Lenny Kravitz - Romantický charizmatik

Štyridsaťštyri rokov by ste mu určite nehádali. No je to tak. Multinštrumentalista Lenny Kravitz nás obšťastňuje svojou hudbou už takmer dve desaťročia a koncom júna svoje umenie naživo predvedie aj v Bratislave.

Leonard Albert Kravitz sa narodil 26. mája 1964 v New Yorku do rodiny televízneho producenta Sya Kravitza a bahamsko-americkej herečky Roxie Rokerovej. Hoci sa Lenny vždy považoval za černocha, jeho pôvod nie je taký jednoznačný. Otec bol ukrajinského a navyše židovského pôvodu a matkine korene siahali do západnej Afriky. Nikdy si však túto rozporuplnosť svojho pôvodu nepripustil. Bolo mu to jedno.

Detstvo medzi hviezdami

Obaja Kravitzovi rodičia sa pohybovali v umeleckej brandži, a tak malý Lenny trávil mnoho času v spoločnosti vtedajších hviezd. Jeho otec sa priatelil s množstvom džezových hudobníkov, medzi inými aj s Milesom Davisom, Ellou Fitzgeraldovou či Dukom Ellingtonom, a svojho syna už odmalička viedol k hudbe. Spoločne počúvali platne tých najznámejších spevákov a speváčok a rozprávali sa. Možno aj vďaka tomu sa Lenny už ako päťročný rozhodol, že jedného dňa sa stane muzikantom. Svoj talent však prejavil ešte skôr. Ako trojročný vraj úspešne ničil hrnce a panvice, ako na nich trénoval bubnovanie. Tomu ostal verný dodnes.Cesta k sláve však vôbec nebola taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Striedavo žil na Manhattane s rodičmi a v Brooklyne u starých rodičov. Ako malý chlapec sa začal regulérne učiť hrať na bicie nástroje a neskôr ho zlákala aj gitara. V roku 1974 sa rodina presťahovala do Los Angeles, jeho matka Roxie tam totiž získala angažmán. Práve tu Lenny dostal prvú príležitosť ukázať svoj talent. Spieval v známom chlapčenskom zbore California Boys Chois a príležitostne účinkoval v reklamách a seriáloch. So speváckym zborom dokonca spieval s Metropolitnou operou.V meste anjelov sa Lenny zamiloval do ro­ckovej hudby. Začal počúvať albumy kapiel Kiss, Led Zeppelin, The Who, Aerosmith, Pink Floyd či Jimmiho Hendrixa a práve tie asi najviac ovplyvnili jeho budúcu tvorbu.Keď mal pätnásť rokov, urobil svoje životné rozhodnutie. Odišiel z domu a začal vystupovať pod menom Romeo Blue. Prespával u priateľov, prípadne vo svojom malom autíčku Ford Pinto. K novému menu patril aj nový imidž – vyrovnané vlasy, modré kontaktné šošovky, čierne linky a zvýraznené mihalnice. To bol Romeo Blue. Jeho tvorba bola v tom období silno ovplyvnená syntipopovou tvorbou Princa.Keď v roku 1982 zmaturoval, otec Sy zaplatil nahrávanie jeho prvého dema. Lenny s ním obišiel niekoľko hudobných vydavateľstviev, no tým sa jeho hudba zdala málo černošská.

Prvá láska

Rok 1985 bol pre Lennyho osudový. V zlom, ale našťastie aj v dobrom. Najprv sa rozpadlo manželstvo jeho rodičov a Lennyho vzťah s otcom veľmi prudko ochladol. Na druhej strane sa zoznámil s mladou herečkou Lisou Bonetovou, ktorú si môžete pamätať zo seriálu Show Billa Cosbyho. Práve kvôli Lisinmu účinkovaniu v tejto šou sa pár presťahoval do New Yorku. So sebou si tam priviezli aj svoju dvojročnú dcérku Zoe Isabellu. Kým Lisa natáčala, Lenny pracoval na svojej kariére. Vydavateľstvá ho stále odmietali, a tak sa rozhodol nahrať album na vlastné náklady. V štúdiu sa zoznámil s Henrym Hirschom, technikom, klaviristom a basgitaristom. Rovnako ako on, aj Henry miloval džez, rock a r&b. Spoločne nahrali album Let Love Rule inšpirovaný Lennyho láskou k manželke Lise a dcére Zoe. Vydavateľstvo Irgin Records neváhalo a po vypočutí nahrávok podpísalo s Lennym zmluvu. Pseudonym Romeo Blue zapadol do zabudnutia. „Tento album ma vrátil naspäť k sebe,“ povedal neskôr Lenny. Amerika prijala album vlažne, no Európa si skladby plné posolstva lásky okamžite zamilovala. Lennyho kariéra začala naberať na obrátkach. V roku 1990 si ho dokonca vybrala Madonna, aby pre ňu produkoval skladbu Justify My Love. Povráva sa, že neskončilo iba pri pesničke a že medzi muzikantmi prepukla vášnivá milostná aféra. Práve tá mala byť hlavným dôvodom, prečo manželstvo s Lisou Bonetovou v roku 1993 skončilo rozvodom.

Hviezdne frajerky

Madonna však nebola jediná, ktorej talentovaný hudobník učaroval. Produkoval album aj francúzskej speváčke Vanesse Paradis. A nielen to. Na album nahral väčšinu nástrojov a bol spoluautorom niekoľkých skladieb. Okrem Vanessinho albumu stihol nahrávať aj svoj vlastný – Mama Said. Takmer všetky piesne na ňom venoval svojej exmanželke Lise a pretavil do nich depresiu a smútok, ktoré naňho po rozvode doľahli. Odvtedy sa v jeho náručí vystriedalo viacero žien so zvučnými menami. Milovala ho Nicole Kidmanová, Stella McCartneyová, Natalie Imbruglieová, Kylie Minogueová či Penelope Cruzová. Najnovšia informácia však znie, že krásavec už tri roky žije v celibáte.

Hlavne hudba

Veľký medzinárodný úspech korunovaný ocenením Brit Awards prišiel s tretím albumom Are You Gonna Go My Way. Za rovnomennú skladbu získal Lenny cenu MTV Music Awards.Ďalší album Circus síce obsahoval hity Rock and Roll Is Dead a Can´t Get You Out Off My Mind, no album medzi poslucháčmi nijak zvlásť neuspel. Naopak, piaty radový album s prostým názvom 5 znamenal zlom. Kravitz začal používať moderné digitálne zvuky, technológie a sample. Tie posunuli jeho hudbu na úplne iný level. Už neoslovoval iba milovníkov rocku, ale aj mladšiu generáciu. Skladby Fly Away, If You Can´t Say No a I Belong To you určite poznáte aj vy. Nečudo. Každá z týchto piesní kraľovala hitparádam nielen u nás, ale aj vo svete. Nuž a práve za tento abum dostal Lenny prvú zo štyroch ocenení Grammy za najlepší mužský rockový spevácky výkon.Ďalší album Greatest Hits bol výberom toho najlepšieho, čo za jedenásť rokov stvoril, a priniesol mu ďalšie ocenenie Grammy. Greatest Hits je jeho najúspešnejším albumom – na celom svete sa ho predalo viac ako osem miliónov kusov. Za bonusovú skladbu Again dostal svoje ďalšie Grammy.Rovnaký úspech zaznamenal aj s albumom Lenny. Zaujímavosťou je príbeh, ktorý sa viaže k skladbe Bank Robber Man (Bankový lúpežník). Lenny ju napísal po tom, čo ho zadržala polícia pri prechádzke po Miami. Dokonale totiž zodpovedal popisu bankového zlodeja, ktorého práve hľadali. Lenny nemal pri sebe žiadny preukaz, a tak ho policajti odviedli do vykradnutej banky. Našťastie bankový úradník potvrdil, že tento muž nie je hľadaný zlodej.Nasledujúci album s názvom Baptism bol v porovnaní s predchádzajúcimi prepadákom. Single Where Are We Runnin a Calling All Angels zazneli aj v našich rádiách, no nedočkali sa výraznejšieho úspechu. Naopak, nový album It´s Time For A Love Revolution opäť ašpiruje na obrovský úspech. Nechajme sa prekvapiť. Skladby z neho určite odznejú aj na bratislavskom koncerte. Na tento rok je vraj plánované aj vydanie ďalšieho albumu, ktorý by sa mal volať Funk.

Multitalentovaný

Lenny Kravitz má talent aj na iné veci, nielen na hudbu, i keď o tomto nadaní nemožno vonkoncom pochybovať. On sám však na seba prezradil, že keby nebol muzikantom, bol by dizajnérom. Aby si svoj sen splnil, založil spoločnosť Kravitz Design, ktorá sa zaoberá navrhovaním interiérov a nábytku. Jej dielom sú napríklad predajne bižutérie Swarovski.Okrem nábytku má Lenny záľubu aj v móde a plánoval vytvoriť vlastnú kolekciu oblečenia. Žiaľ… Za módne kreácie ho však ocenila televízna stanica VH1, ktorá mu v roku 1998 udelila cenu Najmódnejší umelec.

Autor: 
Sandra Aresová
Patrí do vydania: 
Jún 2008