Cestujeme do regiónu Murcia


Región Murcia, jedna zo 17 autonómnych komunít Španielska, patrí k pomerne novým turistickým destináciám. Tento región sa nachádza medzi Andalúziou a Valenciou na pobreží Stredozemného mora. Hlavným mestom je rovnomenné mesto Murcia, ale regionálne zastupiteľstvo má sídlo v Cartagene. Najvyššie pohorie dosahuje výšku vyše dvetisíc metrov. Na ploche 11 313 km2 tu žije 1,4 milióna obyvateľov a za zmienku stojí najvyššia pôrodnosť v celom Španielsku. V regióne sa pestuje ovocie, zelenina a kvety, popri cestách možno okrem skleníkov vidieť rozľahlé ovocné sady so stromami s mandarínkami či pomarančmi. Vyrába sa tu aj vynikajúce víno a olivový olej.

Najväčšia lagúna Mar Menor

Cestu po regióne začíname z letiska El Altet v Alicante. Pri pristávaní si všímame lagúnu pri Stredozemnom mori – Mar Menor (Malé more) na Coste Cálido (Teplé pobrežie). Táto slaná lagúna sa rozprestiera na 170 km2 a je najväčším slaným jazerom v Európe. Priemerná ročná teplota tu dosahuje 17 stupňov, v lete viac ako 21 stupňov a v zime neklesne pod 10 stupňov. Pre turistov je dôležitá informácia, že objem zrážok za rok nedosiahne hodnotu vyššiu ako 300 l/m2. Podľa archeologických nálezov jazero bolo obývané už paleolite, viac informácií však pochádza z rímskeho a arabského obdobia. Vtedy sa tu začala ťažiť soľ a rozvíjala sa námorná doprava, jazero bolo ešte spojené s morom a bolo aj podstatne hlbšie. Dnes už nie je priamo spojené s morom a jeho hĺbka sa zmenšila. Mar Menor sa vyznačuje veľmi bohatou faunou, mnohé druhy vtákov (viac ako sto druhov) tu zimuje – v chránenej krajinnej oblasti sa zastavujú aj plameniaky na ceste do Afriky. Vplyv všetkých civilizácií prispel k hodnote Mar Menor pre turizmus a v súčasnosti sa táto oblasť pokladá za medzinárodné turistické centrum. Vegetácia Mar Menor je charakteristická tým, že leží na veľkých plochách na mäkkom substráte z bahna a piesku. V lagúne s vysokým obsahom soli v dôsledku toho žijú ryby, ako parmice či Menidia notata vo veľkom počte, ako aj úhory, sardely, langusty, morské jazyky, pražmy či kraby a ustrice. Vysokú komerčnú hodnotu má práve langusta (Penai kerathurus). Mar Menor je piatimi kanálmi spojené so Stredozemným morom a práve nimi do lagúny plávajú mladé ryby. Rybolov je tu naďalej obľúbený a prvé družstvo rybárov bolo založené už v roku 1918.

Mar Menor – liek na telo i dušu

Liečebné účinky bahna poznali už v antickom období, Číňania ho používali na liečenie zápalov a odporúčal ho aj Hipokrates. Klimatické podmienky Mar Menor – vysoký počet hodín slnečného svitu (320 dní) a vysoký obsah soli vytvorili hrubú vrstvu bahna. Analýzy univerzity Murcia dokumentujú, že sedimenty obsahujú veľmi vysoký podiel kladných iónov okrem záporných iónov, ako by sa predpokladalo pri takejto slanosti lagúny. Bahno má veľmi dobré účinky na ochorenia kože, lieči aj reumu, artritídu a stavy po zlomeninách. Pri lagúne Mar Menor možno vyskúšať liečebné procedúry vo viacerých luxusných hoteloch. Pobyt v bazénoch so slanou vodou z Mar Menor výborne zregeneruje nielen telo, ale aj dušu. Bazénov a víriviek je vždy niekoľko s rôznou teplotou vody.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.