Osmani Laffita - Majster korzetov a rób


„Kubánsky návrhár Osmany Laffita (42), novinármi často označovaný za kontroverzného, odmieta celebrity, ktoré si chcú od neho požičať jeho modely. „Nefungujem ako požičovňa. Nepotrebujem takýto druh reklamy. To práve ony sú vďaka mojim šatám elegantne oblečené a stávajú sa stredobodom médií,“ tvrdí návrhár.

Osmany Laffita mal k móde blízko už ako dieťa. Rovnako ako ďalší módni tvorcovia aj on uprednostnil kreslenie a šitie pre bábiky pred hraním futbalu vonku s kamarátmi. Po základnej škole začal študovať na prestížnej umeleckej akadémii San Alejandro vo svojom rodnom meste Havane. Pre jeho blízkych to nebolo žiadnym prekvapením. Niekoľkí členovia jeho rodiny sa živia ako umelci, napríklad kráľovná kubánskej ľudovej hudby Celine Gonzalesová je Osmanyho teta.
Ako dvadsaťdvaročný istý čas pracoval pre kubánsky módny časopis. Dlho sa pri tejto práci nezdržal. Prišiel študovať do Čiech a vtedajšie Československo mu učarovalo natoľko, že sa tu rozhodol usadiť.
Skúsenosti zbieral mladý Osmany Laffita v najslávnejších domoch svetových značiek: najskôr to bola značka Versace a o čosi neskôr Kenzo. V roku 1999 začal pracovať na svojej vlastnej kariére módneho návrhára. Svoje kolekcie prezentuje v Paríži, New Yorku a Miami. Jeho módne kreácie sú neprehliadnuteľné, jeho štýl je oslnivý, ženský, provokatívny a zmyselný. Aj vďaka tomu získal prívlastok kontroverzný návrhár, ktorému celkom dobre nerozumie. Letmý pohľad na jeho tvorbu prezrádza, že tí, čo ho takto pomenovali, až tak ďaleko od pravdy neboli. Osmany Laffita šije len z kvalitných materiálov, ktoré premieňa na inovatívne oblečenie s drobnou dávkou nostalgie. Jeho modely pripomínajú veľkých klasikov. Keď mu oblečenie šijú krajčírky, detaily s ihlou v ruke dokončuje sám. Každá jeho kolekcia je určená všetkým, ktorí netúžia byť sivými eminenciami, dokážu drzo vystúpiť z davu, vyhľadávajú eleganciu a chcú, aby ich šatník mal fantáziu. Obdivuje ženské telo a rešpektuje ho. Žena je vždy skutočnou hviezdou jeho kolekcií.

Nakupujú uňho len známe osobnosti
„Často za mnou prichádzajú celebrity zo šoubiznisu a chcú, aby som im požičal nejaký model, ktorý mi vraj odprezentujú. Presviedčajú ma argumentami, že je to pre mňa vlastne reklama. Ale takto to nefunguje. Nie som žiadna požičovňa šiat. To ja robím reklamu im,“ hovorí návrhár. Zoznam klientov zahrňuje slávne osobnosti, topmodelky a členov kráľovských rodín ako sú Ivana Trumpová, Joan Collinsová, Mireille Matthiew, Sharon Stonová, skupina Boney M a Cornel Boda sú len niektoré zo zvučných mien. Výnimkou nie sú ani členovia kráľovských rodín. Model, ktorý vyjde z dielne Osmanyho Laffitu nie je totiž žiadna lacná záležitosť. Jeho cena môže prekročiť hranicu milión korún.

Každá prezentácia novej kolekcie Osmanyho Laffitu je považovaná za veľkú udalosť. V Česku ju označujú za módnu udalosť roka. Objaviť sa na takomto spoločenskom podujatí znamená veľa. Byť totiž na zozname pozvaných hostí a vidieť každých šesť mesiacov novú kolekciu pre nastávajúcu sezónu je prakticky nemožné. Osmanyho prehliadky sú naozaj veľkolepé a ich organizácia musí stáť celý majland peňazí aj nervov. Zakaždým si vyberie nejaké netradičné miesto. Návrhár svojej povesti neostal nič dlžný ani vtedy, keď po prvýkrát svoju módu predvádzal na Slovensku. Tentokrát sa rozhodol pre zamrznuté Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. Odvahu musí mať Osmany teda poriadnu, pretože počasie tu býva nevyspytateľné. Silný vietor a sneženie sa strhlo práve v deň prehliadky. Organizátorov to však nezlomilo a prehliadku nezrušili. Snehové vločky tak vytvorili netradičné, no o to zaujímavejšie spojenie s najnovšou návrhárovou kolekciou na zimu 2008/2009.

Luxusné dámske a pánske kreácie zaujali priliehavými strihmi, zdôrazňujúcimi postavy. Kabáty a obleky dopĺňali kožušiny, pravé čipky a krokodília koža. Zámerom použitia kožušín bolo ozdobiť, zvýrazniť a predovšetkým dodať modelom, ktorý dopĺňali, „glamour“ efekt. Tak napríklad veľké šály z argentínskej líšky mali v spodnej časti semišové strapce, ktoré modelom dodávali mladistvý vzhľad. Čierne perziánové bolerko zase lemovali kamienky od Swarovského. Pánske modely charakterizovali obtiahnuté nohavice. Športová spona na saku a svetroch odľahčovala seriózny vzhľad. Kolekcii dominovali tmavé farby so striebornou. Zopár modelov sa vymykalo základným pravidlám svojou jasnou červenou, výraznou fialovou, snehovobielou a tiež tlmenou hnedou farbou. Táto kolekcia je plná ženskosti a luxusu. „Byť luxusný a elegantný neznamená byť nedostupný,“ prezradil Osmany, ktorý znovu objavil kúzlo korzetu a večerných šiat. Z nenápadnej časti večerných modelov urobil základnú súčasť každodenného šatníka a to tak, že ju umiestnil na sako, kabát alebo ňou zvýraznil kokteilové šaty. Korzet sa tak stal plnohodnotným módnym doplnkom.

„Pridajte k svojmu oblečeniu niekoľko krištáľov a hneď budete vyzerať ako filmová hviezda,“ vraví Osmany. „Nemusíte mať veľa peňazí, aj tak nikto nespozná rozdiel medzi pravým diamantom a krištáľom.“

Všetky doplnky pochádzajú z ateliéru Osmanyho Laffitu. „Všetko, čo počas prehliadky na modelkách vidíte, nesie môj rukopis. Nepatrím medzi tvorcov, ktorí ušijú šaty podľa vlastného návrhu, ale topánky a šperky si požičajú z nejakého luxusného butiku,“ vysvetľuje Osmany. Topánky pre zimnú sezónu majú ihličkový podpätok, dvojvrstvovú platformu a okrúhlu špičku. Zdobí ich zavesená retiazka, ktorá sa tiahne od podpätku, spony sú z krištáľov. Kabelky sú zdobené pštrosím perím.
Na svoje si prídu aj manažérky a ženy, ktorých doplnkom je aktovka. Tú Osmany navrhol z norky alebo krokodíla. Už aj na Slovensku je pod názvom Osmany Laffita Eyewear dostupná kolekcia okuliarov. V Česku sa stala veľmi úspešná.


O čo sníval Osmany Laffita ako malý chlapec?
Chcel som byť lekárom. No ešte na Kube som na vysokej škole v Havane vyštudoval maliarstvo. V Prahe, kam ma poslala moja mama, som sa mal naučiť hrať na klavíri. Po tom, čo som prešiel celú plejádu rôznych zamestnaní, som sa opäť vrátil k návrhárstvu. Rozhodol som sa ostať v Čechách. Pravidelne každý rok však chodím navštevovať svoju rodinu, ktorá žije na Kube.

Istý čas ste pracovali ako módny redaktor v jednom lifestylovom časopise. Ako si na to spomínate?
Mal som vtedy dvadsaťdva rokov. V tom čase boli vzťahy medzi Kubou a socialistickými štátmi vskutku dobré. Moja krajina predstavovala malý pozemský raj. Keď sa nad tým zamyslím, vďaka práci redaktora dnes chápem, čo chcú zákazníci, ale aj to, čo musia odprezentovať médiá. Ak novinár odletí na prehliadku do New Yorku alebo Londýna, chce vidieť šou a nie iba malé čierne šaty. Na druhej strane to, čo sa najviac predáva, sú práve čierne jednoduché kokteilky. Všetko je to teda o kompromisoch na oboch stranách. Aj za tento nadhľad vďačím krátkemu pôsobeniu v médiách.

Čo robia vaši rodičia? Máte súrodencov alebo ste jedináčik?
Moji rodičia sú už na dôchodku a naplno si ho vychutnávajú. Mama pracovala ako profesionálny diplomat, otec bol plukovníkom v armáde. A nemyslite si, že som zlý syn, keď som od nich tak ďaleko. Nie sú sami. Sú s nimi moji súrodenci, moji dvaja bratia a sestra.

Bývate v dome neďaleko Prahy. Môžete si tu naplno vychutnávať relax a súkromie?
Najradšej oddychujem v záhrade a so zvieratami, ktorých je toľko, že vytvorili súkromnú zoo. Chováme mačky, psy, kone, dokonca aj sliepky. Naším miláčikom je sibírsky tiger. Je so mnou už dva roky. Získal som ho ako mláďa a pravidelne som ho kŕmil z fľaše, akoby som bol jeho mama.

Autor
Marianna KMETEKOVÁ Foto: archív Osmanyho Laffitu