Július Šabo - Záhada zvaná Mercedes

Ak by v súťaži Päť proti piatim položili otázku, ktorá značka automobilov je najprestížnejšia, určite by k prémiovým patrila odpoveď Mercedes. Inak povedané, naše podvedomie registruje túto značku už pekných pár rokov a to, čo sa o nej dozvedáme, akoby len umocňovalo všetky prívlastky viažuce sa k onomu magickému slovu Mercedes. Prívlastky ako luxusný, príťažlivý, nedosiahnuteľný, tajomný, dokonalý… Naozaj taký je? S odhalením tejto záhady nám pomôže výkonný riaditeľ spoločnosti Motor- -Car Bratislava Ing. Július Šabo.

Nie je veľa takých značiek automobilov, pri ktorých vyslovení drvivá väčšina ľudí uznanlivo pokýva hlavou. Čím to, že Mercedes aj po toľkých rokoch, čo je na trhu, znie tak hrdo a výnimočne?

Asi preto, že je tak dlho na trhu… Veď to bol práve Mercedes, ktorý uviedol do života prvý automobil vôbec a pri všetkej skromnosti možno povedať, že tento „náskok“ si značka udržiava po celý čas svojho jestvovania. Za tým, že je stále považovaná za výnimočnú, treba ale vidieť omnoho viac – neutíchajúce, sústavné úsilie posúvať jej kvalitu vo všetkých možných smeroch stále viac dopredu.

Na Slovensku sa znovu začali tieto vozidlá predávať v roku 1990, teda po desiatkach rokov, počas ktorých sme jazdili na škodovkách, trabantoch, ladách a olcitoch. Bol ich návrat na slovenskú automobilovú scénu jednoduchý?

Predovšetkým sme mnohých prekvapili. Keď sme totiž medzi známymi rozchýrili, aký je náš úmysel, vypočuli sme si všeličo. Podľa mnohých sme totiž nemali mať žiadnu šancu vozidlá tohto typu v našej krajine predávať. Čas ukázal, ako sa oni mýlili a ako sme sa my správne rozhodli. A aby to nevyznelo samoľúbo, môžem spomenúť aj fakt, že zo všetkých značiek vozidiel – vo všetkých triedach – sa Mercedes umiestňuje pravidelne v prvej desiatke. V Bratislavskom kraji dokonca neraz obsadzujeme štvrtú až piatu pozíciu. Vnímame to tak, že o naše vozidlá je veľký záujem.

Vaše slová ale trochu vyvracajú pôvodné vnímanie značky Mercedes, že je – povedané celkom otvorene – príliš drahá, a teda pre mnohých aj nedostupná. Ako to teda je, sme už bohatší alebo Mercedes už nie je taký drahý?

V prvom rade naši zákazníci prijali, že – ako sa vraví – nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci. Naučili sme sa pozerať na autá nielen cez ich obstarávaciu hodnotu, ale aj ďalšie dôležité parametre. Cez to, koľko nás prevádzka auta bude stáť v horizonte povedzme šiestich rokov, koľko bude stáť servis, akú zostatkovú hodnotu bude mať auto po oných šiestich rokoch a, samozrejme, už nás oveľa väčšmi zaujíma bezpečnosť za volantom, pohodlie počas jazdy. Ak vezmeme do úvahy okrem už spomínanej obstarávacej ceny vozidla aj ostatné ekonomické benefity, zistíme, že Mercedes nie je príliš drahý, ako ste to pomenovali, ale že je porovnateľný aj s vozidlami iného typu a inej triedy. Teda porovnateľný cenovo, avšak za porovnateľnú cenu ponúka vyššiu kvalitatívnu ligu. O tomto sa u ktoréhokoľvek nášho predajcu môže presvedčiť každý.

Ak sme teda uviedli na pravú mieru vnímanie Mercedesu z hľadiska jeho ceny, povedzme si viac o kvalite, ktorú sme už takisto viackrát spomenuli. Čím všetkým tieto vozidlá disponujú?

Najprv asi treba spomenúť, že Mercedes ponúka širokú paletu modelov a typov vozidiel. Od malých až po limuzíny, od terénnych až po úžitkové či nákladné. Spoločné majú to, že ich vybavujeme najmodernejšími technológiami zameranými na kvalitu jazdy a bezpečnosť pasažierov. Neraz sa možno stretávate s konštatovaniami iných značiek, ktoré hrdo prezentujú, že bezpečnosť ich vozidiel získava plný počet hviezdičiek alebo že majú najlepšie systémy airbagovej ochrany. Lenže pravda je taká, že bezpečnosť cestujúcich nezabezpečujú iba airbagy, ale aj ďalšie detaily bezpečnostnej koncepcie, ktoré už, povedzme, nie sú až také špičkové. Kvalita by sa mala vždy posudzovať v súčte parametrov a nie iba na základe jedného z nich.

Bezpečnosť je zrejme jedna z najdôležitejších vlastností, ktorú zákazník zvažuje pri výbere auta. Čím v tejto oblasti disponujú vozidlá značky Mercedes?

Spomínal som už, že existujú takzvané testy bezpečnosti, ktoré realizuje a vyhodnocuje nezávislá organizácia Euro-NCAP. Naše vozidlá získali skutočne najvyššie – päťhviezdičkové hodnotenie. Rád by som ale zdôraznil, že naše vozidlá patria k najbezpečnejším nielen v Európe, ale aj v Japonsku či Amerike, kde sú kritériá posudzovania bezpečnosti postavené zase inak.

Pri rôznych prieskumoch sa ukazuje, že ženy – vodičky sa pri výbere vozidla riadia inými prioritami ako muži. A k týmto prioritám už dávno nepatrí iba farba auta. Sú to práve ony, ktorým najviac leží na srdci predovšetkým bezpečnosť a spoľahlivosť. Povedzme si teda o týchto vlastnostiach ešte viac…

Málokto napríklad vie, že v Nemecku Mercedes už od 60. rokov chodí priamo na miesta nehôd, ktorých účastníkom bolo aj ich vozidlo. Skúmajú príčiny nehody, správanie vozidla, dôsledky, aké to malo, a na základe zistených záverov odporúčajú potom ďalšie zlepšenia. Nie sú to teda len nárazové testy, ale skutočné priebehy nehôd, ktorých vyhodnocovaním získava Mercedes neoceniteľné poznania. Aj vďaka tomu možno povedať, že k otázkam bezpečnosti pasažierov nepristupuje prvoplánovo, ale že sa na ne pozerá z rôznych uhlov pohľadu a bezpečnosť cestujúcim poskytuje prakticky v štyroch úrovniach.

Štyroch úrovniach?

Hlavným cieľom je bezpečnosť pasažierov, a to za každých okolností. Takže naše vozidlá sú koncipované tak, aby vedeli – v prvej fáze – rozpoznať kritické dianie na ceste a vedeli v takejto situácii s vodičom správne spolupracovať. Inak povedané, snažia sa nehode zabrániť a strážia auto, aby sa jeho nesprávnou reakciou situácia ešte nezhoršila. Ak už dôjde ku kolízii – a to je druhá fáza – auto dáva pozor na vodiča a jeho reakcie. Tretia fáza bezpečnosti sa viaže k prípadnej nehode, kedy je hlavným cieľom ochrániť životy pasažierov. Tomu slúži špeciálna konštrukcia karosérie vyrobená z vysoko pevnej ocele, čo zohráva dôležitú úlohu predovšetkým pri nárazoch. Práve vtedy totiž spomínaná konštrukcia umožňuje, aby sa energia z nárazu rozvetvila do štruktúry karosérie, a tým stratila na deštrukčnom účinku. Štvrtá úroveň bezpečnosti umožňuje, aby ani po nehode nebolo vozidlo pre cestujúcich nebezpečné. Napríklad tým, že by sa z neho uvoľňovalo palivo alebo že by sa zablokovali zámky, ktoré by bránili vyslobodeniu cestujúcich. Štatistiky nehôd dokazujú, že technológie značky Mercedes výrazne znižujú počet závažných dopravných nehôd.

To znie skutočne presvedčivo, ale asi každý si v duchu povie, radšej nemať šancu uistiť sa o týchto kvalitách na vlastnej koži. Určite sú však také vlastnosti vozidiel Mercedes, ktoré je príjemné vyskúšať a zažiť.

Majiteľov našich vozidiel asi poteší, že sú bezpečné aj v prípade pokusov o krádež, čiže je takmer nemožné ich odcudziť. A teraz už môžeme hovoriť o takých atribútoch, ako je pohodlie za volantom alebo pohodlie ostatných cestujúcich v našich autách. Inak sa totiž vystupujete z auta po päťsto kilometroch, keď cestujete vozidlom nižšej triedy a inej značky, a inak sa po takejto jazde cítite, keď vystupujete z Mercedesu. To vám potvrdí každý, kto takúto jazdu absolvoval. Ak je vodič navyše schopný „precítiť“ jazdné vlastnosti našich vozidiel, potom určite ocení to, čomu hovoríme zážitok z jazdy.

Minulý rok priniesol našim motoristom novinku v podobe nového modelu triedy C. Čím ich potešíte v tomto roku?

Priaznivcov Mercedesu rovnako ako stálych či nových zákazníkov potešíme novým coupé triedy C, malým terénnym ML Mercedesom na báze triedy C a očakávame aj zdokonalenú verziu vozidiel triedy B. Pre záujemcov však máme k dispozícii aj rad ďalších vozidiel, stačí sa k nám prísť pozrieť, informovať sa a vyskúšať si ich. Som presvedčený, že v prípade vozidiel Mercedes v plnom rozsahu platí – lepšie raz vyskúšať, ako stokrát počuť.

Autor
Terézia Tomášová