčných scén bitiek. Režisér Vlado Balko priznáva, že si prizval na spoluprácu profesionálnych českých kaskadérov, ktorí účinkujú aj v amerických filmoch. On však chcel, aby všetko zahrali herci. A tak sa aj stalo. „Kaskadérov sme mali ako odborných poradcov. Hercov naučili, ako sa majú biť, aby vyzerali presvedčivo, ako sa majú tváriť, keď dostanú pár rán, ako dať chlapskú facku aj ako vypadnúť z vlaku tak, aby si neublížili,“ približuje V. Balko. Podľa neho to herci brali ako dobrú skúsenosť. Nebezpečenstvo však nehrozilo len pri predvádzaní bitiek. Herec Attila Mokos sa musel pre hlavnú postavu Tóna napríklad naučiť strieľať z ozajstnej poľovníckej pušky. „Chcel som, aby herci zažili drsnosť prostredia, v ktorom sa dej odohráva. Chcel som, aby sa pred kamerou správali ako skutoční miestni ľudia. Aj preto som Attilu poslal do lesov, poľovníci ho naučili, ako správne držať pušku a ako z nej strieľať. On ju vo filme drží ako ozajstný chlap, a nie ako človek z mesta. Takže keby sa dnes z Attilu stal poľovník, ja by som sa tomu nečudoval,“ hovorí režisér filmu Vlado Balko.

Príbeh

Príbeh filmu Pokoj v duši sa začína Tónovým príchodom z väzenia do rodnej dediny Čierny Hron. Tóno zisťuje, že sa odcudzil manželke, päťročného syna vôbec nepozná, a navyše si nemôže nájsť prácu a už sa nechce živiť ako zlodej. Marek aj Peter, verní priatelia z detstva, sa snažia Tónovi pri jeho návrate do normálneho života pomôcť, majú však svoje vlastné trápenia a musia hľadať svoje vlastné cesty, ako sa vyrovnať s tým, že ich predstavy o živote narážajú na tvrdú realitu. Tóno sa cíti sám a zúfalo hľadá východisko. Dej sa odvíja na pozadí drsnej scenérie hôr so znakmi, ktoré sú pre túto oblasť stredného Slovenska typické patriarchátom, pytliactvom, rasovou neznášanlivosťou, krádežami dreva, ale aj silnou tradíciou súdržnosti rodiny, viery, priateľstva a lásky nesie všetky znaky klasickej drámy.

Autor
- joz-