Bon Jovi - Mušketieri z New Jersey

Inak ako legendou sa nedá nazvať kapela, ktorá počas štvrťstoročia vydala jedenásť úspešných albumov. Za zmienku určite stojí aj počet predaných albumov za tých 25 rokov – momentálne to je vyše 120 miliónov kusov na celom svete. Páni už asi dlhšie nehrajú pre peniaze, no zrejme ich to stále baví. Zatiaľ posledný album s názvom Lost Highway vyšiel minulý rok a sprevádzalo ho svetové turné, ktoré sa skončilo v lete tohto roku. Momentálne sa členovia skupiny venujú charite a 8. decembra budú hrať na ďalšom dobročinnom koncerte Live Earth, ktorý sa tentoraz koná v Indii.

Náhoda?

Vzhľadom na to, že ide o rodákov z New Jersey a v približne rovnakom veku, asi bude celkom pochopiteľné, že traja zo štyroch oficiálnych členov tejto skupiny sa narodili v rovnakej nemocnici, u toho istého lekára. Akurát bubeník Tico Torres sa narodil v New Yorku a tak nemal rovnaké pôrodné podmienky. Samozrejme, hovoríme o Jonovi Bon Jovim, Richiem Samborovi a Davidovi Bryanovi, ktorí spolu so spomínaným bubeníkom tvoria už legendárnu rockovú skupinu Bon Jovi. Kto rád verí na osud, môže si to vysvetliť aj trochu inak.

Ako vznikli

Jon Bon Jovi založil ako trinásťročný svoju prvú kapelu Raze, kde hral na klavíri a gitare. Po zmene strednej školy sa v šestnástich stretol s Davidom Bryanom a založili dvanásťčlennú skupinu Atlantic City Expressway. Názov vznikol podľa vtedy novej a modernej diaľnice spájajúcej Atlantic City a New Jersey. Takže ktovie, možno raz budeme mať na Slovensku veľmi slávnu skupinu D1...  Ale späť k dvanásťčlennej diaľničnej skupine: Spievala hlavne cover verzie vtedajších hitov a hoci šlo ešte o maloletých, vystupovali v miestnych kluboch. Ďalšia Jonova kapela mala názov John Bongiovi and the Wild Ones, takisto s ňou hral v miestnych kluboch a robil predskokana na väčších koncertoch. Po skončení strednej chvíľu pracoval v obchode s dámskou obuvou, no neskôr dostal miesto v nahrávacom štúdiu svojho bratranca na Manhattane. Nahral niekoľko demo verzií svojich pesničiek, rozoslal ich do hudobných vydavateľstiev, ale bez väčšieho úspechu. Našťastie zareagovalo aspoň lokálne newyorské rádio WAPP, ktoré zaradilo pesničku Runaway na výberovku nových talentov. Ujala sa až prekvapivo dobre a to podnietilo Jona k zostaveniu novej skupiny. Zavolal Davidovi, s ktorým už hral, a ten hneď zohnal ďalších dvoch hudobníkov, basgitaristu Aleca Johna Sucha a skúseného bubeníka Tica Torresa. Mimochodom, potom ako David odišiel z Atlantic City Expressway, začal študovať medicínu, potom zistil, že je jeho hlavným záujmom hudba a prestúpil na newyorskú hudobnú školu. Ale aj tú nechal, keď mu zavolal Jon a oznámil, že zakladá novú skupinu. Titul síce nezískal, ale určite svoje rozhodnutie neoľutoval.

Hľadá sa gitarista

S gitaristom to až také jednoduché nebolo. Na tomto mieste sa vystriedalo niekoľko hudobníkov, medzi ktorými bol aj Dave Sabo, neskôr člen známej skupiny Skid Row. No Jon sa rozhodol pre Richieho Samboru, ktorý v tom čase hosťoval napríklad u Joea Cockera. Hoci táto zostava vydržala pokope jedenásť rokov (v roku 1994 opustil skupinu Alec) a v štvorčlennej zostave hrá dodnes, Jon si zo začiatku myslel, že pôjde len o chvíľkovú záležitosť: „Keď som túto skupinu zakladal, bolo to s pocitom, že Tico hral v skupine Frankie & The Knock-Outs a bol medzi nahrávaním dvoch albumov, Richie mal vlastnú kapelu, ktorej súčasťou bol aj Alec. Preto som si myslel, že to vydrží približne mesiac, zahráme si v niekoľkých lokálnych kluboch a ja popritom napíšem pár nových pesničiek. Jednoducho to vtedy bolo presne o tom. Ale ono to nakoniec dopadlo tak dobre, že som vedel, že to bude to pravé. A tak sme sa veľmi snažili udržať kapelu pohromade.“ My môžeme len konštatovať, že sa to celkom podarilo, pričom takmer každý z členov vydal aj minimálne jeden vlastný projekt.

viac sa dočítate v decembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.