Nástrahy plesovej sezóny

A je to tu. Po vlne vianočných večierkov, kde sme mali možnosť po opäť ťažkom roku trochu vypustiť „paru“ a emócie, prichádza druhá večierková vlna. Plesy sa už hlásia o slovo a my sme tu opäť s dobrými radami, na čo by ste nemali zabudnúť a o čom by ste mali byť vopred informované. Ide totiž o to, že každá z nás chce byť v tento výnimočný večer výnimočne krásna. Inak povedané, na tejto akcii chce každá zažiariť, ale aj žiarenie tohto druhu skrýva nejaké nástrahy. My o nich vieme a skôr než vyrazíte, môžete sa spolu s nami na ne s dostatočným predstihom pripraviť.

Sandáliky a nôžky s pedikúrkou

Takže – každý módny guru alebo každý čo i len trochu sa okolo módy motajúci vám povie, že k spoločenským šatám, nota bene k plesovej róbe patria sandáliky. A do sandálikov majú ísť holé nožičky, čiže bez pančúch, siloniek, samodržiek – alebo ako by ste ich nazvali. Treba však pamätať na to, že nôžky musia byť upravené, nijaké zhrubnuté päty, neostrihané či nebodaj nenalakované nechty. To všetko je pekné, a keď na ples prichádzame v limuzíne, taxíku či inom objednanom dopravnom prostriedku, môže to byť – predovšetkým v súvislosti s aktuálnym ročným obdobím – ešte celkom zvládnuteľné. Kameň úrazu nastáva nadránom, keď sa zvyčajne z plesového podujatia odchádza. Ak nemáte vopred dohodnutý odvoz, môže sa vám pokojne stať, že vo svojej luxusnej róbe a s holými nohami v sandálikoch budete prešľapovať uprostred nočných ulíc pokrytých udupaným snehom a zúfalo zháňať taxi. Nielen v hlavnom meste, ale aj v iných slovenských mestách a mestečkách v nočnom čase od druhej do piatej nezoženiete taxík ani náhodou. Niektoré taxislužby majú dokonca aj odpojené dispečingy. Čistá katastrofa. Preto naša dobrá rada znie: Ak idete na ples v šatách a s holými nohami v ľahkej obuvi, nezabúdajte, že červený koberec, po ktorom prichádzate a odchádzate, sa predsa len kdesi končí... a tam sa začína zimná poveternostná realita. Čľapkanica, sneh, mráz, možno dážď, severák. Ak nemáte zabezpečené vozidlo, potom určite majte doma pripravené prostriedky na rýchle a účinné potlačenie príznakov prechladnutia či začínajúcej chrípky.

Očká ako Barbie, Angelika a iné hrdinky

Isteže, každá účastníčka plesového podujatia dbá nielen o to, čo bude zdobiť jej telo, ale aj o to, ako krásne bude vymaľovaná jej tvár. Pozornosť sa venuje aj účesom a všetkým, aj tým najmenším detailom. A tak nieto divu, že práve vo fašiangovom čase zažívajú neúnavné pracovné tempo módni návrhári, krajčírky, kozmetičky, kadernícke salóny a vizážistky. A práve posledne vymenovaná profesia môže, ako sa vraví, nasadiť korunu celému plesovému imidžu danej dámy. Lebo dekoratívna kozmetika v rukách znalca dokáže pôvabnú tvár vyčariť aj v inak pomerne, nazvime to diplomaticky, zložitých prípadoch. Vizážistky používajú rôzne líčidlá, šminky, mejkapy, lesky, flitre a iné pomôcky. A v ich arzenáli sa nachádza aj magická vec nazývaná umelé riasy. Trendové sú tie, ktoré sa lepia špeciálnym lepidlom na vlastné v trsoch, takže nakoniec pôsobia tak prirodzene, že všetkých naokolo privediete do úžasu, aké krásne dlhé riasy vlastníte. Nik totiž ani na okamih nezapochybuje, že nie sú vaše. A keď týmto riasam s veľkým R pridáte rafinované, premyslené a dôrazné líčenie, je zaručený efekt Barbie, Angeliky či inej hrdinky, ktorá – keď zaklipkala očami – doviedla do tranzu všetko, čo nosí nohavice. Ale pozor. Tieto riasy si nemožno vlastnoručne sňať. Tak by ste si totiž spoľahlivo odstránili aj svoje pôvodné. A takisto treba opatrne spať, aby ste si, prevracajúc sa, nedemontovali niektoré z trsov predčasne. A nemožno si ani oči žmoliť, trieť, šúchať. Či to teda stojí za to? Stojí. Také oči nežnej šelmy ste nikdy predtým určite nemali.Naša dobrá rada preto znie: Nalepiť v deň konania akcie, čo znamená, že by ste ich večer ešte mali mať všetky. A na druhý deň byť dohodnutá s vizážistkou alebo kozmetičkou, že vám ich špeciálnym prípravkom odstráni. Čím zabráni nežiaducej redukcii počtu vašich vlastných. Inak by ste mohli skutočne dopadnúť ako neobľúbený veliteľ v obľúbenom filme Policajná akadémia, ktorému žiaci tejto školy lepiacimi páskami dopomohli k dokonalej depilácii obočia a mihalníc.

Rukavičky, parafín a iné detaily

Veru tak, k plesovej róbe si môžeme dovoliť aj rukavičky. Pravda nie pletené, kožené či nebodaj zváračské, ale tie krásne, nad lakte vytiahnuté, spoločenské. Čo, samozrejme, môže vyriešiť mnoho prípadných nedostatkov. Chlpaté predlaktie, drsnú kožu na lakťoch, krátke a ohryzené nechty. Ale pozor, treba rátať s tým, že nastane situácia, keď bude treba rukavičky stiahnuť a ukázať, čo pod nimi skrývame. Aby to pre okolie a prípadných svedkov tohto malého odhalenia nebol kultúrny šok, rukavičky, nerukavičky, ruky treba dať do želaného stavu. Pomôcť môže parafín, ktorý dokáže zjemniť, ba priam zvláčniť inak možno ťažko skúšanú pokožku. Ak na rukách zarastáte, nekompromisne odstrániť všetko ochlpenie! A nechty? Tie musia byť jedna báseň! Je to vaša povinnosť. Iste, príroda nenadelila všetkým ženám krásne, oblé, dlhé a pevné nechtíky. Niektoré ich majú ploché ako lopata, napadnuté rôznymi chorobami, lámavé či inak poznačené. Ak s tým po celý zvyšný rok nič nerobíte, je to len a len vaša vec. Ale na ples treba ísť s rúčkami par exellence. Treba však dávať pozor ešte na jedno úskalie. Ak sa totiž rozhodnete pre umelé či gélové nechty, je viac ako lákavá predstava nechať si ich urobiť dlhšie ako kedykoľvek predtým. A ak nie ste zvyknutá, prvé hodiny a dni s takýmto skvostom – umelými nechtami – vám môžu priniesť celý rad nečakaných situácií. Nebudete si vedieť zapnúť náramok či náhrdelník, rozopnúť či zapnúť gombíky ani zipsy, nebude vedieť písať, o drobných domácich prácach nehovoriac. A na plese, pokiaľ by ste chceli povedzme vyťukať číslo do mobilu, môžete s takto upravenými nechtami zápasiť s klávesnicou celé hodiny. Pri každom pokuse o voľbu čísla stlačíte súčasne viac tlačidiel a tak budete viesť márny boj so svojou novou okrasou.Dobrá rada, ktorou vám môžeme poslúžiť: Umelé či gélové nechty si nechajte urobiť pred akciou aspoň niekoľko dní, ak nie týždňov. Aby ste si zvykli. Tesne pred oným dňom ich už potom stačí iba upraviť, prelakovať a môžete ísť. Alebo treba mať počas celého večera po ruke nejakého oddaného opatrovateľa vašej maličkosti. Ktorý vás oblečie, ustrojí a v prípade potreby obslúži aj hovory z mobilného telefónu.

Kontinuitné zachovanie glancu

Veď to, že mnohé dámy prídu vo veľkom štýle, naparádené, vyčesané, vymaľované, vyvoňané, ako sa vraví „vystajlované“, a zvládnu svojich prvých pätnásť minút oslňovania na výbornú. Lenže potom v zápale zábavy, tanca, spevu a bohato prestretých stolov začnú pomaly zabúdať na svoju noblesu. To, že sa k ich nádherným dlhým šatám s vlečkou rock and roll vôbec nehodí, ich prestáva zaujímať ešte pred polnocou. To, že sa potia, a preto sa nie že lesknú, ale priam tavia pod žiarivým osvetlením, je im jedno po druhej návšteve toalety, kde sa boli prepudrovať. Zaujímavé, ako dámam po istej nočnej hodine začína byť jedno, ako vyzerá všetko to, do čoho pred akciou vrazili toľké tisíce a toľké hodiny prípravy. Rozmazané tiene, roztečené špirály, zjedené rúže a lesky... A to už ani nehovoríme o tom, koľké dámy potom, čo sa nechajú zlákať ponúkaným bufetom, zabúdajú na to, že kúsky aj toho najlahodnejšieho syra sa, potvory jedny, zvyčajne síce v malých čiastočkách, ale predsa lepia na zuby. No a žiarivý, veselý a akokoľvek spontánny úsmev dámy, ktorá má chrup oblepený zvyškami pokrmu, stráca akékoľvek čaro, tomu môžete veriť. Takže dobrá rada vyzerá takto: Nech by vaša plesová kabelka bola akákoľvek malá, musí byť vždy dosť veľká na to, aby sa do nej vošli papierové vreckovky – na odsatie prebytočného potu, púder – na korigovanie neželaného lesku, rúž či lesk na pery – na zabezpečenie krásy trvajúcej celý večer a zubná niť. Nikdy a za žiadnych okolností nezabúdajte na to, čo máte oblečené a že vidieť ženu „v povznesenej nálade“ v pube, keď je oblečená v rifliach a v pulóvri, je vždy menší trapas, ako vidieť ju nahodenú v stotisícovej toalete riešiť prílišné množstvo alkoholu na dámskej toalete.

No a to by bolo všetko. Prajeme vám ničím nerušenú plesovú sezónu. Veľa romantických, veselých a ducha povznášajúcich zážitkov a v prípade, že by sa vám čosi vymklo spod kontroly, nezúfajte. O rok bude plesová sezóna opäť a šance na reparát dostanú všetci, ktorí vedia, ako chutí život...

Autor: 
Terézia
Patrí do vydania: 
Február 2009