Neuveriteľná, šokujúca a inšpiratívna - Madonna

NEUVERITEĽNÁ, ŠOKUJÚCA, KRÁSNA A INŠPIRUJÚCA. TO JE MADONNA, KTORÁ UŽ TAKMER ŠTVRŤSTOROČIE VLÁDNE POPOVÝM SPEVÁČKAM. NIKDY NEBOLA PRIEMERNÁ, NIKDY SA NEPRISPÔSOBILA, A PREDSA SA JEJ VŽDY PODARILO DOSIAHNUŤ TO, PO ČOM TÚŽILA. DNES MÁ SVOJU RODINU, JE ÚSPEŠNOU OBCHODNÍČKOU A NA JEJ NOVÉ ALBUMY STÁLE STOJA RADY FANÚŠIKOV, MEDZI KTORÝMI NÁJDETE AJ TRI RÔZNE GENERÁCIE. POKIAĽ PATRÍTE MEDZI TÝCH ŠIKOVNEJŠÍCH, 23. SEPTEMBRA SI MADONNU MÔŽETE VYCHUTNAŤ NA KONCERTE VO VIEDNI.

Madonna Veronica Louise Ciccone sa narodila 16. augusta 1958 v meste Bay City pri americkom meste Detroit. Jej otec Silvio mal predkov v Taliansku a pracoval v automobilke Chrysler. Matka Madonna pochádzala z frankofónnej časti Kanady a bola ženou v domácnosti. Madonna vyrastala vo veľkej rodine, mala ďalších piatich vlastných a dvoch nevlastných súrodencov a spolu vyrastali v prísnej katolíckej výchove. Jej detstvo poznamenala veľká tragédia, ako päťročnej jej zomrela mama na rakovinu pŕs. Madonna ako najstaršia z dcér sa po čase začala starať o domácnosť. Ďalšou nepríjemnou životnou skúsenosťou bolo druhé manželstvo jej otca so ženou, ktorú Madonna nemala rada: „Svoju macochu som počas detstva neakceptovala. Keď sa na to dnes spätne pozriem, bola som na ňu dosť tvrdá.“ V škole bola vždy výbornou žiačkou, bavil ju tanec a na strednej škole bola ako každá šikovná Američanka roztlieskávačkou.

Tanečníčka speváčkou

V roku 1976 zmaturovala a získala štipendium na michiganskej univerzite, kde tri semestre študovala balet. Jej učiteľ baletu ju presvedčil, aby si radšej budovala kariéru tanečníčky v praxi a tak sa koncom roku 1977 odsťahovala do New Yorku: „Bolo to prvýkrát, keď som letela lietadlom a prvýkrát som sa viezla aj taxíkom. Prišla som tam s tridsiatimi piatimi dolármi vo vrecku. Bola to najodvážnejšia vec, akú som kedy urobila.“ Chvíľu sa jej nežilo úplne najlepšie, pracovala ako servírka alebo obsluhovala vo fastfoode, no zároveň sa učila hrať na gitaru a bicie. Začala chodiť s hudobníkom Danom Gilroyom, s ktorým založili skupinu Breakfast Club, kde Madonna spievala a hrala na už spomínané nástroje. Neskôr sa skupina rozpadla pre nezhody a v roku 1980 už nielen tanečníčka, ale aj speváčka založila so svojím bývalým priateľom z Michiganu, Stephenom Brayom, skupinu Emmy. Spolu skladali a nahrávali tanečné pesničky, ktoré mali slušný úspech v newyorských tanečných kluboch. Práve kvôli tanečnej hudbe musela Madonna so Stevom opustiť Emmy, pretože zvyšok skupiny mal pocit, že rock je perspektívnejší žáner. Speváčka tak začala so svojimi pesničkami vystupovať po kluboch a hľadať niekoho, kto by jej vydal album. Netrvalo dlho a istý Mark Kamins predstavil Madonnine piesne šéfovi vydavateľstva Sire Records. Ten bol taký uchvátený, že s ňou okamžite podpísal zmluvu. V roku 1982 vyšiel prvý singel Everybody a v júli ďalšieho roku uzrel svetlo sveta i prvý album s pochopiteľným názvom Madonna. Krátko nato prišla aj prvá filmová úloha vo filme Desperately Seeking Susan (Zúfalo hľadám Susan), kde si Madonna zahrala popri Rosanne Arquette vlastne samu seba. Spolu s rastom popularity vznikla aj móda inšpirovaná Madonnou, a to vďaka jej zaujímavému štýlu, kde nechýbali krátke legíny pod sukňou, veľké kruhové náušnice, mašle v odfarbených pramienkoch vlasov, retiazka s veľkým krížom na krku, a samozrejme, večne prítomná žuvačka. V roku 1984 potvrdila svoju pozíciu vychádzajúcej hviezdy druhým albumom Like A Virgin a naň nadväzujúcim turné.

viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
September 2008