Hanka Gregušová - Slovenský džezový zázrak

Keď navštívite koncert Hanky Gregušovej, nemôžete z neho len tak odísť, to sa jednoducho nedá… Talentovaná speváčka spoločne s fenomenálnou kapelou vás doslova nabije energiou a zlepší vám náladu. Hanka Gregušová je skrátka slovenský džezový zázrak. Porozprávali sme sa s ňou hlavne o hudbe, ktorú miluje, ale aj o snoch do budúcnosti, o kráse a o mužoch.

Hudobné začiatky

Hanka Gregušová už v detstve citlivo reagovala na hudbu, predovšetkým na vážnu, neskôr na rock'n'roll. Veľmi rada tancovala, no záujem o spev prišiel až neskôr. Jej rodičia rýchlo postrehli, že je muzikálna. Otec Hanke kupoval platne Whitney Houston, Stevieho Wondera a Michaela Jacksona. Pre mladú speváčku boli veľkou inšpiráciou.Hoci sa Hanka narodila na Slovensku, detstvo strávila v ďalekom Mongolsku. Na toto obdobie spomína veľmi rada. „Cítila som sa slobodná, šťastná, rodičia mi dávali veľa voľnosti, za čo som im vďačná. S odstupom času musím uznať, že mali veľmi veľa odvahy, keď prijali ponuku byť súčasťou geologickej expedície a vziať deti do úplne neznámej a pre nás exotickej krajiny,“ hodnotí svoje detstvo v Mongolsku.Málokto by veril, že Hanka je v podstate hudobný samouk. V detstve sa síce učila hrať na klavír, ale ako to býva u detí často zvykom, nebavilo ju to a bola málo trpezlivá. Skôr ju lákal tanec. Prešla mnohými tanečnými štýlmi od baletu cez spoločenské tance až k folklóru. „Tanec ma naozaj očaril. Hoci som ustavične spievala, zvlášť vo svojej izbe spolu s mojimi idolmi spievajúcimi z platní,neverila som si.“ Hanka mala dokonca navštevovať aj hudobno-tanečnú školu, no rodičia nakoniec rozhodli inak. S príchodom na gymnázium Hanka zistila, že štúdium je náročnejšie, ako predpokladala, a tak jej na tanec na profesionálnej úrovni v ľudovom súbore už nezvyšoval čas. „Keď som mala pätnásť rokov, po jednom vystúpení v karaoke šou ma oslovil Alexander Móži s ponukou spievať v rockovej kapele Backstage,“ spomína na prvé úspechy speváčka. Začala chodiť na hodiny k hlasovej pedagogičke pani Mocákovej a učila sa techniku spevu. Dodnes Hanka Gregušová na svojom hudobnom vzdelaní pracuje. V súčasnosti sa ho snaží doplniť hlavne o poznatky z hudobnej teórie a džezovej harmónie. „Tiež sa usilujem stále si udržiavať hlas v dobrej kondícii, pretože niekedy absolvujem veľa koncertov v krátkom čase a nechcem, aby to ovplyvnilo kvalitu vystúpení. Za veľkú pomoc pri tom vďačím hlavne hlasovému pedagógovi Oliverovi Hoppeovi,“ vysvetľuje talentovaná umelkyňa.

Jeden úspech za druhým

Za prvý veľký úspech Hanky Gregušovej možno považovať fakt, že už ako pätnásťročná účinkovala v karaoke šou pred vystúpením legendárnej kapely Boney M v Martine. Ešte aj dnes si živo spomína na pocity z úžasného koncertu. „Spievať na štadióne bol fantastický zážitok. Veľmi presne si pamätám svoje nadšenie, trému a úžas,“ spomína Hanka. Ďalšie úspechy prichádzali postupne. S kapelou Backstage, v ktorej Hanka spievala, sa rozhodli nahrať prezentačné demo. Obrátili sa na známeho hudobníka Peciho Uherčíka, ktorý mal hudobné štúdio. Práve vďaka nahrávaniu tohto dema ju neskôr Peci oslovil a navrhol jej spoluprácu. Bolo to v čase, keď sa kapela Backstage rozpadala, preto Hanka ponuku s nadšením prijala. „ Peciho som si veľmi vážila pre jeho profesionálny muzikantský prístup, kompozíciu kvalitných a melodických rockových skladieb. Neskôr sme spolu nahrali maxisingel. Prispela som textami väčšiny skladieb a na spievanie duetu som si prizvala svojho kamaráta Laskyho z kapely Para,“ spomína na príjemnú spoluprácu sympatická speváčka. Skladba Poďme sa rozpáliť, ktorú s Laskym naspievala, v tej dobe slušne zabodovala aj v hudobných hitparádach. Hanka na toto obdobie spomína veľmi rada, pretože vďaka spolupráci s Pecim sa veľa naučila o nahrávaní v štúdiu, navyše spev už nebol len hobby, začala sa vážne zaoberať myšlienkou venovať sa mu naplno…Ďalšou významnou udalosťou v speváčkinej kariére bolo účinkovanie na udeľovaní prestížnych hudobných cien Aurel v roku 2000. Pre Hanku to znamenalo prvé verejné predstavenie sa širokému muzikantskému publiku i verejnosti. Na toto vystúpenie sa veľmi tešila a rada si spomína i na milé uvedenie moderátorom podujatia Petrom Kočišom.Istý čas žila Hanka Gregušová v zahraničí, vo Washingtone, D. C. Pobyt v Amerike bol pre ňu veľkým životným prelomom, pretože po účasti na náročnom konkurze dostala možnosť spievať v reštaurácii Mimi's a to jej otvorilo bránu k džezu. „Umelecký vedúci večerného programu vycítil v mojom hlase a prejave talent práve na tento žáner. S odstupom času môžem povedať, že práve vďaka tomuto pobytu som našla to správne hudobné smerovanie, v ktorom pokračujem dodnes,“ hovorí mladá žena.Vystúpenie v minulom roku na takom legendárnom festivale, akým sú Bratislavské jazzové dni, znamenalo pre Hanku splnenie jedného veľkého sna. Za pozvanie je organizátorom, hlavne pánovi Daněkovi a pánovi Lipovi, veľmi vďačná. „Práve vďaka nahraniu môjho debutového albumu a špičkovej kapele, ktorá ma na festivale sprevádzala, som sa mohla džezovému publiku predstaviť v tom najlepšom svetle a doslova prežívať svoj sen na pódiu. Vystúpenie na festivale tohto formátu je prestížnou záležitosťou a prišlo v tej najvhodnejšej dobe,“ hodnotí tento úspech Hanka Gregušová.

Album, sny a kapela

Po návrate z Washingtonu sa speváčka zúčastnila súťaže Nové tváre slovenského jazzu, na ktorej sa zoznámila s charizmatickým a legendárnym klaviristom Gabrielom Jonášom. Jonášova ponuka spievať v jeho kapele znamenala pre Hanku veľkú česť a otvorenie dverí do džezovej spoločnosti. Odvtedy stihla vystupovať s mnohými významnými džezovými hudobníkmi. V súčasnosti ju na vystúpeniach sprevádza špičkové džezové zoskupenie, ktoré s ňou pod producentským vedením Radovana Tarišku, jedného z najtalentovanejších džezových saxofonistov na Slovensku, nahralo aj debutový album. Kapelu ďalej tvorí fenomenálny klavirista a skladateľ Ondrej Krajňák, ocenený Slovenskou jazzovou spoločnosťou Cenou Ladislava Martoníka ako Jazzman roka 2007, Tomáš Baroš, najžiarivejší talent v hre na kontrabas v Česku, a Marián Ševčík, ktorý je na Slovensku jedným z najvyhľadávanejších bubeníkov.Minulý rok sa Hanke aj vďaka grantu od Slovenského hudobného fondu podarilo vydať prvý album Reflections of my soul. „Možnosť nahrať debutový album bola pre mňa zavŕšením jednej hudobnej etapy – po šesťročných skúsenostiach na slovenskej a českej džezovej klubovej scéne som cítila prirodzenú potrebu predstaviť sa širšej verejnosti kompiláciou mne blízkych skladieb, ktoré by odrážali moju dušu a boli by pre mňa akýmsi prezentovaním sa širšiemu publiku. S uskutočnením tohto projektu mi výrazne pomohol aj Radovan Tariška, ktorý sa ujal producentskej časti,“ hovorí o zrode albumu talentovaná speváčka.Hanka Gregušová sa teší, že sa jej popri speve podarilo vyštudovať program MBA na City University, ktorý má veľmi vysokú úroveň, keďže štúdium prebieha v anglickom jazyku a je založené na praktických skúsenostiach z pracovného prostredia. „Spevu sa na profesionálnej úrovni venujem len v poslednom období. Počas predchádzajúcich piatich rokov som pôsobila v rôznych medzinárodných spoločnostiach na manažérskych postoch, hlavne v oblasti predaja a reklamy. Verím, že práve v súčasnosti sú pre mňa praktické skúsenosti z MBA prínosom, keďže podnikám v rôznych oblastiach,“ vysvetľuje šikovná umelkyňa, ktorá už toho v živote stihla naozaj dosť.Hanka Gregušová si myslí, že svoju profesionálnu džezovú spevácku kariéru začala veľmi dobre, obklopená vynikajúcimi muzikantmi. Verí, že sa jej podarí nový album postupne predstaviť širšiemu publiku nielen na Slovensku či v Čechách, ale aj v Európe, predovšetkým na koncertných pódiách. Má mnohé hudobné sny a je človekom, ktorý trpezlivo kráča za svojimi predstavami. Tvrdí, že keď človek po niečom veľmi túži, celý vesmír sa spojí, aby sa to uskutočnilo…

Krása a muži

V minulosti Hanka po absolvovaní odborného kurzu pracovala aj ako vizážistka pre televízie a fotografov. Veľmi intenzívne sa pohybovala vo svete módnej fotografie. V súčasnosti jej neostáva dostatok času, aby sa mohla venovať tejto „krásnej a inšpiratívnej činnosti“. „ Kreatívna práca vizážistu je pre mňa veľkým relaxom, a ak mám príležitosť, veľmi rada skrášľujem ženy a pomáham im pomocou mejkapu vyzdvihnúť ich prednosti a, naopak, potlačiť drobné nedostatky,“ vysvetľuje Hanka Gregušová. Talentovaná džezová speváčka sa o svoju krásu pravidelne stará. Snaží sa pôsobiť upravene, pestovane a zdravo. Zdravo sa stravuje a dbá o svoju pleť, vlasy i telo. Priznáva, že občas podľahne nezdravému spôsobu života, našťastie však už pozná triky, ako sa dostať späť do formy. „Myslím si, že krása ide predovšetkým zvnútra. Ak je človek šťastný a vyrovnaný, vyžaruje z neho vnútorná krása,“ tvrdí Hanka, ktorá sa už dlhší čas venuje meditáciám, ktoré ju udržujú v psychickej pohode.Hanke Gregušovej sa páčia muži, z ktorých vyžaruje charizma, ktorí dokážu rozosmiať, očariť galantnosťou, inteligenciou a skúsenosťami. Naopak, odpudzujú ju muži s násilným správaním, prehnaným pitím alkoholu či nevhodnou hrubosťou. A ktorí známi muži Hanku svojím šarmom okúzlili? „Na Slovensku máme veľa charizmatických a atraktívnych mužov. Nenapadá mi práve niekto konkrétny, koho by som spomenula. Vo svete považujem za atraktívnych mužov z charizmatickej generácie hercov Al Pacina a Roberta De Nira,“ hovorí príťažlivá džezová speváčka, o ktorej budeme ešte na Slovensku dozaista veľa počuť.

Autor: 
Petra Hüblová
Patrí do vydania: 
Marec 2008