Marian Sabo, möbel brenner - Nie je kuchyňa ako kuchyňa

Ak sa hovorí o kuchyni, na rozum nám určite príde mnoho rôznych prívlastkov, hodnotení či ustálených názorov. Napríklad, že kuchyňa je srdcom každého domova. Alebo: kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. Prípadne, kuchyňa je výsostným priestorom žien. Posledné tvrdenie však platiť nemusí, pretože my sme sa stretli s mužom, pre ktorého kuchyne predstavujú centrálnu tému jeho profesionálneho života. S Marianom Sabom sme sa zhovárali o všetkom, čo súvisí so svetom kuchýň.

Firma Möbel Brenner, ktorú reprezentujete, je výhradným dovozcom nemeckých kuchýň značky Alno a Impuls. Prečo ste sa rozhodli slovenskému trhu ponúknuť práve túto nemeckú značku?

Pretože nemecká kvalita je všeobecne známy fakt. Precíznosť, dôslednosť, vysoká kvalita, ale aj inovatívnosť, modernosť, progresívne uvažovanie, to všetko sú vlastnosti, ktoré môžeme našim zákazníkom ponúknuť. Vo všeobecnosti platí zásada, že dobrá kuchyňa by vám mala vydržať dvadsať, možno tridsať rokov. My vieme, že naše kuchyne majú také kvalitatívne parametre, ktoré im takúto životnosť umožňujú.

Pre niekoho je trinástka šťastným číslom, pre iného skôr symbolom opačného významu. Vy na Slovensku pôsobíte už trinásty rok. Môžete Vaše pôsobenie zhodnotiť?

Ak by sme sa chceli vyjadriť formou čísel, potom môžeme povedať, že naša firma vybavila na Slovensku novými kuchyňami viac ako sedem stovák domácností. A to nie je málo, keď si uvedomíme, že proces výberu kuchyne, jej návrhu, výroby, montáže nie je záležitosťou dvoch, troch hodín.

Ako teda v praxi vyzerá proces výberu kuchyne? Je to proces zdĺhavý? Alebo inak povedané, čo sa deje potom, ako Vás navštívi človek, ktorý potrebuje novú kuchyňu?

To je skutočne individuálne. Stalo sa, že nás o desiatej dopoludnia navštívil muž, ktorý potreboval kuchyňu, a o druhej popoludní už podpisoval zmluvu. Iným prípadom bola rodina, ktorá stavala dom a práce na ňom sa tiahli tak neúmerne dlho a vyskytlo sa toľko prekážok, že sme im ich novú kuchyňu u nás skladovali takmer tri roky. V štandardných prípadoch za samozrejmosť považujeme, že záujemcovi pripravíme projekt v 3D zobrazení a trpezlivo a podrobne s ním prechádzame všetky detaily jeho budúcej kuchyne. Jej výroba trvá od šiestich do desiatich týždňov, montáž je potom otázkou troch, štyroch dní.

Kedysi bol výber akéhokoľvek nábytku neuveriteľne obmedzený. Kuchyne boli dostupné v zopár variantoch, farebnosť takmer žiadna. Dnes je situácia opačná, výber sa zdá byť takmer nekonečný. Aký konkrétne ponúkate Vy?

V našej ponuke sú dva rady kuchýň. Alno je rad finančne náročnejší, no treba povedať, že za svoje peniaze dostanú zákazníci špičkovú kvalitu. A to nielen špičkovú kvalitu zhotovenia, ale aj výnimočný dizajn. Rad Impuls takisto stavia na precíznom nemeckom vypracovaní, pozoruhodnom dizajne, je však o čosi menej finančne náročný. V rade Alno v súčasnosti ponúkame päťdesiat povrchových úprav, v rade Impuls štyridsať. K tomu ponúkame pochopiteľne aj širokú paletu doplnkov, vnútorného vybavenia, úchytiek, kovaní a tak ďalej.

Naznačili ste, že cena kuchynských zostáva patrí skôr k tým vyšším. Natíska sa preto otázka, čo zákazník za svoje peniaze dostane.

V úvode nášho rozprávania som to už naznačil. Nemecká kvalita má svoju cenu. Navyše kuchyne, ktoré ponúkame, sú prepracované do najmenších detailov. Pritom nejde o detaily samoúčelné, ale také, ktoré niekedy až neuveriteľným spôsobom uľahčujú život a prácu v kuchyni. Často si dopredu človek ani neuvedomí, na čo všetko by mal pri výbere kuchyne prihliadať. Tento výrobca to robí za zákazníka. Vie, že napríklad úložný kontajner bude slúžiť na odkladanie hrncov, ťažkého riadu, a preto všetky detaily kontajneru sú dimenzované tak, že je jeho obsluha ľahká a bezproblémová nielen vo výstavnej sieni, ale aj vtedy, keď je v ňom päťdesiatkilová záťaž. K cene patrí teda nielen kuchynská zostava, ale aj naše odborné poradenstvo, architektonický návrh, dovoz a montáž kuchyne.

Na základe doteraz spomenutého by sme mohli povedať, že výber kuchyne je neuveriteľne náročnou záležitosťou. Čo by mal človek vo chvíli, keď si ide vyberať svoju novú kuchynskú zostavu, vedieť?

To môžem ilustrovať na jednom našom zákazníkovi. Prišiel k nám ešte predtým, než sa začal jeho nový rodinný dom stavať. Ukázal nám projekt a zaujímalo ho, či je priestor pre kuchyňu vhodne dimenzovaný a ako by v ňom mohla jeho budúca kuchyňa konkrétne vyzerať. Toto je optimálna situácia aj preto, že sa podľa konkrétnej kuchynskej zostavy dajú ešte urobiť úpravy projektu. A čo by mal zákazník vedieť? V prvom rade by si mal uvedomiť svoje návyky a potreby. To, ako často varí, čo všetko bude v kuchyni robiť a potrebovať. My potom vieme rozvrhnúť a naplánovať, aké úložné priestory a aké obslužné systémy v nej budú potrebné, kde a ako umiestniť pracovné plochy, ako vyriešiť osvetlenie, kam a ako umiestniť spotrebiče.

Čo hovoria Vaše osobné skúsenosti, akí sme my Slováci? Bojíme sa nových vecí alebo už dokážeme experimentovať či siahnuť po nových, netradičných riešeniach a dizajnoch? Čo sa nám páči?

Predstavte si, že nám Slovákom odvaha vôbec nechýba. Naši zákazníci si vyberajú nielen dizajn v retro štýle, ale aj veľmi moderné, štýlovo nápadité varianty. Siahajú aj po tmavých farbách, leštených povrchoch, kontrastoch, odvážnom architektonickom usporiadaní.

Aj svet kuchýň má svoje trendy. Čo je v ňom práve teraz moderné a ktorým smerom sa podľa Vášho názoru bude uberať jeho najbližšia budúcnosť?

O tom by sa dalo hovoriť celé hodiny. Zamerajme sa však na najviditeľnejšie znaky súčasného trendu. Komory, či ľudovo povedané špajze, sú definitívnou minulosťou. Dnes ponúkané potravinové skrine s výsuvnými regálmi a logickým členením totiž pojmú také množstvo potravín, že bývalé komory plnohodnotne nahradia a ešte vám aj umožnia rýchlu orientáciu a manipuláciu. Navyše, dnes už predsa nepotrebujeme zásoby potravín na mesiac dopredu. Zmeny vidíme napríklad aj v takom detaile, ako sú pracovné plochy. Už neplatí pravidlo, že musia byť v jednej rovine. Je logické, že keď umývate riad, je pohodlné sa k nemu neskláňať – drez je lepšie mať umiestnený vyššie. Naopak, pri varení treba vidieť do hrncov, a preto sporák môže byť umiestnený nižšie. Prečo teda týmto faktom neprispôsobiť aj pracovné plochy? A ďalej: dnes už neexistuje nič, čo by v kuchyni nemohlo byť osvetlené. Bežne sa napríklad zvnútra osvetľujú zásuvky či kontajnery. Je to nielen efektné, ale aj účelné. Ďalej úchytky. Už sme si zvykli na rôzne druhy, materiály, povrchové úpravy, tvary a dnes do ich portfólia pribudli aj úchytky zapustené. Nehrozí vám teda, že sa pri menej šikovnom pohybe o niektorú zachytíte.

Pri niektorých fotografiách kuchýň má človek dokonca pocit, akoby to ani nebola kuchyňa, tak nápadne sa ponáša na nábytok z obývacej izby alebo tak dômyselne má poskrývané typické kuchynské komponenty. Aj to je súčasný trend?

Samozrejme. A ten zase vychádza z celkovej súčasnej interiérovej architektúry. Objavili sme totiž čaro spojeného kuchynského a obývacieho priestoru. Dnes väčšina ľudí, nota bene žien, dáva prednosť komunikácii s rodinou. Nechcú byť zatvorené v miestnosti, kde varia či umývajú riad, a nevidieť a nevedieť, čo sa deje inde. Kuchyne prepojené s jedálenskou či obývacou časťou bytu priniesli nový dizajn – ten opticky zmierňuje prechod z kuchyne do jedálne, takže máte pocit, že je to jednoliaty priestor. Z podobného dôvodu nové dizajnové kuchynské trendy umožňujú skryť chladničku, rúru, mikrovlnku, umývačku riadu. Niekedy si v takejto kuchyni dokonca nevšimnete ani sporák či drez.

Kde Vás môžu prípadní záujemcovia o dobré rady či značkové kuchyne Alno a Impuls navštíviť?

V Bratislave máme svoju expozíciu na Šancovej ulici 19. Druhé kuchynské štúdio poskytujúce celý sortiment našich služieb sa nachádza v Košiciach na Rázusovej ulici číslo 1. Všetkých záujemcov radi privítame v ktorýkoľvek pracovný deň v čase od deviatej do osemnástej hodiny.

Autor
Terézia Tomášová