Backstreet Boys - Chlapčenský comeback

Jedna z najslávnejších chlapčenských skupín deväťdesiatych rokov slávi svoj návrat na hudobnú scénu. Po comebacku britskej skupiny Take That sa na pódiá opäť postavili aj štyria z piatich pôvodných členov americkej skupiny Backstreet Boys.

Backstreet Boys, to bolo kedysi päť chlapcov: Nick, Howie, Kevin, A.J. a Brian. Pred rokom sa od kapely odlúčil Kevin, ktorý skúša preraziť ako sólový spevák. Ďalší štyria členovia skupiny, dnes už mladí muži, v týchto dňoch v rôznych častiach sveta predstavujú svoj nový album s názvom Unbreakable. Skupina mala napriek svojmu americkému pôvodu množstvo fanúšikov i v Európe, ktorí im pravdepodobne aj po piatich rokoch prestávky ostali verní, a preto je nádej na návrat celkom realistická.

Začiatky

A.J. (čítaj Ejdžej), ktorý sa v januári roku 1978 narodil na Floride, mal už od detstva záujem byť verejne známy, dokonca bol detským modelom. Na súťaži talentov v roku 1992 sa stretol s Howiem a neskôr s Nickom, a tak vznikol základ skupiny. K trojici sa ešte pridali bratanci Kevin a Brian a spoločne vytvorili kvinteto chlapčenských hlasov, ktoré onedlho začalo k slzám privádzať tisícky fanúšičiek. V roku 1996 vyšiel ich prvý album s názvom Backstreet Boys. V USA mal vlažnú odozvu, no v Európe bol takmer okamžite horúcou novinkou. Najväčší úspech prišiel s albumom Millenium v roku 1999, no zároveň začali aj nezhody medzi členmi skupiny i A.J.-ov boj s návykovými látkami. Po piatich rokoch prestávky a jedenástich rokoch od vzniku kapely sa chlapci zmenili presne tak, ako ich fanúšikovia: dospeli, založili si rodiny, nahrali sólové projekty a niektorí si zahrali v divadle či filme. Na jeseň tohto roka predstavujú svoj nový album, ktorého názov v slovenskom preklade znamená niečo ako nerozbitný, nezlomný alebo nezničiteľný, a to je dôvod na niekoľko otázok. Logicky sa ako prvá ponúka táto:

Čím ste sa inšpirovali pri výbere názvu albumu Unbreakable?

A.J.: My štyria sme raz boli v New Yorku, večerali sme, bolo to klasické stretnutie kapely. Začali sme hovoriť o albume a jeho názve. Vymysleli sme niekoľko mien, ale tie jednoducho nesedeli. Brian bol myšlienkami úplne inde a stále hovoril o niečom, čo nesúviselo s témou. Použil pri tom práve slovo „unbreakable“, mne to slovo zarezonovalo v hlave a hneď som sa chalanov spýtal, čo by povedali na tento variant. Keď o tom chvíľu rozmýšľate, dáva to dokonalý zmysel. Počas posledných desiatich rokov sme toho toľko prežili – ťažké chvíle s úmrtiami v našich rodinách, Brianovu operáciu srdca, moju odvykaciu kúru a nedávno sme prišli o člena skupiny. Keď sme toto všetko prekonali, tak musíme byť naozaj nezlomní.

Mnohí považujú Backstreet Boys za vôbec najúspešnejšiu chlapčenskú skupinu. Ako sa vyrovnávate s takouto mierou úspechu?

Howie: V prvom rade je to veľmi lichotivý prívlastok. Keď sa obzriem dozadu a vidím posledných pätnásť rokov, ten úspech, ktorý sme dosiahli, je takmer neskutočný. Nemyslím si, že by si niekto z nás niekedy dokázal predstaviť, kam sa až dostaneme. A dúfam, že si všetci uvedomujú, že sme ostali skromní chalani. Možno úspech u niekoho evokuje predstavu, že úspešný človek musí byť namyslený blbec, ale stále sa cítime ako priemerní ľudia.
Brian: Dostali sme obrovské požehnanie, požehnanie robiť niečo, čo máme naozaj radi, čo nás baví a čomu sa vášnivo venujeme už pätnásť rokov. Dúfajme, že sa to neskončí ani o ďalších pätnásť rokov. Ale to je smelé vyhlásenie, ktoré musíme naplniť sami. Osobne si nemyslím, že sa to môže vôbec niekomu podariť.

Existujú interpreti, s ktorými by ste v budúcnosti chceli spolupracovať?

AJ: Je ich pomerne veľa. Nielen sóloví speváci, ale aj skupiny. Bolo by napríklad skvelé urobiť duet so skupinou Eagles. Asi by pritom bolo na pódiu množstvo ľudí, ale to by sa zvládlo. Spievať s nimi trebárs Hotel California…
Howie: Mali sme to šťastie spievať na jednom pódiu so Stingom.
AJ: Ale nahrať s ním album by bolo tiež dosť dobré.
Howie: Veru.

Precestovali ste celý svet. Je ešte miesto, kde ste neboli a kam by ste sa radi vybrali?

Howie: Ešte sme nikdy neboli v Egypte.
A.J.: V Egypte, Rusku, Tel Avive, Dubaji, na Islande. A mohli by sme pokračovať. Je množstvo miest, kde sme ešte neboli. Napríklad sme nikdy oficiálne nevystupovali v Afrike. Takže na absolvovanie svetového turné, aby to naozaj bolo turné po celom svete, nám ešte zopár miest chýba.

Ako ovplyvnil odchod Kevina zo skupiny Vašu súčasnú hudbu?

Nick: Pravdepodobne nám bude chýbať nielen ako človek, ale aj jeho vplyv na smerovanie skupiny. Malo to trocha inú dynamiku. Stále hovorím, že sú dve skupiny Backstreet Boys. Jedna bola s ním a druhá je tá bez neho. V nahrávacom štúdiu sa prejavuje, že je každý z nás skvelý spevák a stále to znie ako Backstreet Boys. Nie je to iné. Ale o tom sa presvedčíte len tak, že si vypočujete naše nové pesničky.

Čo robili členovia skupiny počas prestávky? Zmenil sa podľa Vás za tých päť rokov aj hudobný priemysel a hudba ako taká?

A.J.: Trochu sme si oddýchli a strávili viac času s našimi rodinami a priateľmi. Každý z nás samostatne pracoval, či už to boli sólové albumy, spolupráca s inými hudobníkmi, herectvo, televízia, alebo produkovanie, a vlastne nakoniec aj spoločná príprava tohto nového albumu. Strávili sme jeho prípravou takmer štrnásť mesiacov a s výsledkom sme veľmi spokojní. Čo sa týka hudby, tá sa fakt zmenila, hlavne rádio a internet so sťahovaním pesničiek. Myslím si, že napríklad pop takisto práve zažíva veľký comeback.

Kde je podľa Vás popová hudba dnes?

Nick: Vracia sa späť. Hoci niekedy je dosť ťažké určiť, čo ešte pop je a čo už nie, pretože s ním hraničí hip-hop, r&b a aj rock. Pop je niekde uprostred a pretrváva. Keď myslím na pop, myslím na dobrú hudbu. Je melodický a ľahko sa počúva. A je v ňom veľa spevu. To, že sa pop vracia, vidieť napríklad v prípade speváčky Rihanny alebo Seana Kingstona, dokonca aj niektorí hip-hoperi začínajú viac spievať a robiť melodickejšiu hudbu.

Aké to je vrátiť sa po dlhšom čase na pódium ako jedna skupina?

Howie: Byť opäť spolu je úžasný pocit. Toľko chlapčenských skupín, ktoré vznikali spolu s nami, už vôbec nepočuť, ani ich členov. My sa inšpirujeme umelcami z takých skupín ako Eagles, Rolling Stones alebo Aerosmith. Pracovali síce na individuálnych projektoch, no stále sú schopní dať sa dokopy a fungovať spolu. Obdivujem tú pretrvávajúcu silu.
Brian: Popové skupiny v minulosti, ktoré dnes už neexistujú, obvykle fungovali na jednom alebo dvoch spevákoch v strede skupiny. To, čo nás stále drží spolu, je fakt, že sme všetci veľmi dobrí speváci s približne rovnakou víziou budúcnosti. Prežili sme toho spolu veľa, mali sme všetci rovnaké šance a to vás buď rozdelí, alebo ešte viac zblíži. Keď sme si dali v roku 2002 prestávku, bolo nádherné vystúpiť zo žiary reflektorov a sústrediť sa na niečo iné ako na to, byť popovou hviezdou. Dokázali sme si, že vieme fungovať samostatne, no ešte lepšie sa cítime ako tím, ako členovia rešpektovanej skupiny.

Autor: 
Kristína Tarnóczy
Patrí do vydania: 
December 2007