Zázračné potraviny pre deti


Ako rodičia chceme pre naše deti iba to najlepšie, aby boli zdravé a v dobrej kondícii, nielen kým sú deti a dospievajúci, ale aj neskôr v dospelosti. Jeden z najlepších spôsobov, ako to dosiahnuť, je poskytnúť im v ranom detstve zdravú stravu a naučiť ich, aké dôležité je zdravo a vyvážene sa stravovať.Je dobre známe, že vyvážená strava je pre rast a vývin nevyhnutná. Dnes už vieme, že určité potraviny môžu spôsobiť z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska výrazné rozdiely vo fyzickom a duševnom zdraví dieťaťa.

Zdravá voľba

Väčšina rodičov vie, že ovocie je zdravšie ako sladkosť a že deti by mali jesť viac zeleniny. No zrejme nevedia, že pomaranče môžu zabrániť astme, čučoriedky podporujú pamäť alebo mrkva môže bojovať s infekciou. Nesmieme zabudnúť, že biopotraviny sú vždy lepšie. Dostupnosť organicky pestovaného ovocia a zeleniny sa postupne zlepšuje a supermarkety začínajú ponúkať aj biopotraviny. Väčšina z nich pomáha bojovať proti zdravotným problémom v dospelom živote, ako sú choroby srdca, rakovina, cukrovka, osteoporóza, vysoký krvný tlak, artritída a sivý zákal, no pre deti majú okamžitý účinok. Okrem toho, že podporujú zdravý rast a vývin, niektoré z týchto zázračných potravín pomáhajú pri prevencii častých zdravotných problémov detí, ako sú obezita, zápcha, málokrvnosť a zubný kaz. Pomôžu rýchlejšiemu hojeniu odrenín a modrín, podporia imunitu, takže deti sú menej náchylné na kašeľ, prechladnutie alebo iné infekcie. Dokonca môžu pôsobiť preventívne alebo zmierňujú prejavy alergií, napríklad astmy či ekzémov.

Mozgové posilňovače

Ale to nie je všetko. Niektoré zázračné potraviny sú skvelé pre deti s poruchami správania sprevádzanými hyperaktivitou (ADHD). Mnohé z potravín majú upokojujúci účinok, pomôžu zmierniť predpísomkový stres alebo stavy hnevu a zlosti spojené s pubertou. Viaceré umožnia deťom lepšie spať alebo pomôžu deťom zlepšiť sa v škole tým, že podporia pamäť i koncentráciu a posilnia mozgovú činnosť, dokonca môžu zvýšiť aj IQ. Pre tínedžerov môže byť dôležité, že mnohé z týchto potravín im pomôžu zlepšiť vzhľad, podporia liečenie vyrážok, prispejú k lesku vlasov a pevnosti nechtov.Niektoré z týchto zázračných potravín už súčasťou stravy vašich detí sú – ale zrejme ich nejedia dostatočne často. Verte či nie, mrkva, hrášok, kukurica, paradajky, pomaranče, mlieko, jogurt, hovädzie a kuracie mäso, ryža a vajcia patria medzi zázračné potraviny. Mnohí rodičia sú teda na správnej ceste poskytnúť svojim deťom správnu výživu.Naopak, niektoré zázračné potraviny, ako sú melón, jahody, marhule, kivi, paprika, brokolica, ovsené vločky a treska, sa v jedálničku detí objavujú iba občas – zistíte však, že existuje mnoho dôvodov, prečo ich podávať deťom častejšie. Iné potraviny môžu byť pre vaše dieťa úplnou novinkou alebo ich vyskúšali iba raz a okamžite ich odmietli. No potraviny, ako sú avokádo, sladké zemiaky, fazuľa, čučoriedky, slnečnicové semená a losos, majú toľko dôležitých výživných látok, že by bola škoda neskúsiť ich znovu a znovu, kým sa nestanú pravidelnou súčasťou detskej stravy.

Nepriatelia voľných radikálov

Všetky zázračné potraviny poskytujú škálu výživných látok, často sa však budete stretávať so slovom antioxidanty. Antioxidanty sú prírodné látky nachádzajúce sa v niektorých potravinách, ktoré pomáhajú likvidovať potenciálne nebezpečné molekuly nazývané voľné radikály. Tieto voľné radikály sa prirodzene vytvárajú ako vedľajší produkt metabolizmu, no ich koncentrácia sa môže výrazne zvýšiť, ak sú deti alebo dospelí vystavení cigaretovému dymu či znečistenému prostrediu. Voľné radikály poškodzujú bunky a spôsobujú srdcovo-cievne choroby, rakovinu, artritídu, sivý zákal alebo astmu. Preto je dôležité naučiť deti jesť množstvo potravín bohatých na antioxidanty. Je to jednoduché, čím viac antioxidantov bude mať vaše dieťa v strave, tým je väčšia šanca zabrániť vzniku zdravotných problémov v detstve aj v dospelosti.

viac sa dočítate vo februárovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.