Anetka Parišková - Dieťa mi zmenilo život!

Aneta Parišková stále patrí medzi najobľúbenejšie tváre na televíznej obrazovke. V súčasnosti dokáže zladiť prácu moderátorky s najväčšou životnou úlohou – úlohou matky. So známou moderátorkou sme sa porozprávali o tom, ako sa stará o svoje zdravie a zdravie svojho syna Danielka. Prezradila aj to, kto sú v tomto období jej najväčšie opory.

Vždy ste mali a ešte stále máte úspech, mediálnu slávu a veľkú obľúbenosť u televíznych divákov. Dlho ste však túžili po dieťatku. Ako zmenil Danielko váš život?

Splnil sa mi môj najväčší sen. Príchodom Danielka do môjho života som pocítila obrovský príval lásky, radosti, energie a zodpovednosti. Každý deň si intenzívne uvedomujem zodpovednosť za jeho zdravie, výchovu a šťastie. Stala som sa matkou a Danielko sa stal centrom môjho vesmíru.

Po tom, ako ste nastúpili do práce, podľa mnohých až priveľmi skoro, sa ako reakcia na vaše konanie zdvihla veľká vlna kritiky. Ako ste sa dokázali obrniť voči nemilosrdným súdom mnohých neprajníkov?

Nedám sa predsa psychicky zlomiť jedovatými rečami a urážkami neprajníkov a samozvaných sudcov. Nikto z nich ma nepresvedčil, že robím niečo zlé. Trvám na tom, že v súvislosti s mojou prácou som konala a konám správne a zodpovedne. Nič nerobím na úkor svojho dieťaťa. Práve naopak, konám v prospech môjho syna.

Mnohé ženy vychovávajú svoje detičky úplne bez cudzej pomoci. Vám pomáha vaša mama. Viete si predstaviť situáciu, že by ste ostali na všetko sama? Bez jej pomoci?

Som svojej mamke naozaj veľmi vďačná za to, že mi pomáha. Keby som ju nemala, musela by som si poradiť inak. Stav núdze nás vždy donúti nájsť nejaké riešenie.

Zdá sa, že ste hneď po pôrode nadobudli opäť svoju pôvodnú postavu. Koľko kilogramov ste pribrali v tehotenstve a ako rýchlo a akým spôsobom sa vám ich opäť podarilo zhodiť?

Pribrala som 14 kg. Teraz mám už svojich pôvodných 52 kg. Väčšinu z nadobudnutej váhy som zhodila hneď pri pôrode. Danielka stále dojčím, čo má na to takisto vplyv. Ale určite najdôležitejšie je, že som stále verná svojej filozofii stravovania, ktorou som sa začala riadiť pred vyše desiatimi rokmi. Vtedy som vďaka nej zhodila 16 kíl a udržujem si rovnakú váhu dodnes. Nejde však o žiadne hladovanie, práve naopak – jem často, ale malé porcie, a zároveň sa snažím jesť zdravé veci a namiesto sladených nápojov pijem len vodu. Takto som sa stravovala aj počas tehotenstva i teraz. A hneď ako to bude možné, začnem športovať, aby som si postavu aj spevnila a mala dobrú kondičku.

Ako sa staráte o zdravie svojho syna Daniela?

Danielka kŕmim iba svojím materským mliekom a iba z prsníkov. Dávam si teda veľký pozor na to, čo sa do môjho mlieka dostane. Dbám o svoje zdravie, aby som tak ako počas celého tehotenstva i teraz vydržala bez akýchkoľvek liekov. Moju obľúbenú kávu pijem len ráno, aj to slabú a bezkofeínovú. Nejem cibuľu, kapustu, karfiol, fazuľu, hrach, jednoducho nič, čo by Danielkovi nadúvalo bruško. Zo zeleniny jem momentálne len špenát, mrkvu a ľadový šalát a z ovocia len jablká bez šupky a maliny a čučoriedky z našej záhrady. Dávam pozor na alergény a vyhýbam sa potravinám, v ktorých je priveľa „chémie“. Samozrejme, každý deň konzumujem mlieko, mäso a mliečne výrobky. Zároveň sa snažím, aby bol Danko čo najviac na čerstvom vzduchu a otužujem ho. Veľa mu spievam, rozprávam a stále sa naňho usmievam. Danielko mi to vracia tým, že je zdravý (musím poklopkať), dobre mu trávi, stále sa usmieva a veľmi dobre spinká.

Je ešte niečo iné, čo ste urobili alebo plánujete urobiť pre jeho zdravie?

Rozhodla som sa pre odber pupočníkovej krvi, ktorý sa robí priamo pri pôrode. Nechcela by som si jedného dňa vyčítať, že som neurobila úplne všetko pre zdravie svojho dieťaťa. Veda ide dopredu míľovými krokmi. Čo ak raz práve táto pupočníková krv zachráni môjmu Danielkovi život? Rozhodla som sa bez jediného zaváhania, a ak ešte budem rodiť, vždy požiadam o jej odber.

Ako ste sa o tejto možnosti dozvedeli? Odkiaľ ste mali o tomto zákroku informácie?

Z rôznych zdrojov. Od svojho lekára, z médií a z internetu.

Ako sa vám darí zladiť prácu a starostlivosť o synčeka?

Predovšetkým mám prácu, ktorá sa dá zladiť so starostlivosťou o dieťa. Bez ústretovosti vedenia TV JOJ a pomoci mojej mamky by to však asi nešlo. Zatiaľ to zvládame bez problémov a v úplnej pohode.

Je niečo, čo vám v živote chýba, respektíve niečo, po čom veľmi túžite?

Áno, sú veci, ktoré mi v živote chýbajú a po mnohých veciach túžim. Ale život ma už naučil netrápiť sa veľmi nad tým, čo nemám, ale tešiť sa z toho, čo mám, a byť za to vďačná. A mám toho naozaj veľa. Moje dieťa, moji rodičia, brat i ja – všetci sme zdraví, držíme spolu, máme sa radi. Máme kde bývať, máme čo jesť, môj brat i ja máme prácu, ktorá nás baví, a moji rodičia – dôchodcovia sa môžu venovať svojim záľubám, ktoré ich tešia. Mám dobrých priateľov, mám možnosť pomáhať iným... Mám veľa dôvodov byť spokojná s tým, čo mám, vážiť si to a tešiť sa z toho.

Kde si viete predstaviť Anetku Pariškovú o desať rokov alebo čo by ste ešte chceli v živote dokázať?

Bola by som rada, keby som nestratila to, čo mám teraz. Potešilo by ma, keby som mala ešte aspoň jedno dieťa a keby moje deti vyrastali v dobre fungujúcej, šťastnej rodine a keby som ich dobre vychovala. Čo sa práce týka, budem sa naďalej snažiť robiť ju čo najlepšie bez ohľadu na to, čo konkrétne budem robiť. Nejaké predstavy, samozrejme, mám, ale nebudem ich prezrádzať.

Autor: 
Petra Hüblová
Patrí do vydania: 
September 2008