Viete, ako sa volá najrozšírenejšie ochorenie na Slovensku?

Kto hádal, že ide o vysoký krvný tlak či chrípku, je na omyle. Najčastejším ochorením, ktoré postihuje až 90 % obyvateľov Slovenska, je – ZUBNÝ KAZ! Číslo naozaj alarmujúce a v našich podmienkach môžeme hovoriť o epidémii.

Kladiete si asi otázku, čo tento stav spôsobuje, prečo sa šíri, ako sa dá liečiť... A je vôbec možné predchádzať mu? Postihnuté sú totiž deti, rovnako ako dospelí každého veku. Lekári potvrdzujú, že vedci nevymysleli zatiaľ nič lepšie pre naše zuby ako ich pravidelné ošetrovanie prípravkami s obsahom aminfluoridu. Štatistiky zo Švajčiarska, kde začali s aplikáciou prípravkov zubnej hygieny s aminfluoridom už pred 40 rokmi, hovoria, že deti vo veku 10 – 12 rokov majú v priemere 1 zubný kaz! A aká je slovenská realita? V priemere viac ako 8 kazov u 12-ročných detí! Dá sa to zmeniť? Čo môžeme urobiť nielen pre seba, ale aj pre naše deti či vnúčatá?

Správne návyky pestujme už od detstva

Šance „vo vojne” s ochoreniami zubov a ďasien zvyšujú správne návyky. Mali by sme ovládať nielen techniku čistenia svojich zubov, ale i zubov našich detí v predškolskom i školskom veku. Najlepšie nás s ňou prakticky oboznámia zubný lekár alebo zubná hygienička. Vysvetlia nám aj to, ako zabrániť vzniku kazov v medzizubných priestoroch a prečo sú ústna voda, dentálna niť a kefka na medzizubné priestory v boji s kazmi veľmi účinnými zbraňami. Aj začínajúci kaz možno vyliečiťPrítomnosť aminfluoridu v prípravkoch na dentálnu hygienu dodáva istotu, že zuby budú chránené nielen počas čistenia, ale aj dlho po jeho skončení. Často sa totiž stáva, že fluoridy v bežne používaných pastách, ktoré neobsahujú aminfluorid, sa pri vypláchnutí úst odplavia a ich ochranný efekt je len krátkodobý. Do boja s kazom sa vyzbrojme teda výrobkami dentálnej hygieny s obsahom aminfluoridu, ktorý dokáže kazom predchádzať a dokonca aj vyliečiť zuby, na ktorých sa už kaz začal vytvárať. Samozrejme, len ak je kaz v úplnom začiatku na úrovni zubnej skloviny. Každý zubný kaz sa totiž začína na zubnej sklovine a len následne sa rozšíri na mäkkú časť zuba – dentín. Napríklad biele škvrny na zubnej sklovine môžu byť predzvesťou zubného kazu. Na denné používanie sa odporúčajú zubné pasty elmex® detská pre deti do 6 rokov, elmex® junior pre deti od 6 do 12 rokov či klasická „červená” pasta elmex® pre dospelých. Pre tých, ktorí majú obnažené a citlivé zubné krčky, lekári odporúčajú „zelenú” pastu elmex® senzitive.

Nedeľné menu – neplaťme za pohodlnosť!

Aj naše zuby môžu mať sviatok! Jedenkrát týždenne, najlepšie v nedeľu večer pred spaním dožičme svojim zubom „nedeľné menu” – elmex® gél. V porovnaní s prípravkami každodennej zubnej hygieny má vyššiu koncentráciu amin­fluoridu. Zabezpečíme takto intenzívnu ochrannú kúru pre zubnú sklovinu a umožníme, aby sa mikrodefekty v nej zacelili. Namiesto zubnej pasty si nanesme na zubnú kefku asi 1 centimeter elmex® gélu s vysokou koncentráciou aminfluoridu a zuby si ním čistime 2 minúty. Po použití gélu už ústa nevyplachujme. S výberom dentálnej hygieny sa poraďme v lekárni.

Rady pre optimálnu dentálnu starostlivosť pri prevencii zubného kazu

- Zuby si čistime minimálne 2-krát denne ráno a večer, najmenej 2 minúty. Používajme zubnú pastu s aminfluoridom.
- Aspoň 1-krát denne, najlepšie večer pred spaním, si vypláchnime ústnu dutinu ústnou vodou s obsahom aminfluoridu.
- Raz v týždni zubom dožičme tzv. nedeľné menu – vyčistime si ich gélom s aminfluoridom.
- Vyberme si mäkkú, prípadne stredne tvrdú kefku so špeciálne usporiadanými vláknami, ktorá čistí nielen zuby, ale aj medzizubné priestory.
- Vždy používajme systematickú techniku čistenia zubov a len jemne tlačme na zubnú kefku.
- Zubnú kefku si meňme pravidelne po 6 až 8 týždňoch alebo minimálne vtedy, keď jej vlákna začnú strácať svoju pružnosť.
- Medzizubné priestory si raz denne vyčistime s medzizubnou kefkou, dentálnou niťou alebo špáradlom. O správnom spôsobe ich používania sa poraďme s dentálnou hygieničkou.
- Po jedle pime vodu alebo nesladené minerálky. Riedia kyseliny v ústach.
- Chrup si nečistime ihneď po jedle. Kyseliny sú neutralizované najskôr 30 minút po ňom. Ak nemáme možnosť zuby si vyčistiť, ústnu dutinu si vypláchnime aspoň minerálkou.
- Používajme žuvačky bez cukru- neutralizujú kyseliny v ústach.

Nezabudnime, pekné zuby, zdravý úsmev a hlavne svoje vlastné zuby až do neskorého veku môže mať každý z nás!