Peťo Cmorík - Hudba je zmyslom môjho života

Slovenská hudobná scéna môže vo veľkej miere ďakovať istej speváckej súťaži. Vďaka nej sa na nej totiž objavil jeden obrovský hudobný talent, ktorým Peter Cmorík dozaista je. So Zlatým Slávikom za rok 2007 sme sa porozprávali nielen o hudbe, ale aj o ženách a imidži.

Hudba

Za prvý kontakt s hudbou vďačí Peter Cmorík svojim rodičom. Jeho mama učila na základnej umeleckej škole a stupnicu ho naučila ešte predtým, ako začal umeleckú školu navštevovať. Petrov otec počúval kvalitnú hudbu. Syna naučil zahrať zopár akordov na gitare. „V mojom okolí boli všetci hudobníci, celá rodina, takže bolo od začiatku jasné, že i ja ju budem študovať. Okrem toho ma to dosť bavilo, zvlášť, keď som zistil, že mám talent na skladanie vlastných skladieb a na populárnu hudbu,“ spomína na svoje hudobné začiatky Peťo Cmorík. Istý čas pôsobil známy spevák aj ako pedagóg a práve na toto obdobie svojho života má veľmi pekné spomienky. „Hlavne preto, že som bol stále blízko hudby. Veľmi som sa tešil samozrejme aj z toho, že hrám a popri tom sa zdokonaľujem a že môžem odovzdávať informácie mladým ľuďom. Je to krásne, keď pod vaším vedením vyrastá nový hudobník,“ hovorí Peťo.V minulosti mal Cmorík šancu stať sa spevákom v kapele Metalinda, no táto spolupráca nakoniec nevyšla. Ako sám tvrdí, túto skúsenosť neľutuje a neľutuje v podstate nič, čo v živote spravil, lebo podľa jeho slov to tak malo byť. Peter je hlavne rád, že môže hrať a spievať sám za seba a vyjadrovať sa tak, ako to cíti on. Samozrejme, staré hity Metalindy má dodnes rád.
Mnohí ľudia si Peťa Cmoríka ešte stále spájajú so speváckou súťažou Slovensko hľadá Superstar – stal sa víťazom jej druhej série. On sám tvrdí, že mu táto súťaž vo veľkej miere pomohla. „Samozrejme, že mi pomohla. Môžem vydávať albumy, spievať na koncertoch a venovať sa výlučne tomu, čo ma baví. Tomu sa hovorí šťastie.“Nielen hudobná, ale aj laická verejnosť si mohla všimnúť, že z mnohých účastníkov tejto súťaže prerazili len Peťo Cmorík a Zdenka Predná, o ostatných finalistoch nie je vôbec počuť a ich albumy sú vo veľkej miere prepadáky. Zaujímalo nás, ako hodnotí Peter neúspech svojich kolegov zo súťaže. „Nehodnotím to nijako. Nie je vôbec jednoduché po súťaži pokračovať v tom, čo bolo cez ňu. Vyžaduje to veľkú prípravu, skúsenosti, dobré skladby a texty. Takisto je dôležité mať dobrého producenta, manažéra a hudobníkov. A keď to všetko máte, ani vtedy nie je zaručený úspech. Jednoducho im to nevyšlo. Možno to ešte skúsia a vyjde to,“ hovorí Peter. Už po druhý raz sa talentovaný hudobník stal držiteľom Zlatého Slávika a priznáva, že toto ocenenie pre neho veľa znamená. „Musím povedať, že z druhého Slávika som sa tešil viac ako z toho prvého. Je to pre mňa česť a radosť, že ma poslucháči ocenili ako najlepšieho speváka na Slovensku. Dodáva mi to energiu a ženie ma to ďalej.“
Na Slovensku je veľa muzikantov, ktorých spevák obdivuje. V prvom rade sú to chalani, s ktorými Peťo hráva. „Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Juraj Tatár, nesmiem zabudnúť na multiinštrumentalistu Juraja Kupca, potom sú to Juraj Bartoš, Oskar Rózsa, Martin Valihora… Bože, tých je…“ vymenúva Peťo Cmorík. Spevák si rád vypočuje aj zahraničné kapely. Počúva veľmi veľa hudby, pretože musí mať prehľad o tom, čo a ako sa deje v zahraničí. Podľa jeho slov by sme boli veľmi prekvapení aj rozmanitosťou žánrov. Ambíciou mnohých slovenských špičkových hudobníkov je preraziť aj na českom trhu. Rovnakú snahu má i Peťo. „Bol by som rád, keby to vyšlo. Mám rád české publikum, hrá sa preň naozaj dobre, tak dúfam, že tých príležitostí bude viac a že sa mu naše skladby budú páčiť,“ hovorí najlepší spevák roka. Nadmieru je spokojný aj so svojou kapelou, keďže hrá so slovenskou špičkou. Na kapelu sa môže na javisku stopercentne spoľahnúť a koncerty sú oveľa živelnejšie a lepšie ako album. Je to krásna šou.Ako negatívum vníma Peťo Cmorík predovšetkým nedostatok kvalitných textárov na Slovensku. „Toto je asi najväčší problém. Mať dobré texty je polovica úspechu. Tie sa ale ťažko rodia a aj ťažko zháňajú, keďže textárov nie je veľa. Preto sa snažím zdokonaľovať sa v písaní, aby som mohol byť sebestačný. Dávame priestor i mladým začínajúcim textárom. Niekedy je to príjemné oživenie,“ hovorí na margo slovenských textárov Peťo Cmorík.

Ženy

Peťovi Cmoríkovi sa páčia ženy, ktoré niečo vyžarujú. Skôr si všimne brunetku ako blondínku. Na to, aby ho žena zaujala, musí mať príjemné vystupovanie, názor, svoj pohľad na vec, kúsok tajomna… Nemá rád hlúpe a hlučné ženy, keď sa ocitne v ich spoločnosti, uteká rýchlo preč. Jeho priateľka Danka Barteková je športová strelkyňa, preto nás zaujímalo, ako dokážu umelec a športovkyňa svoj vzťah zosúladiť. „Úplne perfektne. Veľmi nám to dokonca pomáha. Obidvaja sme často preč, máme svoje tréningy, ja cvičím na nástrojoch, máme svojich manažérov, ktorí nám do určitej miery organizujú život… Chápeme jeden druhého a vďaka tomu sa vyhýbame nepríjemnostiam,“ hovorí Peter.

Imidž

„Donedávna som si myslel, že pre mňa je dôležité len to, ako človek spieva a hrá. Ale asi to nebude také jednoznačné. Každý človek rád vyzerá dobre,“ hovorí Peťo. Mladému spevákovi občas znepríjemňuje život bulvár. „Bulvár vie byť veľmi zákerný. Chce len senzácie, nepozerá na človeka ako na sociálnu bytosť, je preň len tovar, ktorý sa dá predať. Neváži si nikoho a to ma trochu hnevá. Ale niekedy sa dobre zasmejem.“ Bulvár Petrovi ublížil asi ako každému, kto je na výslní. Tvrdí, že každý priemerne inteligentný človek musí vedieť, že pravda v bulvári je len niekoľko desiatok percent.

Lifestyle

Keď nepracuje, najradšej číta, počúva hudbu alebo chodí do prírody. No najčastejšie hrá na gitare, ale len tak, nepracovne. Spevák si v živote potrpí najviac na úprimnosť. Je rád, keď mu okolie povie veci tak, ako sú. Jednoducho má rád pravdu. Vášňou talentovaného hudobníka sú aj dobré autá. Teraz jazdí na Jeepe, toto auto si zvlášť obľúbil, hlavne v zime sa na ňom skvele jazdí. Čím ďalej, tým viac sa mu páči značka Audi. A aký luxus si spevák rád dopraje? „Neviem, či žijem nejakým luxusným životom, ja som rád, keď mám svoje tvorivé prostredie doma. No keď tak rozmýšľam, potrpím si na kvalitnú audiozostavu. Hudba je predsa zmyslom môjho života.“

Autor
Petra Hüblová