Leto plné horúcich noviniek

/ O nastávajúcej dovolenkovej sezóne hovoríme s generálnou riaditeľkou CK SATUR Mgr. Eleonórou Fedorovou / Dovolenka. Toto magické slovíčko sa u dospelých spája s obdobím sladkého ničnerobenia a oddychu, podobne ako u detí prázdniny. A tento voľný čas chcú všetci zamestnaní a zaneprázdnení ľudia využiť aspoň raz v roku na maximálny relax, na načerpanie energie a na získanie nových pozitívnych skúseností a nezabudnuteľných zážitkov. Je to aj obdobie veľkých očakávaní, pretože značná časť celoročných rodinných úspor je vyčlenená práve na bezstarostnú dovolenku.

Pre cestovnú kanceláriu predstavuje splnenie týchto želaní zodpovednosť a záväzok. Podľa  prieskumu GfK Slovakia ste už šiesty rok víťaznou značkou v kategórii Najlepšia cestovná kancelária. Akú filozofiu prezentujete u svojich klientov?

Filozofiou SATUR-u je „tradične dobrá dovolenka“. Tieto tri slová však v našom chápaní predstavujú veľmi veľa – vysokú kvalitu hotelov a nimi poskytovaných služieb, čo každoročne  hodnotíme okrem iného aj prostredníctvom dotazníkov vyplnených našimi klientmi a náhodnými kontrolami v destináciách, ďalej primerané ceny, pravdivé a čo najpresnejšie  informácie o ponúkaných hoteloch v katalógu. Samozrejmosťou sú požiadavky na profesionálny a príjemný prístup všetkých pracovníkov, s ktorými klienti prídu do styku, a to od momentu výberu dovolenky v našich pobočkách až po delegáta na mieste pobytu alebo vodiča autobusu. Základom spokojnosti klienta s dovolenkou je zladenie jeho očakávaní  s ponúkanou realitou, a to dokážeme pozorným počúvaním a zisťovaním jeho predstáv a následne prípravou takej ponuky, ktorá ich čo najlepšie spĺňa.

Čo si podľa vás najviac cenia klienti v ponuke služieb CK SATUR?

Myslím si, že je to serióznosť a dôvera. Satur si aj v časoch tvrdého konkurenčného boja, ktorý vytvára silný tlak na kvalitu i cenu poskytovaných služieb, dokázal udržať svoj štandard. Viete, tiež by sme mohli nakúpiť hotel s označením päť hviezdičiek za veľmi nízke ceny a predávať ho ako hotel de luxe, aj keby sme vedeli, že služby zodpovedajú tri plus. Určite by sa jeden rok veľmi dobre predával... Ale dôveru našich klientov by sme stratili na ďalších desať rokov. Rada konštatujem, že serióznosť sa nám opláca, naši klienti nám dôverujú –  máme viac ako 50 percent stálych klientov, ktorí opakovane cestujú s našou cestovnou kanceláriou. Samozrejme, zaväzuje nás to ďalej zvyšovať kvalitu,  pripravovať nové produkty a načrtávať trendy, aby si aj tí, ktorí s nami pravidelne cestujú, mali z čoho vybrať. 

Najväčšiu skupinu vašich klientov tvoria rodiny s deťmi. Aký servis, novinky a príjemné prekvapenia na nich čakajú?

Myslím si, že príjemným prekvapením pre rodiny s deťmi sú početné hotely s rodinnými izbami a ubytovaním so službami all inclusive pre deti niekde až do veku 15 rokov zdarma.  Rozšírili sme aj naše rodinné kluby Planet Fun do nových destinácií a priniesli nový koncept klubových hotelov s početnými aktivitami a slovenským animátorom Aktiv and Fun. Planet Fun je náš vlastný program doslova ušitý na mieru rodinám s deťmi,  zameraný na spoločnú aktívnu dovolenku pri mori. Zahŕňa viaceré špičkové hotely v Egypte, Tunisku a Bulharsku, kde máme vlastných animátorov. Tí dokážu pripraviť vynikajúce športové a zábavné aktivity po celý deň, večerný zábavný program pre deti i dospelých vrátane špecialít slovenského večera.  Deti si program od rána až po večerníček či detskú diskotéku skutočne užijú. Aktiv Fun sme sa rozhodli ponúkať vo viacerých klubových hoteloch v Egypte, Tunisku, na Malorke, v Kalábrii, na Kréte i na Rodose. To sú ideálne destinácie na dovolenku, kde hotely v rámci all inclusive neponúkajú len celodennú stravu a nápoje, ale aj mnohé športové aktivity, veľkoryso vybavené wellness centrá, celodenný zábavný program. To už nie sú iba tenisové kurty či plážový volejbal, potápanie, ale napríklad jazdenie na koňoch, inline korčuľovanie, squashové kurty... Naši animátori ako súčasť hotelového animačného tímu sa nielen postarajú o aktivity pre rodičov i deti, ale pomôžu aj s prekonaním jazykovej bariéry. Okrem toho sme rozšírili ponuku detských zábavných parkov – okrem Disneylandu či Legolandu máme v ponuke nový program Po stopách Harryho Pottera a mnohé ďalšie zaujímavé ponuky.

Úplne novým typom dovolenky sa stávajú tzv. cruises, okružné plavby na luxusných lodiach. Priblížte nám, čo možno od takejto dovolenky očakávať.

S plavbami po Níle sme začali už pred tromi rokmi a záujem o ne je z roka na rok vyšší. Už z toho sme videli, že Slováci dokážu oceniť komfort plávajúceho luxusného hotela, ktorý ich každý deň privezie na iné miesto, ktoré môžu spoznať. Zaoceánske lode ponúkajú oproti tým riečnym ešte väčší komfort, výborne vybavené fitnes centrum, viaceré vonkajšie a vnútorné bazény, vírivky, masážny salón, bežeckú dráhu, početné reštaurácie a bary a celodenný zábavný program. Je to ideálny spôsob aj pre tých najnáročnejších, ako spoznávať v pohodlí nové miesta a krajiny. V noci sa väčšinou plavíte a ráno sa zobudíte už v novom prístave, kde si môžete vyjsť na pláž alebo za pamiatkami či atmosférou daného mesta. Ako prví na slovenskom trhu ponúkame tieto plavby vo vybraných termínoch so slovensky hovoriacim sprievodcom.

Čo by ste odporučili pre tohtoročnú letnú sezónu klientom, resp. rodinám, ktorí už s vašou CK absolvovali  nejakú dovolenku, a aké výhody pre nich z toho vyplynú?

Naši stáli klienti – držitelia TOP a VIP kariet sú vždy zvýhodnení špeciálnou zľavou z ponuky, ktorá je kumulovateľná s inými platnými zľavami. Pre našich stálych klientov sme pripravili nové destinácie – pre milovníkov potápania nové letovisko v Egypte s nedotknutým podmorským svetom – Marsa Alam, pre milovníkov talianskej kuchyne, výborných hotelov a krásnej prírody so skalnatými pobrežiami, ale aj s bielymi plážami, ostrov Sardínia či Sicília. Z gréckych ostrovov sme pridali Cyprus, kam sa dá ísť za teplom už od polovice apríla. A golfisti určite ocenia ponuku hotelov na tureckej riviére či v Španielsku alebo na Malorke v blízkosti výborných golfových ihrísk. Chcem len pripomenúť, že naši klienti môžu ešte využiť výhodné zľavy za včasný nákup počas celého februára.

Vaša CK teraz ponúka aj rýchlejšiu a pohodlnejšiu komunikáciu so zákazníkmi cez online systém prostredníctvom internetu. Ako sa vám osvedčil tento moderný spôsob rezervácie a nákupu dovoleniek?

Internetové rezervácie dovoleniek sú veľmi pohodlné, z domu si môžete zarezervovať dovolenku, letenku či wellness víkend. Naša webová stránka komunikuje s naším rezervačným systémom, preto sú informácie o voľných miestach v každom čase aktuálne.

Mám pre vás osobnú otázku, ktorá bude zaujímať a inšpirovať našich čitateľov. Precestovali ste určite veľa krajín. Ktorý kút sveta sa stal pre vás tým najpríťažlivejším a prečo, ktorý hotel je vaším najobľúbenejším a ktoré jedlo považujete za najchutnejšie?

Máte pravdu, cestujem veľmi rada a aj relatívne často. Nemám len jednu najobľúbenejšiu krajinu, favoritov je viac. Teraz vedú asi dojmy z posledných dovoleniek, takže momentálne som nadšená z ostrova Bali:  jeho ryžových polí, milých ľudí, zaujímavých chrámov a spirituality, ktorú cítite na každom kroku. Z exotiky mám veľmi rada Kubu, zašlú slávu Maleconu, polorozpadnuté paláce v centre Havany, muzikantov na bielych plážach, veselých ľudí. A z letných destinácií sú to zase  grécke ostrovy s ospalými dedinkami, tavernami a večne filozofujúcimi Grékmi, krásnymi plážami a výbornou kuchyňou.

Na záver by som vás požiadal o dobrý tip na krátky víkendový pobyt mimo zimnej a letnej turistickej sezóny.

Predĺžený víkend v Istanbule ponúka niečo pre každého – históriu, kultúru, kulinárske zážitky, ale aj nočný život či výborné možnosti nákupov. Wellness víkend v neďalekom Burgenlande takisto poteší všetky zmysly – bazény s aquaparkom, sauny, masáže, cvičenia, ajurvéda, vychádzky do prírody či golf.

Patrí do vydania: 
Február 2009