Tipy na úspešné firemné večierky

Milé dámy, keďže sa blíži čas Vianoc, dnes sa v našej kariérnej poradni budeme výnimočne venovať ľahšej téme, a to tipom na skvele prežitý vianočný večierok.Keby ste v ktorejkoľvek firme nechali zamestnancov hlasovať, aká firemná akcia je najobľúbenejšia, istotne bude jednohlasne zvolená vianočná párty. A prečo? Z jednoduchých dôvodov. Vianočný večierok je príležitosť ako stvorená na vzájomné spoznávanie, zbližovanie sa s kolegami, prezentovanie novej garderóby či predvedenie svojej novej figúry po diéte pred závistlivými kolegyňami.

Vianočné večierky sú skvelou príležitosťou konečne zbaliť toho krásavca z tretieho poschodia, poklebetiť si so šéfom či vytrieť ostatným zrak tanečnými kreáciami, ktoré ste tvrdo trénovali celý rok na kurze tanca. Tieto večierky sú však populárne aj z niekoľkých iných hľadísk. Nielenže sa zamestnanci motivujú, rozvíjajú tímového ducha, ale dostávajú aj odmenu a poďakovanie od vedenia firmy. Párty je aj isté promo firmy. V očiach zamestnancov stále platí zavádzajúca idea, že čím lukratívnejšie miesto konania, čím lahodnejšie a exkluzívnejšie jedlo, čím populárnejšia kapela pozvaná na zábavu, tým úspešnejšia je firma. Môže to tak navonok pôsobiť, no nie vždy to tak aj je. Fantázii sa medze nekladú. Firmám, ktoré si takúto akciu netrúfnu zorganizovať samy, sa oplatí zveriť ju do rúk špecializovanej agentúre, ktorá zabezpečí všetko potrebné.

Ako to na takej párty vyzerá? Celá firma sa stretáva za veľmi veselých a uvoľnených podmienok. Je predvianočný čas, a preto majú ľudia už sviatočnejšiu náladu. Máte tak skvelú príležitosť vidieť kolegov krepčiť na šialené rytmy známych hitov či zlatých klincov slovenského hudobného fondu, ktoré sa hrávali pred 20 rokmi. Zmyslom takéhoto uvoľneného stretnutia je lepšie sa spoznať s kolegami. A ak máte otvorené pracovné spory, nie je lepší čas na ich urovnanie. Neznamená to však, že sa budete vypytovať na platy kolegov alebo roznášať klebety a pikantnosti zo súkromia vášho šéfa. Po jednom drinku sa zbavíte ostýchavosti, rozviaže sa vám jazyk a koho potom označia za naj klebetnicu? Vás! Takto si kariérny postup nezabezpečíte. Ďalšia moja rada je: určite neriešte pracovné veci. Nie je nič otravnejšie, ako keď od vás niekto chce, aby ste sa venovali e-mailu, ktorý vám kolega poslal pred týždňom, a teraz sa domáha vášho vyjadrenia.

Viete, aké sú pravidlá úspešných večierkov? Čo robiť, aby firemná párty nebola tou vašou poslednou...

Poriadne sa pred večierkom vyspite! Nie je nič horšie, ako ísť na zábavu notoricky unavená. Nielen, že budete vyzerať ako pokrčený priesvitný papier, ale najmä vám aj malé množstvo alkoholu môže spôsobiť nevhodné reakcie, ktoré by ste mohli neskôr ľutovať.

Vhodne sa oblečte! Ak máte tematický večer, kde je predpísané oblečenie, máte o zábavu postarané. Môže sa stať, že témy budú napríklad: 30. roky minulého storočia, casino-night, čierno-biela či červeno-zelená párty, prípadne vstup iba s niečím vianočným na sebe. Ak nemáte vopred špecifikovanú žiadnu tému, pýtajte sa, aký je predpísaný druh oblečenia. Poznáme formálne, poloformálne a neformálne oblečenie. Formálne mužské spoločenské oblečenie je napríklad večerný oblek, smoking alebo frak. Pod ženským spoločenským oblečením chápeme malú a veľkú večernú toaletu. Aj pri oblečení na vianočný večierok však každý zohľadňuje svoj vkus, individualitu a krea­tivitu.

Najedzte sa!
Ešte doma pred odchodom na večierok si dajte niečo malé a vypite pol litra vody, nech neodchádzate s prázdnym žalúdkom. Vyhnete sa obrovskému hladu a neskôr nekontrolovateľnému napchávaniu sa na večierku. Neviete, kedy na večierku budú podávať jedlo, a treba počítať s tým, že pred jedlom býva nejaký prípitok, program atď. Šampanské ako drink na privítanie, prípitok bez jedla a dobrá nálada môže spôsobiť predčasný koniec vašej zábavy. A to predsa nechcete. Aj tu platí pravidlo – menej býva viac. Vyberajte si ľahké jedlá, ako biele mäso a ryby pripravené na prírodný spôsob alebo zeleninu a ovocie. Naberajte si tak, aby vám jedlo nepadalo z taniera. Nechcete predsa pôsobiť ako dáma, ktorá dva dni nejedla. Ak ste hladná po prvom tanieriku, prejdite sa k jedlu ešte raz a spokojne si naberte ďalšiu porciu.

viac sa dočítate v decembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
December 2008