Joga - harmónia tela, mysle a duše

V západnom svete je čoraz populárnejšia. Za srdce chytila Madonnu, Stellu McCartney či prezidenta Chorvátskej republiky Stjepana Mesića. Jej trendu podľahli mnohé osobnosti a hollywoodské hviezdy. Nie preto, že je „in“, ale pre pozitívne účinky na náš organizmus. Joga je totižto všeliek a môže sa jej venovať skutočne každý.

Čo je joga

V našich kruhoch sa ešte donedávna chápala ako niečo mystické a orientálne. Ale mýty o nej sú už prekonané a väčšine z nás je zrejmé, že napriek jej úzkemu spojeniu s hinduizmom, tradíciami budhizmu, džinizmu či tantrizmu nejde o náboženstvo, ale o prastarú filozofiu a duchovnú prax. Jej história sa začala písať pred niekoľkými tisícmi rokov a prvé zmienky o nej sa našli už v najstarších duchovných textoch sveta – vo védach. Samotné slovo joga pochádza zo sanskritu a znamená „spojenie“ alebo „zjednotenie“. Môžeme ho však preložiť aj ako „harmónia“ alebo „rovnováha“. Joga je vo svojej podstate cesta k zdraviu a k duševnej rovnováhe. Harmonizuje telesnú, duševnú a duchovnú zložku človeka prostredníctvom špeciálnych cvikov. Nejde len o telesné cvičenie pripomínajúce gymnastiku, ako sa mnohí domnievajú. Cieľom jogy je udržať telo a myseľ v rovnováhe, čomu pomáhajú aj dychové cviky, relaxácia a meditácia.

Telesné cvičenia – ásany

Prvé skúsenosti s jogou získavajú ľudia práve pri cvičení ásan. Sú akýmsi mostíkom k objavovaniu a poznaniu seba samého prostredníctvom meditácie. Ásana je sanskritský výraz pre telesnú pozíciu a jej významom je zaujať na dlhší čas telesnú polohu, v ktorej sa človek cíti príjemne a uvoľnene. Na rozdiel od gymnastických cvikov sa ásany cvičia pomaly. Dôraz sa kladie na kvalitu cvičenia a nie na množstvo opakovaní cvikov. Cieľom ásan nie je uviesť do pohybu nahromadenú energiu a napätie, ale dať telo a myseľ do súladu. Ásany telo neunavia ani nevyčerpávajú, ale naopak, naplnia ho energiou. Cvičenie ásan však treba prispôsobiť vlastným potrebám. „Spôsob, akým sa ásany cvičia, je individuálny. Závisí od fyzickej kondície, ohybnosti tela, od toho, koľko má človek času, čo chce nimi docieliť. Cviky nesmú cvičiacemu spôsobovať bolesť. Preto treba vždy odhadnúť svoje sily. Človek sa má cítiť nielen po cvičení, ale aj počas cvičenia príjemne,“ upozorňuje cvičiteľka PaedDr. Dagmar Poliaková.

Liek na všetko

Ak začnete s jogou a bude sa vám zdať, že máte drevené telo, buďte trpezliví. Pravidelné cvičenie zvyšuje pružnosť chrbtice, zlepšuje pohyblivosť kĺbov, pomáha uvoľniť a posilniť svalstvo. V porovnaní s inými športovými a fitnesovými disciplínami joga pracuje so všetkými svalmi a zaťažuje ich rovnomerne. Každá pozícia v joge preťahuje svaly a zároveň stimuluje rôzne vnútorné orgány. Má pozitívny vplyv na telo aj myseľ. Ásany pomáhajú napríklad pri astme, reumatických ťažkostiach, bolestiach chrbta, upravujú krvný tlak. Prospievajú človeku fyzicky aj psychicky. Vďaka systematic­kému cvičeniu sa zlepšuje vnútorná rovnováha a správne držanie tela. Človek sa cíti vitálnejšie a istejšie. „Joga má všeobecne povzbudzujúce a regeneračné účinky. Čistí telo zvnútra aj zvonku. Celkovo prospieva imunitnému systému. Vďaka nej starne naše telo pomalšie a môžeme ho udržať fit a v kondícii až do vysokého veku. Cvičenie ásan pomáha prekrviť náš organizmus a odbúrať z neho škodlivé látky. A čo ocenia hlavne ženy, rozjasňuje pokožku, prečisťuje a vylepšuje vzhľad pleti. A samozrejme, formuje postavu,“ tvrdí Dagmar Poliaková.

Dychové cvičenia – pránájáma

Okrem telesných cvičení sa v joge precvičujú aj dychové techniky nazývané pránájáma (prána – dych, ájáma – kontrolovať, ovládať, regulovať). Pokojné, rovnomerné a hlboké dýchanie je pre naše zdravie veľmi dôležité a práve v joge sa na to kladie dôraz. „Podstatou pránájámy nie je len zásobiť organizmus dostatočným množstvom kyslíka, ale aj vniesť do nášho vnútra životnú silu – pránu. Prána je viac ako dych. Je to energia, ktorú prijímame aj v strave. Náš fyzický a duševný stav je odrazom toho, ako dýchame a čo jeme,“ hovorí cvičiteľka. Jednotlivé dychové techniky ovplyvňujú náš organizmus na všetkých úrovniach. Po telesnej stránke pomáhajú prečisťovať krv, posilňujú pľúca a srdce, normalizujú krvný tlak. Využívajú sa v lekárstve ako podporná liečba a pôsobia nielen pri terapii, ale aj pri prevencii, a zvyšujú odolnosť organizmu proti nákazám. Omladzujú naše telo a majú nesmierne liečivý vplyv aj na našu dušu. Dodávajú nám vitálnu energiu a mnohí ich praktizujú, aby si zlepšili koncentráciu a zbavili sa nežiaduceho napätia, nervozity či úzkosti. Upokojujú stav mysle, pomáhajú usporiadať si myšlienky a prispievajú k duševnej rovnováhe.

viac sa dočítate v septembrovom čísle Beauty&Woman, ktoré je už v predaji.

Patrí do vydania: 
September 2008