Vrásky? Zaútočte na ne kyselinou hyaluronovou!

Vrásky boli už v minulosti strašiakom všetkých žien. Boli a sú aj dnes prejavom starnutia pleti. V súčasnosti je už veľa možností na zjemnenie, alebo úplné odstránenie vrások. Jednou z nich je napríklad návšteva kozmetického centra, kde vám vrásky pomôžu „liečiť“.

V medicínskom kozmetickom centre Mediskin sme sa na túto tému porozprávali s naslovovzatou odborníčkou MUDr. Ivetou Hasovou, dermatovenerologičkou, ktorá sa zaoberá problematikou vypĺňania vrások už od roku 2000. Pre tento účel získala v roku 2002 Certifikát na aplikáciu kyseliny hyaluronovej. Záujem o tento kozmetický úkon je veľký a jej klientky sa vracajú opakovane na zákrok. Niet sa čo čudovať. Veď po piatich rokoch vyzerajú tieto ženy mladšie a lepšie ako keď prišli po prvýkrát do ambulancie. V príjemnom prostredí ambulancie s ešte príjemnejšou lekárkou som mala chuť ľahnúť si na stôl a dať si odstrániť vrásky z celej tváre. Veď už ich mám na tvári niekoľko...Namiesto toho som si však pohodlne sadla za písací stôl a začala realizovať to, prečo som sem skutočne prišla. Položila som MUDr. Ivete Hasovej niekoľko otázok, ktoré určite budú zaujímať naše čitateľky ešte skôr, ako sa rozhodnú tento estetický zákrok podstúpiť. Predtým ako som chcela vysloviť prvú otázku mi MUDr. Hasová prezradila, že najpopulárnejším a najlepším prípravkom na vyplnenie vrások v dolnej časti tváre je dnes kyselina hyaluronová.

Je ošetrenie bolestivé?

Pred aplikáciou kyseliny hyaluronovej sa na miesto, kde sa hyaluron vpichne nanesie lokálne anestetikum v podobe krému, ktoré sa nechá pôsobiť pol hodinu. Potom sa už môže vpichnúť kyselina hyaluronová. Pacientka pocíti jemné štípanie, samotný vpich je nebolestivý.

Vrásky má každá z nás iné, aj keď základ je rovnaký. Ako treba postupovať?

Aplikácia závisí od veľkosti vrásky, od jej dĺžky a hĺbky. Pacientka vidí zmenu ihneď po aplikácii, pretože kyselina hyaluronová okamžite viaže vodu. Na aplikovanom mieste vzniká jemný nevýrazný opuch, ktorý v priebehu štyridsať osem hodín postupne zmizne. Po dvoch týždňoch po aplikácii môžeme hovoriť o výslednom, konečnom efekte. Klientka príde na kontrolu a lekárka posúdi, či je aplikácia kyseliny hyaluronovej na postihnuté miesto dostatočná, alebo ju treba ešte doplniť. Je to podmienené tým, že kyselina hyaluronová stimuluje vlastnú, čiže prirodzenú formu kolagénu a v organizme sa nachádza v nesieťovanej forme. Do vrások vpichujeme tú najkvalitnejšiu zosieťovanú kyselinu hyaluronovú. Ide o plne vstrebateľný materiál, ktorý sa úplne odbúrava. Doba pretrvávania v oblasti vrások je deväť až dvanásť mesiacov. V kontúrach pier je to deväť mesiacov, v perách iba šesť mesiacov, pretože sú v ustavičnom pohybe, a teda v nich prebieha rýchlejšie metabolizmus. Všeobecne však platí, že ideálne je vypĺňať vrásky jedenkrát ročne.

Často sa hovorí o kvalite kyseliny hyaluronovej. Ako je to teda s ňou?

Na trhu je najmenej sto druhov kyseliny hyaluronovej. Tie najkvalitnejšie druhy sú husto sieťované. Cena za jeden mililiter kyseliny hyaluronovej sa dnes pohybuje od 8 000 Sk.

Pre dolnú časť tváre je riešením kyselina hyaluronová. Čím si mám dať vyplniť vrásky okolo očí, vrásky nad nosom a vrásky na čele?

Táto časť tváre, hovorí MUDr. Hasová, sa vypĺňa prednostne botoxom. Podľa výsledku sa môže doplniť aj kyselina hyaluronová.

Môže vzniknúť po opakovanej aplikácii kyseliny hyaluronovej alergia?

Kyselina hyaluronová je telu vlastná látka, takže alergia je veľmi zriedkavá a vzácna.

Priamo v ambulancii som sa presvedčila, že prakticky všetko tu prebieha bezproblémovo. Začínam preto koketovať s myšlienkou, či mám túto metódu „liečenia vrások“ a tým súčasne aj omladnutia hneď vyskúšať. Možno ale radšej opäť siahnem po nejakom kvalitnom kozmetickom výrobku, ktorý moje vrásky vyplní zvnútra.

Autor
Daniela Drábová