Martin Šmahel - Som v prvom rade "obyčajko"


Predstavte si, že sa ráno zobudíte, postavíte sa a na svoje nebezpečne dokonalé telo si prezriete v zrkadle. Ste majiteľom nadpozemskej krásy rozloženej do vyrysovaného tela a jasných zelených očí. A ste mužom roka. Aké to je, keď je k vám príroda fakt štedrá a nadelí dupľovanú porciu atraktívneho imidžu? Ja som nabrala guráž a opýtala som sa priamo jeho.

Musím priznať, že tú odvahu som naberala už skôr, skrytá na žinenkách v rohu posilňovne. Chodím cvičiť do toho istého fitka, kde on trénuje celebritky. Perfektné držanie tela, istota, sebavedomie a iskra srší z neho všade, kam sa pohne. Je to ten typ, za ktorým sa otočí KAŽDÁ žena. A je úplne v pohode. Je pri zemi, neprší mu do nosa a vie rozosmiať. My, pravidelní návštevníci fitka, sa poznáme. Spotení sa okrikujeme, motivujeme, doberáme. Postávame pri steperi, posedávame na fit loptách alebo sa zašívame pri činkách. Maťo je súčasťou tohto prostredia, ktoré sa točí okolo bežiacich pásov, vydretej kondičky, tenisiek a brušákov. Poradí aj inšpiruje. V týchto dňoch naňho natrafíte všade – módne prehliadky, smotánky, reklamné spoty a televízne džingle, časopisy, extraligové zápasy. Tu sa však dozviete viac.

Človek nemôže byť v pohode, keď sa nehýbe, súhlasíš?

Stopercentne. Mám to na sebe vyskúšané a kedykoľvek si na seba počas dňa (v extrémnych prípadoch počas dvoch dní) nenájdem čas, neobsedím, som nervózny a energia sa mi z tela pýta von. Určite to súvisí aj s množstvom stravy, ktoré denne prijmem. Ale hlavne som si zvykol potrápiť telo pravidelne a takmer do vyčerpania. Možno som mal veľmi pracovitých predkov a v dnešnej dobe si to kompenzujem návštevou fitnescentra.

Zdravý životný štýl. Čo to podľa teba je?

Podľa mňa je to najmä súlad medzi energiami, v tomto prípade prijatou a vydanou. Ak nevzniká žiadna energia navyše, ktorá sa ukladá v tele ako zásoba tukov, netreba sa jej neskôr prácne zbavovať. Zdravý životný štýl súvisí s dneškom nabitým technológiami. Tieto „vynálezy“ nám síce mnoho vecí a činností uľahčia, šetria čas, ale šetria aj spomínanú energiu. Preto je nesmierne potrebná kompenzácia rôznymi formami pohybu. No a pohyb okrem energie vyžaduje aj relax a oddych, príjem množstva vitamínov a minerálov, bielkovín, stopových prvkov a iných hodnotných zložiek stravy, ktoré sa spájajú s racionálnou, a teda zdravou výživou.

Je pravda, že krajším je ľahšie?

No, ak je táto otázka nasmerovaná na mňa (neviem sa stotožniť s pojmom „krásny“), tak s drobnými výhradami a v rozpakoch poviem, že v istých ohľadoch môžu byť krajší ľudia zvýhodnení vyššou pozornosťou, ktorá je však často konfrontovaná dohadmi o nedostatku intelektu. Stretol som sa s tým v rámci práce v oblasti modelingu, ale za všetkých modelov a modelky môžem vyhlásiť, že s malými výnimkami sa všetci venujú štúdiu na vysokých školách, a tým valcujú vyhlásenia typu „pekná tvárička – prázdna hlavička“. No a či im je ľahšie? Nemyslím. Samozrejme, keď sa niekto v modelingu prebojuje na vrchol, dá sa povedať, že mu cestu vydláždila fyzická krása a môže mu to život značne uľahčiť. Ale len vtedy, ak s týmto svojím „údelom“ dokáže správne narábať a súčasne musí vedieť zvládať ľudskú závisť, ktorá mu hádže polená pod nohy. Takže záver je, že iba krásou to nemá nikto vopred vyhraté.

Za to, kto si, ako vyzeráš a s kým žiješ, si môžeš sám – čo ty na to?

Nepochybne, ale mojou súčasťou, ktorá ma celý život formuje, je moje najbližšie okolie a ľudia, ktorých pustím k sebe bližšie. Musím priznať, že som dlhšie bojoval s jednou slabosťou charakteru a tou je ovplyvniteľnosť. Táto vlastnosť je schopná meniť ma a neustále prehodnocovať svoje postoje na základe hlbších debát a rozhovorov s ľuďmi pre mňa vzácnymi. No a za to, ako vyzerám, môžu hlavne moji rodičia, keďže priznávam, že mne aj môjmu bratovi – dvojčaťu a koniec koncov aj mladšiemu tretiemu bratovi genetika nadelila celkom slušný základ, no a mojou úlohou je s týmto materiálom správne naložiť, aby slúžil svojmu účelu.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.